Традицията продължава – виртуален панаир на книгата

Коледа идва и искаме да зарадваме близки хора със смислен подарък. Нима има по-хубав и дълговечен дар от добрата книга, която ще бъде с вас в светли и в мрачни дни! Коледният панаир на книгата е времето, в което да се заредим с нови, вълнуващи заглавия и да се подготвим за идващите празници. Ние винаги очакваме с вълнение този момент, за да споделим с вас плодовете от труда си през изминалата година, да видим реакцията ви за новите ни заглавия, да чуем препоръките ви или просто да се погреем на лъчите на вашето одобрение.

Този панаир на книгата обаче е различен. Той идва във време разделно, когато хората със страх гледат към ближния си. Ала ние знаем, че именно съединението прави силата, затова взехме тежкото решение да не участваме в събитие, което разделя. Събитие за малцина, където няма да можем да говорим свободно, скрити зад маските. И все пак, за да спазим традицията, ви каним на нашия виртуален панаир тук, на сайта ни. Заповядайте и в нашата книжарница в София на ул. „Стара планина“ №5. Разбира се, подготвили сме ви и 20% намаление на всички книги както онлайн, така и на място. И тъй като тази година издадохме наистина невероятни заглавия, решихме искрено и неподправено да ви препоръчаме собствените си фаворити – може те да се превърнат и във вашите любими четива.

Бъдете смели, четящи хора, защото, макар бъдещето да е несигурно, настоящето е във вашите ръце. А ръце, които държат книга, никога не остават празни!


Любен Козарев

Препоръките на Любен Козарев, управител на „Изток-Запад“

Започнахме пътуване с поредицата „Катехон“. Днес, когато светът спря, никой не може да ни забрани менталните и интелектуалните пътешествия. Ще опитаме да бъдем полезни не като предлагаме готови решения – толкова обичаната от интелектуалните бройлери залъгалка за ленивия ум и страхливото тяло. „Катехон“ ще даде възможност интелектът сам да строи себе си, изправяйки се пред критични и задълбочени текстове, изискващи усилия и борба, но и даряващи интелектуална наслада. Мисловните мишци, които всеки ще придобие в тази борба, ще му позволят да плува все по-уверено навътре в омерзителното море на убогото ни настояще.

Да тръгваме!

„Капитализъм на заинтересованите“ от Клаус Шваб

Глобалната икономическа система е пред колапс. Според Шваб можем обаче да преминем от настоящата ситуация на глобални сътресения, неустойчивост и несигурност към свят с икономика, която работи за хората и за планетата. С прецизен анализ на реалната икономическа ситуация от „Капитализъм на заинтересованите“ сочи постижими начини за справяне с проблемите. Дали човечеството наистина е способно да трансформира разбитите късове на глобалната икономика и – стъпка по стъпка – да ги слепи обратно по начин, който да е от полза за всички нас?

„Не пожелахте да чуете“ от Иво Христов

Сякаш няма нищо по-самоочевидно от това: случило се е това, което се е случило. И няма как да не е така: т.нар. история винаги се пише от интелектуалната прислуга на победителите, отдалечена удобно от времето и живите свидетели и циментирана от апатичното безразличие на следващите поколения. Книгата разбива манипулативните клишета, които легитимират удобна за управляващите версия на историята.

„Четвъртият път“ от Александър Дугин

Глобализацията отменя бъдещето. Тя изисква идването на постчовеците, конституира един поствят, който се състои от симулакри и виртуални конструкции. На мястото на трансценденталния субект идва изчислителният център, матрицата, суперкомпютърът. Времето се заменя с „двойници“ – на миналото, настоящето и бъдещето. Двойникът на миналото е лъжлив спомен, продукт на изкуственото въздействие върху историческата памет. Блокажът на трансценденталния субект позволява миналото да се смени така, както се сменя видеокасета в уредба. В обществото се поставя алтернативна версия и така се осъществява подмяната на миналото. 

Променяйки обаче миналото, ние директно променяме бъдещето. Дали това всъщност не е и отмяната му?


Гергана Козарева

Препоръките на Гергана Козарева, управител

Моите препоръки са за книгите, които касаят най-смисленото в човешкия живот – децата.

Това са заглавия, които не само станаха достойно попълнение в нашата категория за популярна психология и възпитателна литература, но и се наложиха като единствения смислен за родителите начин в справянето с трудностите по отглеждането, възпитанието и израстването на децата.

„Забравеното изкуство да възпитаваш“ е книга пътеводител. Авторката ни среща със семейства от различни общества, етноси и раси, от които можем да научим много. Как да изградим стабилни връзки с децата си, да общуваме с тях без викове и напрежение и да ги научим на великодушие към семейството и приятелите си. Все неща, които са актуални във времето, в което живеем.

„Как да отгледаме добри хора“ – сигурна съм, че в тази книга ще откриете нов смисъл, независимо дали сте родители, или хора, които работят с деца от различни възрасти. Защото отглеждането на добри хора е въпрос на осъзнатост. За да направим обаче от децата си осъзнати възрастни, трябва да имаме не само търпение, а да преминем и през своята лична трансформация.

„Noise. Смущения в човешкото мислене“ е книга, която чакахме повече от две години. Мнозина от вас отправяха непрестанни запитвания за нея. Горди сме, че успяхме да я издадем и вече е с превод на български език.  Написана в съавторство от Даниъл КанеманОливие Сибони, Кас Р. Сънстейн, едни от най-изтъкнатите съвременни учени, книгата ни разкрива защо и как изпадаме в ситуация на погрешно мислене, независимо в каква сфера на живота се развиваме, а също ни обяснява и ни учи как да избегнем това. Дали е възможно да превъзмогнем своите предразсъдъци и да взимаме по-правилни решения?

Да, вярвам в това, защото силата е вътре в нас. :)


Вера Янчелова

Препоръките на Вера Янчелова, главен редактор

Много трудно беше да огранича избора си до само няколко заглавия, които да препоръчам, когато през ръцете ми тази година са минали десетки книги, коя от друга по-хубави. Накрая реших да са спра върху тези, които са били най-важни за мен в лично отношение. Книгите винаги са били моя страст, утеха, вдъхновение, убежище, сбъдната мечта. Но като всеки човек и аз съм пристрастна. Ето ги моите фаворити за 2021 г.:

„Не всичко започва от теб“ на Марк Уолин. Това е книга откровение. Книга, която ме накара да преразгледам живота си и да открия неработещи модели. Това е едно от заглавията, които препоръчвам на всичките си приятели.

Друго мое много любимо заглавие тази година е „Голямата панда и Малкия дракон“ от Джеймс Норбъри. Тази книга е истинско бижу със своите кратки текстове афоризми, събрали в концентриран вид източната мъдрост и красивите илюстрации, напомнящи на Мечо Пух. Истински специален подарък за малки и големи.

И накрая няколко книги, предназначени за жени, по теми, които са табу в обществото и тънат в мистификация. Но това са жизненоважни теми, за които трябва да знаем повече, за да водим по-щастлив, здравословен и пълноценен живот. „Как го искат жените“ на Емили Нагоски е книга за женската сексуалност, „Манифест на менопаузата“ дава безценна информация за този трансформиращ етап от живота на жената, а „Откровено за изневярата“ на Естер Перел променя перспективата по тази толкова болезнена тема. Информирани ще можем по-лесно и безболезнено да минаваме през всички трудности и изпитания, които животът ни поднася.


Марио Йорданов

Препоръките на Марио Йорданов, отговорен редактор

„Величие и низост“

Ерик Ларсън, автор на бестселъра „Дяволът в белия град“, е известен като майстор разказвач на истински истории. Новата му книга, „Величие и низост“, е наричана „нехудожествен роман“ – определение, което страшно ми допада. Книгата разказва за първите дванайсет месеца на Уинстън Чърчил като министър-председател на Великобритания във Втората световна война, когато в небето се води битката за Британия. Това е година на непосилни изпитания, в която Чърчил учи народа си на „изкуството да бъдеш безстрашен“, но трябва да се бори и за собственото си семейство. Във „Величие и низост“ има всичко – битки между въздушни асове, саможертва и подлост, трудности, но и любов.

„1453. Падането на Константинопол“

В началото на април 1453 г. защитниците на Константинопол виждат от градските стени затягането на османския обръч около града. С цветни знамена и под звуците на музика десетки хиляди редовни войници и авантюристи, жадни за плячка, се стичат към свещения град от всички краища на Османската империя за финален щурм. Макар и само сянка от своето славно минало, Константинопол е хилядолетен символ на християнството, който все още изглежда непревземаем за съвременниците. През 1453 г. той намира защитници от всички краища на света – както гърци, така и венецианци, генуезци, дори турци. Чрез разкази на участниците в обсадата и на нейни съвременници, които Роджър Кроули вплита в собствения си разказ, читателят успява да си изгради една изключително жива и визуална представа за реалните събития. Това не е историческа книга, която разказва „отдалеч“, напротив, Кроули ни приближава до събитията и до хората, вплетени в сблъсък на живот и смърт.

„Сталин“

„Сталин“ е книга, която обобщава десетилетните изследователски усилия на един от най-добрите познавачи на съветската история. Олег Хлевнюк е изградил убедителен портрет на един маниакален, параноичен и страховит деспот. Хлевнюк се концентрира върху важните събития от живота на Сталин и ключовите аспекти на неговата личност и власт. Авторът е подходил на две нива, като наред с хронологичния разказ, в кратки интерлюдии той се връща към онези страшни часове в Близката дача, когато Сталин бавно умира, а сковани от страх хора влизат и излизат от стаята му, не знаейки какво да сторят. Хареса ми колко премерен е в своя подход. За разлика например от Стивън Коткин, който опитва сякаш да обхване широко съветската история, или от Едвард Радзински, който търси сензации, Хлевнюк е много прецизен и резултатът е колкото интересен, толкова и ценен за заинтересуваните от личността на Сталин.


Препоръките на Иван Атанасов, отговорен редактор

Призрачни огньове от Дийн Кунц

Този роман на Кунц е от Златния му период, с други думи – от времето, когато, с малки изключения, създава най-добрите си романи, заради които започват – заслужено или не – да го сравняват с Кинг. Издаден е през 1987 г., между „Пазители“ и „Светкавица“, и според мен не им отстъпва по нищо. Всъщност това е един от малкото „чисти“ хоръри на Кунц, въпреки че вътре има и елементи на трилър и научна фантастика, както и известна доза романтика. Просто тук акцентът пада главно върху ужаса, едновременно свръхестествен и реален, има доста насилие в различни форми и психопатични персонажи, а за капак – може би най-впечатляващото чудовище, което Кунц някога е създавал. Ако ви се чете добър хорър с много напрежение, това е отличен избор.

„Избрани разкази“ от Кларк Аштън Смит

Беше ми изключително трудно да направя подбора за този сборник, защото Смит има твърде малко разкази, които не ми допадат. В крайна сметка се спрях на 22 истории, които несъмнено са сред най-добрите му творби, и се получи една интересна смес от хорър, фентъзи и научна фантастика, в която страховитото доминира. Но най-плашещото нещо в тези разкази е не друго, а въображението на Смит, което е наистина безгранично. Ако искате да се поразходите из древни земни царства, на чужди планети, в алтернативни светове или други измерения, доверете се на този автор – трудно ще намерите по-добър гид в сферата на фантастичното, пък и ще разберете защо писатели като Лъвкрафт и Бредбъри му свалят шапка.

„Часът на вълка“ от Робърт Маккамън

Една от най-известните книги на Маккамън и мой личен фаворит заедно с „Лебедова песен“ (заради епичността, темите и размаха) и „Безумие“ (заради колоритните персонажи и задъханите екшън сцени). На пръв поглед сюжетът може да ви се стори леко абсурден – британски таен агент-върколак, който има за задача да осуети секретен план на нацистите, способен да преобърне хода на Втората световна война, – но Маккамън е забъркал учудващо добър микс от жанрове, в който и най-абсурдната фантазия изглежда напълно реална, защото е подплатена с купища исторически (и не само) факти. Тук ще намерите всичко, заради което харесвам „Лебедова песен“ и „Безумие“, а ако обичате шпионски истории а ла Джеймс Бонд, романи за ВСВ и върколаци, вероятно ще се влюбите в тази книга. Само не се заблуждавайте – макар че основната ѝ функция е да забавлява, тя засяга редица сериозни теми като концентрационните лагери (част от действието се развива именно в такъв) и показва по брилянтен начин жестокостта на СС и грозното лице на войната, като не пропуска да осмее маниакалността на Хитлер, който също участва в романа.

Но да се върнем към върколаците. Ако имате слабост към ликантропите като мен, „Часът на вълка“ определено е вашата книга, защото не само включва повече върколашки сцени от останалите заглавия по темата (главният герой може да се превръща когато си поиска, а не само при пълнолуние), но и разглежда в детайли различните аспекти на ликантропията. Затова не е изненадващо, че присъства в кажи-речи всяка класация за върколашки романи, а скоро – убеден съм – ще влезе и във вашата. :)


Препоръките на Десислава Иванова, стилов редактор и коректор

„Да обичаш света“ на Йонги Мингюр Ринпоче и Хелън Творков е една от най-близките до сърцето ми книги и именно затова я препоръчвам при всеки удобен случай. Написана като автобиографичен роман, който проследява първите месеци от оттеглянето в ритрийт на един от най-забележителните тибетски учители Йонги Мингюр Ринпоче, тя ни предоставя така рядката възможност да се докоснем до душата на човек, напълно различен от нас самите и всичко, с което сме имали досег.

И все пак, макар и толкова лична, книгата ни запознава с безкрайната мъдрост на будизма, а фактът, че е представена през призмата на всекидневните човешки сблъсъци и битовизми, ни позволява да усетим и осмислим много по-цялостно и истински тези учения.

Вдъхновяваща, на моменти стъписваща, но едновременно с това вдъхваща покой и пълно приемане, тази книга е за всеки, който търси отговори на въпроси като: Какво сме ние? Какъв е смисълът на човешкото съществуване и има ли смисъл то изобщо? Има ли наистина край? Какво се случва с душата ни след смъртта на човешкото ни тяло? Гарантирам, че прочетете ли я, погледът ви към света и към вас самите няма да бъде същият.

„Училището на света“ от Салман Кан

Децата днес са различни. Разбира се, всяко поколение е уникално само по себе си, но в днешно време пропастта между децата и техните родители, а какво остава за техните баби и дядовци, сякаш стремглаво се разтваря все повече. Във времена на изключителен технологичен напредък, когато буквално всеки ден правим нови открития и покоряваме неподозирани върхове, е логично, че децата трябва да бъдат в крак с това развитие.

Шокиращо е обаче колко назадничава и остаряла е образователната система – не само в България, но и по света. Знаете ли, че учениците днес учат по система, разработена преди повече от 100 години? Как очакваме от децата на новото време да станат пълноценни, мотивирани и креативни личности, когато израстват и се учат по същите методи, създадени за общество със съвсем различни ценности, виждания и начин на живот?

Нещо повече – последните две години ни разкриха и колко ужасяващо скучна и закостеняла е образователната система. И именно тук ролята на „Училището на света“ и „Кан Академия“ на Салман Кан е незаменима. Той създава платформа, която не само предоставя на милиони хора по света (включително и в България) достъп до всевъзможни знания, но и го прави напълно безплатно и по абсолютно иновативен и завладяващ начин. „Училището на света“ е книга за всеки, независимо родител, ученик, учител или просто любопитен читател, който смята, че е време за промяна, и се нуждае от вдъхновение за следващата стъпка по пътя на знанието.

„Страдание и възторг“ на Ървинг Стоун е една от онези великолепни книги, които първо ни стъписват с размера си, а след това страница по страница се изнизват, неусетно поглъщайки ни в света си. 

Представяли ли сте си някога какъв е бил животът на гениите, родени преди векове, изпреварили времето си и ненаситни да научат и сътворят възможно най-много в мимолетния човешки живот? Много от нас може би смятат, че животът на тези личности е бил истинска приказка, недокосната от общочовешките страдания и битовизми. А колко много грешим!

Сблъсквайки се с безброй предизвикателства и неприятели, които в завистта и гордостта си се опитват по всевъзможни начини да прекършат крилете му, Микеланджело изминава път на божествено вдъхновение и човешко нещастие и достига до това повече от 5 века по-късно все още да бъде смятан за един от най-великите творци, живели някога.

„Страдание и възторг“ не е просто завладяваща история, но и изключително умело написана творба, базирана на истински факти и кореспонденции, в чието търсене Ървинг Стоун прекарва години по местата, на които е живял и творил Микеланджело. Резултатът е един изумително жив и колоритен роман, в който не само се запознаваме с Микеланджело Буонароти, но и съпреживяваме наново неговия житейски път.

Поредицата на Алън Уотс

Едва ли има човек с интерес към Изтока, който да не е чувал името на Алън Уотс. Като един от най-утвърдените авторитети в областта на източната философия и едновременно с това западняк по рождение, той съумява по забележителен начин да съчетае западната логика и източната мъдрост.

За мен темата за дзен будизма беше интересна много преди да се запозная с творчеството на Алън Уотс, но някак все ми убягваше неговата същина, поради което така и не успявах да усетя прочетените думи.

Книгите на Алън Уотс („Пътят на дзен“, „Духът на дзен“, „Мъдростта на несигурността“, „Философиите на Азия“) обаче са съвсем друго нещо. Изумително е по какъв лек и непринуден начин той успява да опише концепции, които не подлежат на обяснение. Самият дзен будизъм е много различен от останалите религии и философии, което именно е и причината все повече западняци да се обръщат към него. Той предоставя практическа мъдрост на така свикналите с практичността хора от Запада и се фокусира върху съзнателното и абсолютно преживяване на реалността, което останалите религии сякаш все заобикалят, използвайки куп метафори, сложен език и безкрайни обяснения. В дзен няма заплетени текстове за изучаване, той не следва канон, нито дава конкретни стъпки за достигане на просветление.

„Дзен е самият живот. Да го преследваш е все едно да гониш собствената си сянка – и през цялото време да бягаш от слънцето.“


Препоръките на Румяна Дамянлиева, специалист предпечатна подготовка

Случвало ли ви се е да се поинтересувате от живота на писателите, преди да прочетете техните книги, или да си вземете биографиите на художниците, преди да видите техните картини? Колко много се променя възприятието…

„Жажда за живот“ ме накара да погледна на Ван Гог по друг начин. Ървинг Стоун, базирайки се на историческите факти, но и майсторски използвайки собствената си фантазия, не просто описва живота на художника, а и разкрива душата му с всички страсти, отчаяние и лудост. Картините му са великолепни, но никой не ги оценява. Той живее в бедност, често без средства дори за парченце хляб. Пред нас е един изгубен човек, който непрекъснато е в търсене на себе си. Когато открие онова, което предизвиква невероятна наслада у него, той е изправен пред критиката и гнева на околните. Хората го осъждат и му се подиграват, мнозина странят от него, някои го   вплитат в низките си клюки. Готов да отдаде целия си живот, той не се нуждае от нищо освен от възможността постоянно да създава все повече и повече картини. За съжаление, само малцина виждат в него талантлив човек – за повечето той е просто глупак, който не прави нищо особено.

Подобно на много велики гении, Ван Гог умира на 37-годишна възраст, така и не научавайки за своя незаменим принос към изкуството.

Упоритостта и любовта на художника към рисуването ме спечелиха веднъж завинаги. Противно на чуждото мнение, несгодите, безкрайното унижение и бедността, той продължава да твори и вярва в картините си до края на дните си!

Препоръчвам „Клетниците“ на всички любители на класическата литература! Творбите на Виктор Юго се превеждат, печатат и четат по целия свят. Прочетох „Клетниците“ на един дъх. Невероятен роман, който докосва душата. Авторът кара читателя да се замисли върху въпроса за съвестта. Трябва ли човек да слуша този глас и да го следва, или е по-добре да го заглуши?

Романът е писан в продължение на трийсет години и описва живота на хората, изгонени от обществото: Жан Валжан (грешник в началото – светец в края), Козет, майка ѝ… Интересни са философските разсъждения на Юго за Бог, за душата, за ролята на дадено историческо събитие, за добротата и милосърдието.

Изданието съдържа черно-бели илюстрации на Густав Брийон, Емили Баярд, Албер Беленже, Ф. Мелвил, Фредерик Теодор Ликс, Алфонс Мари дьо Новел, Фортун Луи Меол, а корицата е дело на художника Петър Станимиров.

„Не е достатъчно да бъдеш щастлив, трябва да бъдеш в мир със самия себе си!“ (Виктор Юго)


Препоръките на Деница Трифонова, дизайнер

Книгата „Изкуството на К. Г. Юнг“ е едно прекрасно издание, пътешествие в психологията на вътрешното изкуство и усещането на света. Представените тук творби имат всичко в себе си – игра на светлина и сенки, а също и богата символика. Изданието съдържа рисунки на въображаеми обекти: замъци, градове и бойни сцени, изработени с молив, туш, пейзажи с акварел. Вътрешни картини, т.нар. видения, които е имал Юнг. През целия си живот той е експериментирал с различни техники, а освен картини е правил скулптури и дърворезби.

Изкуството несъмнено е една изключително сложна проява на човешката душа.

Юнг отказва да бъде смятан за художник, неговият фокус е върху това, което създаваните от него образи могат да кажат за психологическите му процеси. Но той несъмнено е художник, невероятно талантлив и многопластов.

Това е една невероятна книга, която показва вътрешното пътуване, което изисква смелост и сила на духа. Ако искате да разберете Юнг, трябва да изоставите ума си и да влезете в царството на Сърцето.

„Леонардо: полетите на мисълта“

Чарлс Никъл ни представя брилянтния ум и творчество на Леонардо да Винчи, светът в който е живял, е ярко описан. Леонардо да Винчи е противоречива и сложна личност, безспорен гений. Човек може да има склонността да мисли за гения като напълно оформен, но именно недостатъците и борбите формират появата на този гений.

Това е богато илюстрирана книга, разкриваща мощта на този велик творец. Няма сфера, която да е била чужда за него, той е изследвал всичко, което е можело да бъде изследвано – от анатомията на човешкото тяло до устройството на птиците и техните криле, с които познания по-късно изобретява множество летателни съоръжения. Той е познат не само като изумителен живописец, но и като строител на бойни машини. Изключителна личност, която не се е страхувала да пристъпи в непознатото – и работата му красноречиво показва това.

Наистина страхотно написана, тази книга е един академичен поглед за живота и творчеството на Леонардо. Той е бил най-известният ренесансов художник и въпреки това дори няма гроб.

За тези от вас, които искат да се потопят в света и мисълта на гения Леонардо, силно препоръчвам тази книга.


Препоръките на Калоян Томов, предпечатна подготовка

Първата книга, която ще препоръчам на читателите, е „Ужас“ на Дан Симънс. Тя е от онези романи, които ни се иска да прочетем на един дъх, без прекъсване. Книгата е задълбочен художествен разказ за мистериозно изчезналата експедиция на сър Джон Франклин от 1845 г., чиято цел е да открие проход между Азия и Европа в нечовешките   условия на Полярния кръг. Това, което я прави толкова увлекателна, са изключителното проучване, което авторът е направил, от една страна, и неговото богато   въображение, което е основното му средство за пресъздаване на този изгубен свят, от друга. Той успява да ни накара да изпитаме заедно с героите всички човешки емоции, малки победи, големи загуби, непоколебим дух, страх и отчаяние, които се очаква да съпровождат тази толкова любопитна история, която векове по-късно се е превърнала в легенда. Въпреки предизвестения край книгата ни държи в напрежение до последната глава и успява да ни изненадва отново и отново. Точно в това се крие голямото майсторство на Дан Симънс.

Втората ми препоръка е първият том на „Втората световна война“ на Антъни Бийвър. Авторът за пореден път доказва забележителните си качества на военен историк, които дори и незапознатите с работата му ще оценят още във въведението. Той успява да хвърли един грандиозен, мащабен поглед върху действията и събитията, белязали най-кървавия век в човешката история. Фокусът, разбира се, е върху Втората световна война (до 1943 г.), но това не е типичната историческа творба, монотонно изброяваща събития, данни за жертви и т.н. Тя е обстойно изследване както на отделните сражения, нагласите сред различните армии и борбата за надмощие на политическите и военните лидери на основните държави участнички във войната, така и за причините цивилизованите общества на Великите сили да се впуснат в нов военен конфликт, който, с оглед на технологичния напредък, се очертава да донесе още повече жертви от Голямата война от началото на века. Книгата е толкова интересна, колкото и плашеща, защото показва тази страна на човешките амбиции, алчност и непримиримост, която може да бъде определена само като чудовищна. С нетърпение чакам излизането на втория том, който със сигурност ще бъде не по-малко интригуващ от първия.


Препоръките на Стефания Терзиева, технически асистент

След като станах част от екипа на „Изток-Запад“ в началото на 2021 г., имах прекрасната възможност да помогна при подбирането на някои от заглавията, с които, надявам се, зарадвахме читателите ни през тази турбулентна година. Сега имам и прекрасен повод да препоръчам именно тези заглавия, с които не само направих първите си стъпки в света на книгите, но и които се превърнаха в неразделна част от моята книгоиздателска душа.

Първата е „Да убиваш осъзнато“ – комично съчетание между кримка и книга за самопомощ, което някак успява да осмее и двата жанра. Принуден от съпругата си, адвокатът Бьорн започва да посещава курс по осъзнатост, след който се оказва напълно преобразен. Предизвикателство за новопостигнатото му спокойствие обаче се оказва неговият най-важен клиент – мафиотът Драган (с нелегални сметки в България!), който проваля уикенда с дъщеря му. Бьорн решава да приложи новите си знания и достига до  единственото логично решение на проблема – убийството на криминалния бос. И разбира се, познайте кой трябва сега да стане новият шеф на мафията… Убийствена книга за убийствените читатели, които като Бьорн просто се опитват да балансират между работата и личния живот. ;)

Следващото заглавие е едновременно напълно различно и въпреки това някак допълващо темата за осъзнатост и душевен мир – „Изворът на младостта“ е написана от „експерта по стареене“ Свен Вьолпел, който ни разкрива формулата на вечната младост. Тук обаче не става дума за повърхностната борба срещу бръчки, бели коси и опадали зъби, а за вечния ни стремеж тялото и душата ни да запазят устойчивостта и енергичността си въпреки заобикалящите ни удобства, ленивост и стрес. Седем фактора влияят на кондицията ни: вътрешната нагласа, храненето, движението, сънят, дишането, почивката и социалните контакти. Ако съумеем да живеем в хармония със света и със себе си, младостта и здравето трудно ще ни напуснат.

Като заклет любител на детски книжки няма как да пропусна и едно коледно съкровище, на което ще се зарадват най-малките (а защо не и по-големите) – „Тролът Сърдитко. Коледа е!“. Гневното тролче и приятелите му си поставят нелека задача – да отпразнуват най-хубавата Коледа на всички времена! Но празниците рядко протичат както си ги представяме, още по-малко когато курабийките прегарят, елхата е хилава, а подаръците… Ох, подаръците! Разлистете тази книжка и открийте дали малките сърдитковци все пак ще уловят истинската коледна магия.


Препоръките на Кремена Христова, асистент офис

Признавам, че в забързаното ежедневие често не намирам време да се насладя на малките неща – чаша хубаво кафе, красив залез, разходка с любим човек. Затова първата ми препоръка е „Яж, чети, обичай и пътувай“ от Славея Лазарова. За мен книгата е малък пътеводител за по-щастлив живот, който ме предизвиква да поемам повече рискове, да не мисля за всяка трудност като за „края на света“ и да намирам повече време за себе си и близките си. За мен това е книга, която внася уют в душата и ми припомня, че истинското щастие не е в материалните неща, а в тихите моменти, в които съм в хармония със себе си и живея в настоящия миг.

Римската митология и историята на Древен Рим винаги са ме вълнували – как са живели римляните, как Рим се превръща в първия мегаполис и в най-влиятелната империя. Влиянието на Древен Рим все още ни помага да осмисляме света и себе си и отпечатъкът му личи в съвременното право, изкуства, езици. В прекрасното издание „SPQR.История на Древния Рим“ Мери Биърд увлекателно и на достъпен език оспорва някои полуистини и митове за Рим и разказва за живота на обикновените римляни, като се оказва, че те не са много по-различни от нас, съвременните хора. Препоръчвам книгата на всички читатели, любопитни да научат как римляните са приемали живота и смъртта, как са се грижели за децата си и как са откривали своето място в разнообразието от нрави, вярвания и обичаи.


Надяваме се, че нашите препоръки ви помогнаха да се ориентирате в морето от хубави книги на „Изток-Запад“. Ако имате нужда от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете на нашата фейсбук страница или да се обадите в издателството. Приятно четене!
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Ужас (второ издание)
-20%
ТОП

Ужас (второ издание)

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Не всичко започва от теб
-20%
ТОП

Не всичко започва от теб

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Да обичаш света
-20%
ТОП

Да обичаш света

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.95 лв.

Не пожелахте да чуете
-20%
ТОП

Не пожелахте да чуете

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Сталин
-20%
ТОП

Сталин

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Жажда за живот
-20%
ТОП

Жажда за живот

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Изкуството на К. Г. Юнг
-20%
ТОП

Изкуството на К. Г. Юнг

31.92 лв. 39.90 лв. Без данък: 29.28 лв.

Да убиваш осъзнато
-20%

Да убиваш осъзнато

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Яж, чети, обичай и пътувай
Яж, чети, обичай и пътувай-foto2
Яж, чети, обичай и пътувай-foto3
Яж, чети, обичай и пътувай-foto4
-20%
ТОП

Яж, чети, обичай и пътувай...

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Забравеното изкуство да възпитаваш
-20%
ТОП

Забравеното изкуство да възпитаваш...

15.99 лв. 19.99 лв. Без данък: 14.67 лв.

Часът на вълка
-20%

Часът на вълка

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.