Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Стиглиц

Джоузеф Юджийн Стиглиц (роден на 9 февруари 1943 г.) е американски икономист и професор в университета "Колумбия". Той е носител на Нобелова награда в областта на икономическите науки (2001 г.) и mедал "Джон Бейтс Кларк" (1979). Той е бивш старши вицепрезидент и главен икономист на Световната банка и е бивш член и председател на Съвета на икономическите съветници. Той е известен с подкрепата си за теорията за публичните финанси и с критичния си възглед за управлението на глобализацията, за т.нар "laissez-faire" икономисти (наричани "фундаменталисти на свободния пазар"). Той е и критик на международни институции като Международния валутен фонд и Световната банка.

През 2000 г. Стиглиц основава инициативата за политически диалог (IPD) - мозъчен тръст за международно развитие, базиран в университета "Колумбия". Той е член на колумбийския факултет от 2001 г. насам и е получил най-високия академичен ранг (университетски професор) през 2003 г. Той е и основоположник на Общността на глобалната мисъл, част от университета. Председателства и "Брукс Уорлд Повърти Инститют" (Brooks World Poverty Institute), който се бори с бедността в целия свят и е част от университета в Манчестър. Член е на папската академия за социални науки.

През 2009 г. е назначен за председател на Комисията на ООН за реформи в международната парична и финансова система, където ръководи предложения и доклади за реформиране на международната валутна политика и финансова система. Той е председател на международната комисия за измерване на икономическото развитие и социален прогрес, назначена от френския президент Саркози.

От 2011 до 2014 г. Стиглиц е председател на Международната икономическа асоциация (МАЕ). Той председателства организацията на тригодишния световен конгрес на МАЕ, провеждащ се близо до Мъртво море, в Йордания, през юни 2014 г.

Стиглиц има повече от 40 почетни степени, включително от университетите в Харвард, Оксфорд и Кеймбридж, както и от няколко правителства, сред които това на Корея, Колумбия, Еквадор и Франция, където получава най-високото признание - член на Легиона на честта.

Стиглиц обявен за четвъртият най-влиятелен икономист в света за 2013 г.


Голямото разделение
ТОП

29.90 лв.Без данък: 27.43 лв.

Еврото
ТОП

26.00 лв.Без данък: 23.85 лв.

Цената на неравенството
ТОП

33.00 лв.Без данък: 30.28 лв.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.