Даниъл Канеман

Даниъл Канеман

Даниъл Канеман (роден на 5 март 1934 г.) е израелско-американски психолог, отличаващ се със своята работа по психологията на преценката и вземането на решения, както и с теорията си за поведенческата икономика, за която през 2002 г. получава Нобелова награда за икономика заедно с Върнън Л. Смит). Неговите емпирични открития предизвикват приетата тогава теория за човешката рационалност, преобладаваща в модерната икономическа теория.

С Амос Тверски и други учени Канеман създава когнитивна теоретична основа за общи човешки грешки, възникващи от евристиката и отклоненията й.

През 2011 г. той е в списъка на топ световни мислители на списание "Foreign Economy". През същата година, книгата му "Мисленето", която обобщава голяма част от изследванията му, е публикувана и моментално се превръща в бестселър.

Към момента е професор по психология и обществени въпроси в Университета Удроу Уилсън в Принстънския университет. Основател е на TGG Group - консултантска компания за бизнес и филантропия.

Канеман е лауреат на Нобелова награда за икономика за плодотворния му труд в областта на психологията, анализиращ рационалния модел на оценяването и вземането на решения. Канеман е един от най-важните мислители на нашето време и идеите му оказват дълбоко влияние в различни области на науката и живота – включително в икономиката, медицината и политиката.


Мисленето
-20%
ТОП

Мисленето

26.40 лв. 33.00 лв. Без данък: 24.22 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.