Един аристократ в Москва: неподозирано приключение между четири стени

Неподозирано приключение между четири стени

Никога не съм си представял, че домашният арест може да бъде толкова вълнуващо преживяване, каза читателят, затваряйки последната страница на романа на Еймър Тауълс „Един аристократ в Москва”. Едва забележима усмивка се появи на лицето му, а една вечна любов намери място в сърцето му. Той облече най-елегантната си пижама, оправи леглото си и се мушна вътре с финес, пожелавайки си нощта да отмие спомените за книгата, за да може на следващия ден да започне да я чете отново.

Такава книга е „Един аристократ в Москва”. Омайва ни с езика си, завладява ни с историята си и ни подарява нов най-добър приятел. Той се казва граф Александър Илич Ростов, носител на ордена „Свети Андрей“, член на Жокейския Клуб, майстор на лова. Все титли, които не провокират дори най-малка симпатия у болшевишкия трибунал, който го изправя на съд през 1922 г. заради принадлежността му към отживелия дворянски елит и едно съмнително стихотворение, което се твърди, че е написал. Осъден е на домашен арест в хотел „Метропол” в Москва с условието, че ако някога го напусне, ще бъде разстрелян. Така започва едно неподозирано приключение, заключено между четири стени, отвъд които се случват политическите, моралните и духовните катастрофи на първата половина на XX век.

30 години затворничество обаче не успяват да отнемат свободата на най-чаровния аристократ в Русия. Ведрото разположение на духа не го напуска за повече от минута. Той е винаги насреща да проведе разговор, да избере най-подходящото вино за порция печена патица, да разкаже за любим филм, да изяде топка сладолед с малко момиченце, да помогне на верен приятел и да даде добър съвет. Съдбата се отплаща на графа за отзивчивостта, елегантността и съобразителността му. Неразрушимо приятелство, ефирна любов и неочаквано бащинство го застигат в хотел „Метропол”, за да го направят най-щастливия човек в цяла Русия. Русия на Сталин, Русия на Втората световна война, Русия на репресиите, Русия на Гулаг. Русия, която през прозореца на хотела срещу Кремъл изглежда толкова недостижимо красива.

Между етажите на хотела срещаме готвач с изненадващи способности, малко момиче с цветни мечти, актриса, която не държи на роклите си, американец, който обича да виси на бара, шивачка, която съшива с игли безнадеждните ситуации. На моменти в асансьора, на малката маса в ресторанта или дори на аварийното стълбище намираме Толстой, Пушкин, Достоевски, Чехов, Гогол, Ахматова, Чайковски и Римски-Корсаков. Всички те са семейството на граф Александър Ростов. Наследницата на тази шантава фамилия има дълга руса коса, която точно преди финала ще бъде отрязана, за да не тежи на свободата.

Еймър Тауълс е виртуоз. Диригент на думите. Той ги кара да пеят в правилната тоналност, а нас да слушаме със зяпнали усти. Именно затова книгата му „Един аристократ в Москва” се нарежда сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“, застава начело на класациите в „Амазон“ и е преведена на повече от 15 езика. Тя разказва романтична приказка за време, което не може да се похвали с особено много романтика. Напомня ни колко голяма може да бъде силата на човешкия дух, с колко лекота могат да се овладяват обстоятелствата и колко незаменимо е удоволствието от добрия разговор, вкусната храна и хубавата чаша вино.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Един аристократ в Москва

Един аристократ в Москва...

14.00 лв.Без данък: 12.84 лв.


Подобни статии

25/07/2019

Интервю с Гийом Мюсо

„Ние обичаме да бъдем това, което не сме“ е написал Албер Коен. Може би затова понякога се влюбваме ..

Прочети повече

24/07/2019

„Люляковите момичета” – въпреки войната, заради човека

„Люляковите момичета” е разказ за три жени, жертви на най-ужасяващите фрагменти на миналото. Ра..

Прочети повече

26/07/2019

Призракът на небесния Йерусалим от Даря Дезомбре

„Призракът на небесния Йерусалим” слага началото на пленителна детективска поредица, в която ..

Прочети повече

12/05/2019

"Завръщането на Албърт у дома" - хапче против скука!

Помните ли филма „Голяма риба” на Тим Бъртън, където границите между фантазия и действителност и..

Прочети повече

29/07/2019

Интервю с литературен герой: граф Александър Ростов, "Един аристократ в Москва"

Един измислен разговор с един измислен герой - граф Александър Ростов, носител на ордена ..

Прочети повече

21/05/2019

"Изгубени кучета и самотни души" и безрезервната любов

Няма по-безрезервна любов от четириногата. Няма по-истинска радост от махащата с опашка. Ням..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.