"Завръщането на Албърт у дома" - хапче против скука!

Помните ли филма „Голяма риба” на Тим Бъртън, където границите между фантазия и действителност изчезват в името на любовта към хубавата история? В романа „Завръщането на Албърт у дома” се случва същото, но в хартиена форма, за да получим поредно потвърждение, че животът не е нищо особено, ако не го посолим с голяма щипка въображение.

Тук въображението е добило зелен цвят, едро тяло, дълга опашка и завидно количество зъби. Казва се Албърт и е алигатор. Алигатор, който по стечение на странни обстоятелства се оказва сватбен подарък на Елзи и Омър – млада двойка от миньорско градче в Западна Вирджиния, с която се срещаме по време на Голямата депресия. Албърт не е загрижен за финансовите проблеми в своята родина и всеки ден щастливо се усмихва от малката вана на семейство Хикъм. Това не се нрави никак на Омър – дали заради факта, че просто има алигатор в къщата или защото алигаторът е единствената връзка на съпругата му с първата й голяма любов. Тези смесени чувства и един комичен инцидент, включващ панталоните на Омър в устата на алигатора, изправят Елзи пред трудно решение – да избере един от двамата. Следва приключение, в което семейството, заедно с един неслучаен петел, се отправя към Орландо, за да върне Албърт у дома.

Завръщането на Албърт у дома

Автор е Омър Хикъм Младши, син на героите в книгата. Без да има неоспорими доказателства за действителното съществуване на алигатора, той решава да разкаже всички красиви и порядъчно луди истории от младостта на родителите му, които те са му споделяли. По време на ескортирането на Албърт до Флорида, те срещат Джон Стайнбек и главният му съперник в писането – Ърнест Хемингуей. Присъединяват се към бейзболен отбор, ограбват банка, стават филмови звезди и какво ли още не, за да преоткрият себе си и онова странно, необяснимо, но удивително чувство, наречено любов.

Това не е книга за деца, въпреки приказните елементи, които присъстват в нея. Това е книга за въпроса „какво би станало ако” и за безрезервната обич, която не иска нищо в замяна. Ще срещнете много пречки във връщането на Албърт у дома, но страница по страница ще се убедите: този проклет и напълно нереалистичен алигатор е най-сладкото животно, живяло на страниците на световната литература. И все пак, следващия път, когато видите истински алигатор, не очаквайте да ви се усмихне и да се обърне по гръб, очаквайки да го погалите по стомаха!
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Изгубени кучета  и самотни души
ТОП

Изгубени кучета и самотни души...

19.90 лв.Без данък: 18.26 лв.

Завръщането на Албърт у дома
ТОП

Завръщането на Албърт у дома...

19.90 лв.Без данък: 18.26 лв.


Подобни статии

21/05/2019

"Изгубени кучета и самотни души" и безрезервната любов

Няма по-безрезервна любов от четириногата. Няма по-истинска радост от махащата с опашка. Ням..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.