„Люляковите момичета” – въпреки войната, заради човека

Люляковите момичета – въпреки войната, заради човека

„Люляковите момичета” е разказ за три жени, жертви на най-ужасяващите фрагменти на миналото. Разказ, изцапан с пръст и опръскан с кръв. Ако го извадим от художествения контекст, вероятно ще заседне на гърлото ни, ще напълни със сълзи очите ни и няма да може да бъде довършен докрай. 1 септември 1939 г. Хитлер напада Полша. И никой не подозира колко голяма рана ще отвори в сърцето на Европа. Начало.

Ревю на Люляковите момичета

Керълайн Феридей. Светска дама, препълнена с вяра в доброто и хората. Доброволка във Френското консулство в Ню Йорк, откъдето неуморно изпраща колети за постоянно увеличаващия се брой осиротели френски деца. Съдбата я среща с чаровен актьор от Бродуей на име Пол. Ражда се любов, чиста и неочаквана. Любовта побеждава всичко ще кажете? Но пипалата на Втората световна война се увиват около милиони човешки животи и любови – и в продължение на 6 години се оказват непобедими.

Каша Кузмерик. Тийнейджърка, която щастливо скита из полетата около Люблин със своите приятели. Войната я кара да порасне против волята й рплеокцг. Защото войната не е за деца. Съпротивата въвлича Каша в редиците си и за миг, продължил колкото мигване на окото, тя, майка й и сестра й се озовават на път. Към Равенсбрюк. Кошмар, който е трудно да бъде сънуван, камо ли преживян.

Ревю на Люляковите момичета

Херта Оберхойзер. Дипломирана лекарка с чиста германска кръв, която мечтае за бляскава медицинска кариера. В свят, управляван от мъже и войници, това е твърде смела мечта. Обява за работа в лагер за превъзпитание на жени е нейният шанс да блесне. Със способността да убива.

В ума ни се запечатват образите на три жени от мастило. Лекарката в операционната зала на концентрационния лагер Равенсбрюк. Участва в играта на нацистка рулетка. Ще натисне ли и този път спусъка? Полякинята, която опитва да помогне на съпротивата. Дали това не са последните удари на сърцето й? Американката, принудена да се раздели с любимия. Колко голяма е пропастта между мира и войната?

Марта Хол Кели използва литературата, за да разкаже една съвсем истинска история от миналото. Керълайн Феридей и Херта Оберхойзер са реални исторически личности, а Каша е героиня, вдъхновена от историята на Нина Иванска, една от „зайците” – жените, върху които нацистите правят медицински експерименти в Равенсбрюк. Благодарение на „Люляковите момичета” жертвите на този концентрационен лагер и на нацисткия режим се доближават до нас и се превръщат от статистика в хора. От цифри в болка.

Книгата на Марта Хол Кели е бестселър на Ню Йорк Таймс. Отзивите в Goodreads и Amazon са отлични. „Люляковите момичета” заживяват в сърцата на читателите, защото са имали силата да променят историята.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Люляковите момичета
-20%
ТОП

Люляковите момичета

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.14 лв.


Подобни статии

12/05/2019

"Завръщането на Албърт у дома" - хапче против скука!

Помните ли филма „Голяма риба” на Тим Бъртън, където границите между фантазия и действителност и..

Прочети повече

21/05/2019

"Изгубени кучета и самотни души" и безрезервната любов

Няма по-безрезервна любов от четириногата. Няма по-истинска радост от махащата с опашка. Ням..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.