Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943

Сталинград. Съдбовната обсада на Антъни Бийвър

„Сталинград” на Антъни Бийвър е една от онези книги, които не се четат, а се преживяват. Тя убожда сърцето и вика духа на ужаса, за да ни разкаже за събитие, което не можем просто да наречем битка. То е колосална човешка касапница, превърнала се в повратна точка на Втората световна война. То е рана, която дори времето не може да излекува напълно и спомен, който светът трябва да запише в графа „никога да не се повтаря”.

Антъни Бийвър, бивш офицер от британската армия и автор на няколко книги за войната, се наема да облече в думи един страховит военен сблъсък, да оцени сложността му и да ни срещне с участниците в него. От нахлуването на немската армия в съветските земи през 1941 г. до капитулацията й през 1943 г. От руския култ към снайпериста Василий Зайцев до очарованите от саможертвата германски войници. От жадните за величие тирани до пълното незачитане на загубените човешки животи, които наброяват повече от един милион. Един милион деформирани от болка лица и бомбардирани мечти.

Хитлер се вижда как полага свастика на съветската карта, но не взема предвид глада и изтощението, върлуващи из армията му по време на продължилото 200 дни сражение. Германия е победена от комбинация от фактори: необятността на руските територии, дължината на захранващите линии, калта, студът и най-вече – готовността на руснаците да се бият до смърт. И тук Антъни Бийвър не митологизира. Фанатичният героизъм и желязната дисциплина, продукт на съветската система, се оказват непобедими. Немалък фактор е и непоколебимостта на Сталин да екзекутира всеки свой войник, който направи опит да се предаде, да отстъпи назад или да откаже да застреля другарите си.

Германия се хваща в капана на илюзията за превъзходство, но това виждаме само ако погледнем картината отдалече. Тази книга отдава значение на детайлите – покритата с трупове земя около Сталинград, замръзналите посинели тела, жаргона на войниците, повсеместните зарази и тоталната дехуманизация. По време на подобна трагедия може само да се умира физически и духовно. В името на държавата.

„Сталинград” е книга с барутни страници и кървави букви. Книга за годините, в които Отвъдното се простира по течението на река Волга. Книга за жертвоприношение, което не може да бъде прежалено със свещи, молитви и покаяние. Книга за смърт, която трябва да живее в паметта ни. В името на историята.

Сталинград. Съдбовната обсада на Антъни Бийвър
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto2
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto3
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto4
-20%
ТОП

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943...

22.40 лв. 28.00 лв. Без данък: 20.55 лв.


Подобни статии

05/08/2019

Мозъкът, умът и тялото в лечението на травмата

Наричаме я травма. Онази безсрамница, която застрашава нашата емоционална и телесна цялост. Он..

Прочети повече

07/08/2019

Механизмите на ума: приятелство, променил мисленето ни

„Механизмите на ума“ е книга, която ни потапя в бурните води на науката. Прави го елегантно, ..

Прочети повече

24/07/2019

Загубата на същността и опустошаваща промяна, наречена Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е единствената от десетте най-разпространени причини за смърт в Америка, за..

Прочети повече

29/07/2019

Един аристократ в Москва: неподозирано приключение между четири стени

Никога не съм си представял, че домашният арест може да бъде толкова вълнуващо преживяване, каза ..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.