Книги с дъх на лято

Дните са дълги и горещи, а нощите – прохладни и красиви. Отново е онзи период от годината, когато ни става по-леко на сърцето, защото сякаш имаме повече време за нещата, които ни правят щастливи. Отново е лято, а всяко лято е по-запомнящо се в компанията на добра книга. Независимо дали пясъкът пари под краката ви, усещате прохладен планински ветрец, или сте се настанили удобно на дивана у дома, сега е идеалното време за наваксване с четивата. Ето нашия списък с предложения за лятната ваканция:


„Най-добрите криминални разкази на прочути писатели“ е прекрасен избор, ако търсите мистерия и приключения, при това поднесени от хора, вещи в занаята. Сборникът включва произведения на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл, както и автори, които обикновено не виждаме в това амплоа, като Джек Лондон, Чарлз Дикенс или О. Хенри. Историите са по-кратки, което позволява да ги изчетете, без да губите нишката, а подборът е правен от един от най-вещите редактори и съставители – Иван Атанасов. Негово дело са още „Тъмната страна на Мопасан“, „Страшни разкази на прочути окултисти“, „Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби“, както и редица други.

 „Страшни разкази на прочути окултисти“ е сборник, който не се е появявал никъде другаде по света. Една антология на страха, събрала най-добрите разкази на практикуващи окултисти, като Елена Блаватска, Алистър Кроули и дори „бащата на Шерлок Холмс“ – Артър Конан Дойл. Те ще ви срещнат с духове, демони, мумии и вампири, с черни магии, проклятия и различни езотерични практики.

За любителите на мистерията „Страшни разкази на прочути окултисти“ ще бъде повече от апетитна хапка, особено четена в планината или на приглушено осветление у дома. 

„Анатомия на душата“ е сборник не просто с разкази, а с парчета душа, пътепис на светлината, надеждата, силата и любовта. Искрена и ненатрапчива, красива и възвишена, без да е досадно сантиментална. 

Ако искате кратко, но съдържателно четиво, това е то. 

„Проект Истина“ е книга, която без много патос и излишна драма ще ви накара да погледнете отвъд фасадата, отвъд образа за себе си, който всеки от нас иска да създаде и представи на света. 

Книгата предлага правдоподобни герои, интересна история и едно малко предизвикателство, което ще промени живота ви. В свят на показност и социални мрежи, където обликът е всичко, „Проект Истина“ ни показва колко важно е да сме себе си. 

„Предопределени един за друг“ – история за красотата на истинската любов и чудото да срещнеш сродната си душа, магична любовна история, от която се нуждае всяко лято. 

Вярвате ли в предначертанията на съдбата? Дали някъде по света има човек, предопределен точно за вас?

Бликс Холидей и Марни Макгроу вярват, че съществува идеалният партньор за всеки от нас. Че мисълта е енергия, която може да насочваме по свое усмотрение, за да сбъднем желанията си.

Какво друго ви трябва освен много любов, приключения на всяка страница и духовити и колоритни герои? „Завръщането на Албърт у дома“ забърква рецепта от всичко това и добавя един алигатор, един петел (чието появяване е пълна мистерия) и разбира се, епично пътуване. 

И преди да си помислите, че това е някоя блудкава романтична история, веднага ще ви прекъснем. Авторът е носител на множество литературни награди и ветеран от войната във Виетнам, както и бивш инженер на НАСА, обучавал първите японски астронавти. 

„Завръщането на Албърт у дома“ е едно епично приключение, изпълнено с авантюризъм, комични моменти, мъничко тъга и много красота. 

„Как да живеем. Животът на Монтен“ ще ви предложи отговори на 12 сложни житейски въпроса, и то не от кого да е, а от самия Мишел дьо Монтен. Философска, без да философства, мъдра, без да е елитарна, книгата е великолепно написана, на достъпен език и най-вероятно ще накара още едно поколение да попадне в плена на Монтен.

Автор на „Как да живеем. Животът на Монтен“ е добре познатата на българските читатели Сара Бейкуел („В кафенето на екзистенциалистите“).

„Отклонението“ разказва историята на древен ръкопис, който в продължение на хиляди години остава потънал в забвение и внезапно е преоткрит, за да промени хода на човешката история. Звучи като приключенски трилър, но всъщност описва действително събитие, увековечено в едно от най-сериозните литературоведски изследвания, донесло „Пулицър“ на автора си. В книгата си „Отклонението“ Стивън Грийнблат  разказва истинската история на откриването на последния оцелял препис на философската поема „За природата на нещата“ на Лукреций и как това поставя началото на модерната епоха. Ако искате любопитно четиво, от което ще получите цяла плеяда от нови знания, трябва да включите „Отклонението“ в списъка си със задължителни книги за това лято.

„Чингис хан“ на Джак Уедърфорд разбива на пух и прах предубежденията около тази личност. След години проучвания той показва как много от това, което си мислим, че знаем за Чингис хан, е грешно. Основен фокус в книгата са не войните и битките, а влиянието, което Чингис хан и наследниците му оказват върху хода на историята. Изградената от монголския хан обширна империя разкъсва изолацията на средновековните цивилизации и отваря Пътя на коприната за нов поток от стоки, хора и идеи между Запада и Изтока. Според Уедърфорд именно с това монголите допринасят за разцъфтяването на Ренесанса. Благодарение на тях до Европа достигат хартията и печатът, хартиените пари, компасът, барутът, музикални инструменти…

„Чингис хан“ е увлекателна като приключенски роман, но изградена само на база факти и проучвания. 

Знаете ли, че всъщност климатични промени са това, което ни е принудило да преминем от номадски живот към земеделие? Планинският терен е причина за развитието на демокрацията в Гърция. Атмосферната циркулация е предначертала пътя на географските открития, на колонизацията и търговията. Дори и днес електоралните нагласи в югоизточната част на САЩ следват закономерности, свързани с отложени преди 75 милиона години седименти от отдавна изчезнало море. „Начала“ разкрива неподозираното влияние на Земята върху човешките цивилизации. 

„Защо спим?“ е лесносмилаема и безкрайно интересна книга, която ще ви запознае с всеки аспект на съня и сънуването, съпроводен с много любопитни факти и полезни съвети. Автор на книгата е Матю Уокър – изтъкнат невролог и експерт по въпросите на съня, а книгата е международна сензация, преведена на повече от 40 езика.

Препоръчваме я на всички поспаланковци и на онези, за които „от сън спомени няма“. 

„Да обичаш света“ е пътна карта през съзнанието и битието в търсене на хармония и осъзнатост. Написана от Йонги Мингюр Ринпоче, тибетски будистки учител и абат в манастира „Тергар“ в Северна Индия, доказал с живота си много от онова, в което вярва, книгата ни предлага лек срещу вкопчване в настоящето и неспособността ни да приемем промените. Всичко, което търсим в този живот – цялото щастие, удовлетворение и спокойствие на ума, – е точно тук, в настоящия момент. Нашата собствена осъзнатост е сама по себе си изначално чиста и добра. Единственият проблем е, че ние сме толкова увлечени във възходите и паденията на живота си, че нямаме време да спрем и да забележим това, което вече имаме.

„Презареждане на мозъка“ е книга, базирана на идеята, че тревожността и депресията са резултат от почти постоянното взаимодействие с технологиите за мигновено удовлетворение, които манипулират и вероятно дори физически променят мозъка ни.  Според авторите промяната в технологичен план е довела до повсеместна култура на отчуждение. Купуваме повече, публикуваме повече, „по-харесвани“ сме, но всъщност и по-самотни, и по-неразбрани, като всичко това води до препрограмиране на нашия мозък. „Укрепват се онези мозъчни пътища, които ни правят импулсивни, тревожни, изпълнени със страхове и непрекъснато жадуващи за моментални решения, които обаче са краткосрочни. Ето защо ние сме постоянно неудовлетворени. Книгата предлага програма за „презареждане“. 

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Проект „Истина“
-20%
ТОП

Проект „Истина“

15.99 лв. 19.99 лв. Без данък: 14.67 лв.

Да обичаш света
-20%

Да обичаш света

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.95 лв.

Начала
-20%

Начала

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Чингис хан
-20%

Чингис хан

18.32 лв. 22.90 лв. Без данък: 16.81 лв.

Анатомия на душата
-20%

Анатомия на душата

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.