Книги с дъх на лято

Дните са дълги и горещи, а нощите – прохладни и красиви. Отново е онзи период от годината, когато ни става по-леко на сърцето, защото сякаш имаме повече време за нещата, които ни правят щастливи. Отново е лято, а всяко лято е по-запомнящо се в компанията на добра книга. Независимо дали пясъкът пари под краката ви, усещате прохладен планински ветрец, или сте се настанили удобно на дивана у дома, сега е идеалното време за наваксване с четивата. Ето нашия списък с предложения за лятната ваканция:


„Най-добрите криминални разкази на прочути писатели“ е прекрасен избор, ако търсите мистерия и приключения, при това поднесени от хора, вещи в занаята. Сборникът включва произведения на Едгар Алан По, Артър Конан Дойл, както и автори, които обикновено не виждаме в това амплоа, като Джек Лондон, Чарлз Дикенс или О. Хенри. Историите са по-кратки, което позволява да ги изчетете, без да губите нишката, а подборът е правен от един от най-вещите редактори и съставители – Иван Атанасов. Негово дело са още „Тъмната страна на Мопасан“, „Страшни разкази на прочути окултисти“, „Дневникът на Джулиъс Родман и други неиздавани творби“, както и редица други.

 „Страшни разкази на прочути окултисти“ е сборник, който не се е появявал никъде другаде по света. Една антология на страха, събрала най-добрите разкази на практикуващи окултисти, като Елена Блаватска, Алистър Кроули и дори „бащата на Шерлок Холмс“ – Артър Конан Дойл. Те ще ви срещнат с духове, демони, мумии и вампири, с черни магии, проклятия и различни езотерични практики.

За любителите на мистерията „Страшни разкази на прочути окултисти“ ще бъде повече от апетитна хапка, особено четена в планината или на приглушено осветление у дома. 

„Анатомия на душата“ е сборник не просто с разкази, а с парчета душа, пътепис на светлината, надеждата, силата и любовта. Искрена и ненатрапчива, красива и възвишена, без да е досадно сантиментална. 

Ако искате кратко, но съдържателно четиво, това е то. 

„Проект Истина“ е книга, която без много патос и излишна драма ще ви накара да погледнете отвъд фасадата, отвъд образа за себе си, който всеки от нас иска да създаде и представи на света. 

Книгата предлага правдоподобни герои, интересна история и едно малко предизвикателство, което ще промени живота ви. В свят на показност и социални мрежи, където обликът е всичко, „Проект Истина“ ни показва колко важно е да сме себе си. 

„Предопределени един за друг“ – история за красотата на истинската любов и чудото да срещнеш сродната си душа, магична любовна история, от която се нуждае всяко лято. 

Вярвате ли в предначертанията на съдбата? Дали някъде по света има човек, предопределен точно за вас?

Бликс Холидей и Марни Макгроу вярват, че съществува идеалният партньор за всеки от нас. Че мисълта е енергия, която може да насочваме по свое усмотрение, за да сбъднем желанията си.

Какво друго ви трябва освен много любов, приключения на всяка страница и духовити и колоритни герои? „Завръщането на Албърт у дома“ забърква рецепта от всичко това и добавя един алигатор, един петел (чието появяване е пълна мистерия) и разбира се, епично пътуване. 

И преди да си помислите, че това е някоя блудкава романтична история, веднага ще ви прекъснем. Авторът е носител на множество литературни награди и ветеран от войната във Виетнам, както и бивш инженер на НАСА, обучавал първите японски астронавти. 

„Завръщането на Албърт у дома“ е едно епично приключение, изпълнено с авантюризъм, комични моменти, мъничко тъга и много красота. 

„Как да живеем. Животът на Монтен“ ще ви предложи отговори на 12 сложни житейски въпроса, и то не от кого да е, а от самия Мишел дьо Монтен. Философска, без да философства, мъдра, без да е елитарна, книгата е великолепно написана, на достъпен език и най-вероятно ще накара още едно поколение да попадне в плена на Монтен.

Автор на „Как да живеем. Животът на Монтен“ е добре познатата на българските читатели Сара Бейкуел („В кафенето на екзистенциалистите“).

„Отклонението“ разказва историята на древен ръкопис, който в продължение на хиляди години остава потънал в забвение и внезапно е преоткрит, за да промени хода на човешката история. Звучи като приключенски трилър, но всъщност описва действително събитие, увековечено в едно от най-сериозните литературоведски изследвания, донесло „Пулицър“ на автора си. В книгата си „Отклонението“ Стивън Грийнблат  разказва истинската история на откриването на последния оцелял препис на философската поема „За природата на нещата“ на Лукреций и как това поставя началото на модерната епоха. Ако искате любопитно четиво, от което ще получите цяла плеяда от нови знания, трябва да включите „Отклонението“ в списъка си със задължителни книги за това лято.

„Чингис хан“ на Джак Уедърфорд разбива на пух и прах предубежденията около тази личност. След години проучвания той показва как много от това, което си мислим, че знаем за Чингис хан, е грешно. Основен фокус в книгата са не войните и битките, а влиянието, което Чингис хан и наследниците му оказват върху хода на историята. Изградената от монголския хан обширна империя разкъсва изолацията на средновековните цивилизации и отваря Пътя на коприната за нов поток от стоки, хора и идеи между Запада и Изтока. Според Уедърфорд именно с това монголите допринасят за разцъфтяването на Ренесанса. Благодарение на тях до Европа достигат хартията и печатът, хартиените пари, компасът, барутът, музикални инструменти…

„Чингис хан“ е увлекателна като приключенски роман, но изградена само на база факти и проучвания. 

Знаете ли, че всъщност климатични промени са това, което ни е принудило да преминем от номадски живот към земеделие? Планинският терен е причина за развитието на демокрацията в Гърция. Атмосферната циркулация е предначертала пътя на географските открития, на колонизацията и търговията. Дори и днес електоралните нагласи в югоизточната част на САЩ следват закономерности, свързани с отложени преди 75 милиона години седименти от отдавна изчезнало море. „Начала“ разкрива неподозираното влияние на Земята върху човешките цивилизации. 

„Защо спим?“ е лесносмилаема и безкрайно интересна книга, която ще ви запознае с всеки аспект на съня и сънуването, съпроводен с много любопитни факти и полезни съвети. Автор на книгата е Матю Уокър – изтъкнат невролог и експерт по въпросите на съня, а книгата е международна сензация, преведена на повече от 40 езика.

Препоръчваме я на всички поспаланковци и на онези, за които „от сън спомени няма“. 

„Да обичаш света“ е пътна карта през съзнанието и битието в търсене на хармония и осъзнатост. Написана от Йонги Мингюр Ринпоче, тибетски будистки учител и абат в манастира „Тергар“ в Северна Индия, доказал с живота си много от онова, в което вярва, книгата ни предлага лек срещу вкопчване в настоящето и неспособността ни да приемем промените. Всичко, което търсим в този живот – цялото щастие, удовлетворение и спокойствие на ума, – е точно тук, в настоящия момент. Нашата собствена осъзнатост е сама по себе си изначално чиста и добра. Единственият проблем е, че ние сме толкова увлечени във възходите и паденията на живота си, че нямаме време да спрем и да забележим това, което вече имаме.

„Презареждане на мозъка“ е книга, базирана на идеята, че тревожността и депресията са резултат от почти постоянното взаимодействие с технологиите за мигновено удовлетворение, които манипулират и вероятно дори физически променят мозъка ни.  Според авторите промяната в технологичен план е довела до повсеместна култура на отчуждение. Купуваме повече, публикуваме повече, „по-харесвани“ сме, но всъщност и по-самотни, и по-неразбрани, като всичко това води до препрограмиране на нашия мозък. „Укрепват се онези мозъчни пътища, които ни правят импулсивни, тревожни, изпълнени със страхове и непрекъснато жадуващи за моментални решения, които обаче са краткосрочни. Ето защо ние сме постоянно неудовлетворени. Книгата предлага програма за „презареждане“. 

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Проект „Истина“
ТОП

Проект „Истина“

19.99 лв.Без данък: 18.34 лв.

Да обичаш света

Да обичаш света

19.00 лв.Без данък: 17.43 лв.

Начала

Начала

19.90 лв.Без данък: 18.26 лв.

Чингис хан

Чингис хан

22.90 лв.Без данък: 21.01 лв.

Анатомия на душата

Анатомия на душата

12.00 лв.Без данък: 11.01 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.