Интервюта

Всяка книга е свят с безброй врати

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 15/04/2021 Прочитания: 2126 Коментари 0
Всяка книга е свят с безброй врати

Коя е първата книга, която преведохте? Започнах с една доста трудна книга за икономическото развитие на балканските държави в края на XVIII – началото на XIX в. По-добре се спомням обаче втората – „Леонардо да Винчи. Полетите на мисълта“ от Чарлс Никъл. Тя беше тази, която ме „спечели за професията“.

Прочети повече

Четенето ни прави по-човечни

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 31/03/2021 Прочитания: 2843 Коментари 0
Четенето ни прави по-човечни

Какво трябва да знае за проф. Стоян Атанасов любопитният читател? Добре би било читателят на моите преводи да знае, че от дълги години съм преподавател по стара френска литература, че се интересувам и от проблеми на съвременното литературознание.

Прочети повече

Преводът е като запознанство

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 08/01/2021 Прочитания: 2295 Коментари 0
Преводът е като запознанство

Какво трябва да знае любопитният читател за Елена Филипова? - Че се старае да си върши добре работата и прави каквото може, та да не се връща читателят по средата на книгата към заглавната страница, за да види „а, бе, кой мърляч го е превеждал това“.

Прочети повече

Преводачът трябва да е невидим

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 09/12/2020 Прочитания: 2434 Коментари 0
Преводачът трябва да е невидим

Какво трябва да знае любопитният читател за Петко Хинов? Според мен не е нужно да знае нещо особено. За разлика от писателя и поета, преводачът е невидим, той трябва да въплъти в своята душа словото на автора и да го пренесе тайнствено в словото на родния език

Прочети повече

Книгата е спасителна лодка

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 17/11/2020 Прочитания: 2511 Коментари 1
Книгата е спасителна лодка

Какво трябва да знае любопитният читател за Светла Христова? Че винаги се старая да предам и на него удоволствието, с което разплитам и изплитам отново текста.

Прочети повече

Показани 1 от 5 | 26 (6 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.