Екипът на „Изток-Запад“ препоръчва...

Скъпи приятели, за нас е удоволствие да споделим с вас любимите си заглавия от изминалата 2023 г. Надяваме се сред тях да откриете своите нови книжни съкровища.

Любен Козарев

Любен Козарев, управител

Има ли светът двигател и какво се случва, ако някой го спре? Какво ще се случи, когато Атлас изправи рамене? Има ли това връзка с факта, че пред очите ни светът спря?

Нищо няма значение в живота, освен това колко добре си вършиш работата. Нищо друго.

Истината не е за всички, а само за тези, които я търсят.

Ако сте съгласни, „Атлас изправи рамене“ е точно за вас.

Признавам, че започнах да чета „Нищетата на мозъка“ със сериозно предубеждение: няма как думата нищета да бъде характеристика на най-великото творение на милиарди години еволюция. Бях обаче наистина очарован да бъда воден от учен от такъв ранг (авторът е ръководител на лаборатория за изследване на мозъка). Убеден съм, че всеки, който прочете книгата, ще очаква с нетърпение и следващите заглавия на неподражаемо саркастичния Сергей Савелиев.

Четенето на афоризми е истинско предизвикателство; създаването им е още по-трудно. Книга с мисли на 367 визионери за мениджмънта, маркетинга и рекламата определено не е книга за всеки, но когато съставител и преводач е проф. Боян Дуранкев, ви съветвам да отворите произволно тези „Златни мисли за бизнеса“ и да прочетете само една страница. Опитът си струва.

Прогресът е от нещата, които не стават от само себе си, и това става ясно особено днес. Но подлежат ли технологичните иновации на контрол от страна на обществото – вместо да обслужват интересите на шепа баснословно богати хора? Днес големите корпорации имат по-голямо политическо влияние от всякога, така че отговорът на пръв поглед е по-скоро не. Книгата „Власт и прогрес“ е за всички, които се питат дали „Защо нациите се провалят“ ще бъде последвана от „Защо светът се провали“...


Гергана КозареваГергана Козарева, управител

Книгите, които ще ви препоръчам, са много специални за мен – това са заглавия, с които избрахме да отбележим 20-годишнината на издателството. Изработихме ги с много любов и професионализъм, така че да зарадват и вас.

Близо петнайсет години не само аз, но и хиляди читатели в България и по света изживяват историите, сътворени от Карлос Руис Сафон – онзи гениален писател, чието въображение роди „Сянката на вятъра“. Преиздадохме сагата в два луксозни тома, които ще ви отведат в завладяващия свят на „Гробището на забравените книги“. Ще се потопите в мистериозната атмосфера на стара Барселона и малката книжарница на „Семпере и син“. Там съдбата на едно подрастващо момче се преплита с видими и невидими реалности, препускайки към любовта. Това вълшебство ще ви следва дълго след като затворите последните страници, и тихо ще ви призовава да се връщате отново и отново към историята, за да преоткриете любимите си герои. И да откриете себе си.

Повечето от вас знаят, че в последните години реализирахме страхотна колекция от приказки и книги за деца. Гордеем се с нея, защото успяхме да предложим стойностно съдържание, различно от всичко издавано досега в България. Тази година сбъднахме една моя мечта – издадохме книги с китайски и египетски приказки. Историите в тях са пъстри, образователни и завладяващи както за децата, така и за възрастните. Те предлагат невероятно пътуване из далечни и екзотични земи и разкриват необята на древната мъдрост. Изключително съм благодарна за всеотдайността на екипа от съставители, преводачи и редактори, с който работихме над текстовете, както и на художника Борис Стоилов, който им придаде плътност и колорит с невероятно детайлните си и въздействащи илюстрации. Получиха се две прекрасни книги: „Китайски приказки“ и „Египетски приказки“, които ви препоръчвам от сърце!


Вера ЯнчеловаВера Янчелова, редактор

Отново непосилна задача: да избереш най-любими книги в цялата плеяда от великолепни издания, които направихме през изминалата година. Ето защо няма да се опитвам да подреждам книгите по значимост, а по това доколко са ме развълнували и обогатили. А също и колко от тях съм купила и подарила на приятелите си.

„От сила в сила“ е книга, която промени начина, по който гледам на остаряването. Всеки от нас сякаш забелязва негативните промени, които идват с възрастта, но не и положителните. В свят, където младостта е издигната в култ, оставаме слепи за невероятните предимства, които зрелостта и опитът носят. Забравяме простата истина, че има време за сеитба и време за жътва. Вместо да действаме с енергичността на младостта, през 40-те и още повече след 50-те години е време да заложим на мъдростта на зрелостта. По много забавен, остроумен и убедителен начин авторът ще ни покаже, че остаряването не е присъда, а привилегия, от която малцина се възползват.

„Осъзнаване“ e друго мое любимо заглавие, което не спирам да препоръчвам на всичките си приятели. Вероятността да си я купят обаче е минимална, защото непрестанно ги заливам с прозрения, които съм извлякла от книгата. Истината обаче е, че всеки си има своя книга-откровение, която има потенциала да преобрази живота му. Е, тази беше моята. Показа ми, че всеки от нас има силата да промени живота си. Обичайно изискваме от другите да сторят това. Тропаме с крак, ако обстоятелствата не са такива, каквито ни се иска. А простата истина е, че единственото, което можем да променим, сме самите ние. Понякога е достатъчно да сменим перспективата и светът идва на фокус. Силата е в нас, просто ни е нужно осъзнаване.

И понеже серията „Красноглед“ е особено скъп на сърцето ми проект и всяка книга в нея е специална, изпитвам затруднения кои точно заглавия да препоръчам. Спрях се на две: „Магистрала Линкълн“ заради виртуозността на езика и „Пазителката на истории“ заради нейната топлота.

„Магистрала Линкълн“ едва ли има нужда от друга препоръка освен факта, че е книга на Еймър Тауълс („Един аристократ в Москва“). Рядко се срещат писатели, които да имат подобно богатство на езика, дълбочина на съжденията и разказвачески талант като Тауълс. Новото му заглавие ще ни поведе на епично пътешествие, в което ще срещнем интересни герои, ще преживеем невероятни приключения, но най-вече ще се насладим на истинско литературно пиршество.

„Пазителката на истории“ е много приятна и затрогваща книга, която ще донесе наслада на читателя по всяко време на годината, но е особено подходяща предвид предстоящите празници. Във всеки от нас се крие история – може да е съвсем обикновена, страшна, вдъхновяваща... Понякога обаче предпочитаме да станем бележка под линия в чужда история, вместо да изживеем своята. А може би е дошло време да обърнем нова страница. Затрогващо четиво за силата на доброто и за книгите като остров на спасението.


Ана ЦанковаАна Цанкова, PR

Еха! Не съм чела подобно чудо досега – това е усещането, което търся в книгите, независимо дали чета по работа или за удоволствие. Дали ще е оригинална идея, нова гледна точка, ценно знание или писателски талант, е важно едно: да блесне нещо необикновено. Такива са книгите, които ще ви препоръчам.

„Живот с Пикасо“ – ето ярък пример за необикновеност. Историята на Пабло Пикасо разкрива една различна перспектива към изкуството, но и към живота. Виждаме отблизо гения, който цели да „разкъса реалността“ и да открие нещо неочаквано с всяко свое действие. Но как се живее с такова уникално светоусещане? Как се съчетава то с неизбежните човешки слабости? Съвместимо ли е с нашата обикновена реалност? Прочетете сами, книгата е впечатляваща.

„Забравените в неделя“ – един любовен роман, който успешно бяга от досадните клишета. Очарована съм от езика на Валери Перен и от лекотата, с която ни увлича в атмосферата на книгата. Реално може и да е декември, но тази история е като изход за бягство от зимата. Носталгично лятна, лежерна и дълбока. А любовта е навсякъде. В син куфар, пълен с мечти. В чайка, пикираща над главите ни. В низ от тихи жестове. В нас. Това е книга, след която ще се чувствате влюбени.

„Шмакофокци 2“: няма такава друга детска книга! Да, има безброй красиви и смислени заглавия, но тази е нещо повече от история. Тя показва на децата (и припомня на родителите) какво се случва, когато включим вълшебното копче на въображението си. С него можем да видим шмакофокците – щуравите същества, с които светът става искрящ. Те рисуват дъгата, разпухват облаците, свирят в есенните листа и скачат с нас в локвите. Те са тези, които ни карат не само непрекъснато да търсим нови и интересни неща, но и да си намерим белята. Свежи, шантави, чудесни! Най-хубавото е, че цветната диря след тях остава дълго след като затворим книжката.

„Белите петна в бизнеса“ на Евгени Станимиров – радвам се, че български автор е написал книга от такава класа. Всичко е нея заслужава внимание: темата е интересна, актуална и сама по себе си е „бяло петно“ в този тип литература – тоест открива неусвоения потенциал в областта и успява да предложи нещо ново и стойностно. Ерудицията на автора е очевадна, но по-впечатляващо за мен е умението му да ни провокира да мислим в перспектива, да сме гъвкави и активни. И най-вече – да се възползваме от добрите възможности за развитие. Като тази книга.


Любомила СтаниславоваЛюбомила Станиславова, административен секретар

Книгите, които ме докоснаха през 2023 г., са „От змей злато. Истории за един бежанец от Тракия“ на Любомир Калудов и юбилейното ни издание с подбор и редакция на Вера Янчелова „Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада“.

Обичам да чета съвременни български автори и Любомир Калудов определено ме спечели с разказите си за тракийските бежанци. Впечатляващи са езикът и стилът му, които наподобяват в известна степен големите български класици. В повествованието Калудов с лекота потапя читателя в едно мъчно време, когато хората са били прогонени от родната стряха, принудени да започнат живота си отново. Чрез героите си Калудов успява умело да ни накара да преосмислим отново изконните въпроси, които сме си задавали много пъти: надеждата ли е това, което крепи човека? Може ли вярата в Бога да благослови пътя му, за да живее по-леко? Лесно ли продаваме душите си за злато? Дали любовта може да се скрие? Къде ни води пътят, в чието начало стои грехът?

Убедена съм, че втората книга, която препоръчвам – „Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада“, също ще изпълни читателите с мъдрост и вдъхновение. За разлика от първата книга, чието действие се развива в сърцето на Странджа планина, тук вече можем да „обиколим“ целия свят и това добре е подсказано още в заглавието. Книгата е част от юбилейната колекция на издателството ни, което през 2023 г. отбеляза своята 20-годишнина. Това е специален повод както за всички нас, така и за читателите ни – затова и книгата е специална. Подсказва го оригиналното и стилно оформление, както и подборът на непреходните мисли на философи, мъдреци, учени, писатели. Има вечни житейски теми, които вълнуват всеки човек, и точно около тези въпроси е оформен подборът на колекцията от цитати. Дали ще изберете тази книга за подарък, или за да я имате като ваше настолно четиво, със сигурност няма да съжалявате. Очаква ви вълнуваща среща с велики умове на човечеството от различни епохи, но по-важното е, че тя може да се превърне в повод за среща с вашето най-истинско Аз!


Калоян Томов Калоян Томов, специалист предпечатна подготовка

„Колумб. Четирите пътешествия“ на Лорънс Бъргрийн е може би най-пълната и безпристрастна биография на знаменития португалски мореплавател, който прекарва по-голямата част от кариерата си дълбоко убеден, че може да намери нов търговски път до Китай, плавайки на запад от Европа. Всички знаем, че остава в историята по съвсем друга причина, която до последния си ден той не осъзнава напълно.

Книгата е епичен исторически разказ преди всичко за личността на Христофор Колумб, който е арогантен, амбициозен, дълбоко вярващ и изключително противоречив човек. Неговите карти са симбиоза между реалност и илюзия, която може да се обясни или с неистовото му желание никой да не може да разгадае маршрутите му, или с нездравата психика на един мъж с мания за величие (а най-вероятно и двете). Той е напълно убеден, че е изпратен на земята с мисия – да разпространи християнството сред всички езичници, като същевременно не се свени да използва насилието като инструмент за висшите си цели. Въпреки това е вярно и че Колумб е надарен с уникален усет за морето и вятъра и успява да завърши цели четири пътешествия, плавайки на запад от Стария континент – нещо немислимо за времето му.

Едно обаче не може да се отрече: какъвто и да е бил Христофор Колумб – зъл демон, извършил геноцид върху туземците на Новия свят; велик навигатор; религиозен фанатик или обикновен мореплавател с необикновена съдба, – той променя историята безвъзвратно и завинаги. Той е причината между Европа и Америка да се създаде неразрушима търговска и политическа връзка, която усещаме и днес – повече от пет века след като за пръв път португалецът, плаващ под испански флаг, се отправя към Китай на запад.

Макар и никога да не използва термина геополитика, Халфорд Макиндър остава в историята като един от бащите на тази наука, която – искаме или не, видимо или не – движи света напред и регулира отношенията между Великите сили. В „Географската ос на историята“ са събрани най-определящите трудове на британския историк и географ, който е запечатал името си в архивите най-вече с проницателния си и реалистичен поглед над стратегическото влияние на географията върху отношенията между различните нации. Неговите анализи за хартланда и римланда и за неизбежните съюзи между островните и полуостровни държави, в противовес на заплаха от която и да е континентална сила, звучат почти като пророчество, че Първата световна война няма да е последна. Това не е просто гадаене, а плод на хладнокръвно изследване на неразрешените въпроси, които неминуемо ще се завърнат и ще дойде време, когато не могат да бъдат отлагани.

Неговата проницателност относно тенденцията демокрациите по света безразсъдно да преследват илюзорни „демократични“ идеали, без да оценяват трезво реалността, звучи като скръбно предупреждение за ушите на човек от 2023 г., когато тектоничните плочи на геополитическото влияние се разместват пред очите ни и за съжаление, най-мрачният инструмент на политиката – войната – отново е на дневен ред.

Книгата е задължителна за всеки, който иска да разбере повече за мотивите на големите играчи на политическата сцена.

Друга задължителна книга е „Актуалността на миналото“ на проф. Валентин Вацев, който за пореден път доказва, че може да се нареди до най-добрите световни геополитически анализатори и да се чувства съвсем на място.

Книгата съдържа негови лекции, студии и статии, в които темите политика, икономика, право, философия и т.н. се преплитат една в друга, омешват се хубаво, подплатени добре с ироничното чувство за хумор, характерно за проф. Вацев, и накрая се получава сборник от изключителни есета, които доказват основната тези на автора: миналото не е склад с вече непотребни вехтории, а точно обратното – то е насъщно, богато и нужно.

С помощта на прецизното око на анализатори като Валентин Вацев можем да погледнем назад в историята и да различим контурите на своето бъдеще, черпейки полезен опит както от грешките, така и от успехите на хората, събитията и процесите на миналото.


Кремена ХристоваКремена Христова, офис асистент

Имате ли чувството, че в момента в света се случва нещо странно? В съвременната технологична среда имаме възможност да общуваме по между си по-добре, по-бързо и по-често от когато и да е било в историята, но сякаш говорим на различни езици. Информацията е навсякъде около нас и въпреки това не можем да постигнем съгласие по нито една тема. В „Звезден пратеник“ Нийл Деграс Тайсън разсъждава по едни от най-нашумелите съвременни въпроси – политика, война, пол, раса, религия, истина, красота, и ни припомня, че сме част от нещо по-голямо – необятната, плашеща и красива Вселена.

Искате ли да разберете каква е „космическата гледна точка“? Защо въпреки различните си мнения и ценности, хората си приличат повече, отколкото предполагат? Как стъпването на човека на Луната поставя началото на грижата за опазване на околната среда? „Звезден пратеник“ дава отговор на тези и още много интересни въпроси и ни помага да осъзнаем, че светът не се върти около нас и нашите мнения.

Има ли история, която ви оставя без дъх, кара ви да мечтаете за далечни светове, пълни с магия и чудовища, и не ви дава мира, докато не започнете да я четете отначало? „Змията Уроборос“ с лекота се вписва в това описание. Вдъхновен от исландските саги, романът е събрал всичко, което един читател може да си пожелае – два враждуващи народа, гоблини, пиксита, демони, вещици, грифони и дори любов. Впуснете се в това приключение на злодеи с пъклени планове, герой, който се колебае между доброто и злото, и битки, на които ще завиди всеки холивудски блокбъстър. Накрая Змията захапва опашката си и всичко започва отново и отново... и отново.


Дарена Тодорова Дарена Тодорова, офис сътрудник

„Книгите не са пътят, въпреки че може да ти помогнат да го намериш.“ Всички ние понякога се губим по пътя на живота, унесени в проблемите от ежедневието си, и сякаш забравяме накъде сме тръгнали. Това са най-подходящите моменти да забавим ход и да прочетем някоя книга, докато отново намерим посоката си.

„Котаракът, който преподаваше дзен“ е перфектната книга пътепоказател. Необикновеният герой в тази история, пътуващият котарак, ни припомня кои са истински важните неща в живота.

Следващата ми препоръка „Палач на любовта“ ни повежда по пътя на себепознанието и трансформацията. Чрез случаите от практиката на Ялом можем да научим много както за психотерапевтичните процеси, така и за различните начини, по които някои общочовешки страхове и проблеми се проявяват. Това е книга за трудностите, но и за смелостта да се изправиш лице в лице със себе си, за да ги преодолееш.

Каква мотивация стои зад повечето човешки желания и действия? „Нищетата на мозъка“ представя по увлекателен начин изследвания за еволюцията на човешкия мозък и влиянието, което оказва върху поведението на индивида и социалните взаимоотношения.

Независимо дали ще поемем по пътя на източната философия, психотерапията или биологията, най-важното е накрая да достигнем до себе си.


Росица СлавоваРосица Славова, организатор събития

Личната ми препоръка включва книги, които ме накараха многократно и по различни поводи да се върна към тях през тази година. Открих в тях дълбока житейска мъдрост, ново знание, вдъхновение, теми за размисъл и въпроси, чиито отговори ще търся дълго време. Това са книги, които се озоваха най-отпред в семейната библиотеката, а впоследствие закупих и като подаръци. Споделям ги и с вас:

„Опити“ не е автобиография на великия ренесансов френски философ Мишел дьо Монтен, не е и дневник. Това е есеистична книга прозорец към светогледа, преживяванията и разсъжденията на един интелектуалец от XVI век, които някак звучат актуално и днес. И това е магията на тази книга. Представените в трите тома теми предлагат прозрения от различните етапи на реалния живот. Увлекателно написана, запечатва и предава мъдрост за човешкия живот и света. Тази книга би представлявала интерес не само за философската и литературоведската общност, а за всеки, вълнуващ се от темата за смисъла на живота.

„Перспективата изкуствен интелект“ на Артур Кордон е книга, която предлага богато общо и специализирано знание по тази изключително модерна тема днес. Впечатлява с достъпност на езика, отлично организирано съдържание и полезни примери от практиката. Актуална и специално написана за българската аудитория, тя е ценно и необходимо въведение в изкуствения интелект, който се счита, че в много близко бъдеще ще бъде неделима част от ежедневието ни. Предназначена е за широк кръг от читатели – от ученици до любители и професионалисти, което я прави подходяща за всички, които имат интерес в областта.

„Щом книжка отвориш“ е красива история в рими за най-великото и вълнуващо приключение за всяко дете: четенето на книга. Запленяващият текст и вълшебните илюстрации с умело подбрани ярки цветове ни потапят в уникален приказен свят. Това е една от най-вдъхновяващите книжки за деца, на които съм попадала, а луксозното изпълнение на това юбилейно издание я превръща в още по-специален и незаменим подарък.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Китайски приказки
Китайски приказки-foto2
Китайски приказки-foto3
-20%
ТОП

Китайски приказки

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада
Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада-foto2
Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада-foto3
Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада-foto4
Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето на Запада-foto5
-20%

Изток-Запад. Духът на Изтока и сърцето н...

19.92 лв. 24.90 лв. Без данък: 18.28 лв.

Египетски приказки
Египетски приказки-foto2
Египетски приказки-foto3
Египетски приказки-foto4
Египетски приказки-foto5
-20%
ТОП

Египетски приказки

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Власт и прогрес. Нашата хилядолетна битка за технологиите и просперитета
-20%

Власт и прогрес. Нашата хилядолетна битк...

31.92 лв. 39.90 лв. Без данък: 29.28 лв.

Златни мисли за бизнеса
-20%

Златни мисли за бизнеса...

28.00 лв. 35.00 лв. Без данък: 25.69 лв.

Нищетата на мозъка
-20%
ТОП

Нищетата на мозъка

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Атлас изправи рамене. Юбилейно издание
-20%
ТОП

Атлас изправи рамене. Юбилейно издание...

47.92 лв. 59.90 лв. Без данък: 43.96 лв.

Гробището на забравените книги. Том 1. Юбилейно издание
-20%

Гробището на забравените книги. Том 1. Ю...

39.20 лв. 49.00 лв. Без данък: 35.96 лв.

Гробището на забравените книги. Том 2. Юбилейно издание
-20%

Гробището на забравените книги. Том 2. Ю...

39.20 лв. 49.00 лв. Без данък: 35.96 лв.


Подобни статии

20/12/2022

За книгите и хората (на „Изток-Запад“)

Вече стана традиция в края на годината да споделяме с вас заглавията, които превръщат нас, издателит..

Прочети повече

20/12/2022

Топ 10 за деца и възрастни

Скъпи читатели и почитатели на „Изток-Запад“,Благодарим ви, че отново бяхме заедно на панаира на кни..

Прочети повече

25/05/2023

Топ 20 за 20 години „Изток-Запад“

Скъпи читатели и съмишленици, още веднъж ви благодарим, че бяхте до нас през последните 20 годин..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.