За книгите и хората (на „Изток-Запад“)

Вече стана традиция в края на годината да споделяме с вас заглавията, които превръщат нас, издателите, в заклети книгомани. Ще ви разкажем кои са книгите, за които работихме неуморно, а после нетърпеливо отнесохме у дома. Книгите, които толкова са ни въодушевили, че препоръчваме от все сърце на близки, роднини и приятели. А сега и на вас...


Любен Козарев

Препоръките на Любен Козарев, управител

Две ключово важни книги белязаха началото и края на 2022 г.: „Геополитика и геостратегия“ и „Англо-американският управляващ елит“. „Лошо е англосаксонецът да ти е враг, но не дай боже да ти е приятел“ е смисловият център на първата. Той намира своето категорично потвърждение не само в книгата на знаменития Каръл Куигли, но и в това, което се случва пред очите ни в света днес.

„Демонът отвътре. Анатомия на изкуствения интелект“

Ако „Стената“ е прекрасната илюстрация за втората половина на ХХ в., „Матрицата“ описва случващото се през последните години повече от притесняващо точно.

„Цифров Левиатан“? Да бе, да.

Точно тази реакция направи възможно всичко това, което само до преди няколко години бе немислимо: да допуснем нашето бъдеще да бъде определяно от кодове и алгоритми...


„Истинският Антъни Фаучи“

Робърт Кенеди прекрасно е знаел, че ще си спечели могъщи врагове в лицето на Бил Гейтс и Биг Фарма, но е посветил няколко години от живота си за написването на тази книга, защото той е от хората, за които истината е над всичко. С ясното съзнание, че ще предизвика много полемики направихме тази книга, защото нашето здраве и здравето на децата ни са нещо наистина важно.

„Принципи за справяне в променящия се световен ред“

Защо тази книга е изключително важна за всеки от нас и особено за младите хора, на които им предстои да навлязат в живота, да определят бъдещето на самите себе си и на своите деца? Защото има смисъл да вървиш по трудния път, и това е вярно още повече във времена на изключителни предизвикателства, когато се формира нов световен ред.


Гергана КозареваПрепоръките на Гергана Козарева, управител

От години се интересувам от книгите за отглеждането на децата – те са не просто въпрос на мое лично предпочитание, а приоритет за всички, които знаят, че няма универсална рецепта за възпитание. Вече повече от петнайсет години поредицата КАК ДА ГОВОРИМ С ДЕТЕТО е една от най-предпочитаните в жанра и има защо: семейната хармония се гради с общуване. За мен детските книжки обогатяват този процес – те са прекрасен начин да комуникираме с малчуганите и да им помагаме да израстват. Именно в тези категории са и моите препоръки. Надявам се, че ще ви допаднат.

„Как да говорим, когато детето не слуша“

Освен полезни примери за справяне с ежедневните предизвикателства книгата предлага ефективни решения за най-често срещаните конфликтни ситуации, лошото поведение, тревожността, кризите и страховете на децата в различните етапи на порастването.

Тази книга ме спечели, показвайки собствените ми грешки и пропуски. Именно заради това приятелски я препоръчам на младите родители. Вярвам, че дисциплината е трудно постижима, ако не поставяме ясни граници – дори и за собствените си емоции и чувства. Както ще разберете от книгата обаче, тя не се постига с манипулации и наказания, а с много уважение, любов и доверие към децата.

„Оно и Онче“ – един самотен чудак и една симпатична видра се превръщат в неразделни приятели. Това е една от любимите ми детски поредици, която винаги ме кара да се усмихвам със сърдечните си истории и прекрасното си графично оформление. Детайлните илюстрации разказват още много ненаписани истории, които развиват въображението и провокират забавни въпроси.

„Книга за емоциите“ – една от най-съвременните и интерактивни детски книжки за изграждане на емоционална интелигентност. С красиви илюстрации и провокативни ситуации децата опознават силните чувства и откриват как да се справят с тях. Препоръчвам книжката за семейно четене – споделете пълната палитра от емоции, общувайте и израствайте заедно!


Вера ЯнчеловаПрепоръките на Вера Янчелова, главен редактор

Дойде време за равносметка на изминалата година. Изработихме множество хубави книги, за да може всеки читател да открие при нас своето съкровище. И макар че всяка книга е наша литературна рожба, всеки от издателството си има своите фаворити. Ето ги и заглавията, чиято изработка ми достави най-голямо лично удоволствие и професионално удовлетворение през изминалата година:

„Пътуването“

Приключенията на Голямата панда и Малкия дракон продължават и в следващото заглавие от поредицата. В тази иносказателна история двамата приятели потеглят на пътешествие, за да открият какво им липсва, за да бъдат щастливи. Минават през множество изпитания, преживяват красиви и трудни моменти, преди да стигнат до нови земи. Промяната обаче може да им донесе утеха и радост само ако успеят да видят света с нови очи. „Пътуването“ е една красива метафора за житейския ни път – за нашите възходи и падения и за мъдростта, която всяка загуба носи. Книга за ценители.

„Седемте принципа на успешния брак“

Всеки, който поне малко е чел психология, е чувал за Джон Готман – легенда в света на връзките и семейните отношения. Започнах да чета книгата като редактор, приключих я като жена, която съпреживява написаното. С голямо съжаление осъзнах, че можех да си спестя голяма част от допуснатите във връзките си грешки, ако само бях прочела заглавието по-рано.

Независимо в каква връзка сте – добра или лоша, бихте могли да научите много за себе си и за взаимоотношенията си и да подобрите значително любовния си живот. Препоръчвам горещо.

„Вода за цветята“ и „Уроци по химия“

И накрая две заглавия от любимата ми серия „Красноглед“. Целта на поредицата е да включва изключителни романи за интелигентни хора, които да са не само увлекателни, но и красиво написани, размислящи и въздействащи. Книги, които да ни носят естетическо и интелектуално удоволствие, докато ни забавляват. Целта е изпълнена на максимум с „Вода за цветята“ и „Уроци по химия“. Затрогващи и дълбоки, тези романи ни карат да плачем с героите и да се смеем, да се вълнуваме искрено от съдбата им и да търсим аналогии в собствения си живот. Книги, които когато затворим последната страница, се чувстваме по-мъдри и по-истински. И поне за малко сме станали по-добри хора.


Препоръките на Иван Атанасов, отговорен редактор

Ако искате да прекарате коледно-новогодишните празници заредени с добро настроение въпреки намусеното време, растящите като гъби след дъжд цени и многобройните грипни вируси, които са се наговорили и тази година да ви стъжнят живота, подарете си щедра порция смях с „Най-добрите хумористични разкази на прочути писатели“. Вътре ще откриете 30 таблетки против лошо настроение, произведени от доказани фармацевти в сферата на смешното като Джеръм К. Джеръм, Марк Твен, О. Хенри и Саки, някои от които се появяват за пръв път на българския пазар. По-ефикасно лекарство за зимни депресии едва ли ще намерите, защото, както казва Виктор Юго, „смехът е слънцето, което прогонва зимата от човешкото лице“. А когато пристигне януарската ви сметка за ток, несъмнено ще имате нужда от много слънце.

Вече сте се заредили с щедри дози антидепресанти, но въпреки това коледният дух ви се изплъзва, защото не сте от хората, които вярват в абстрактни неща? Тогава прочетете сборниците „Паразитът“ и „Белият вирак“ с най-добрите призрачни разкази на Конан Дойл и Стефан Грабински (полския еквивалент на Лъвкрафт и По). Те са пълни с духове и всевъзможни свръхестествени същества, някои от които са толкова невероятни, че на техния фон коледният дух ще ви се стори реален като махмурлука, с който изпращаме всяка година.

Ами това е от мен. Весело четене и наздраве!Препоръките на Ана Цанкова, PR

„Чудните седмици“ дойде сякаш в отговор на молитвите ми на щастлива и недоспала майка на близнаци. Мечтаех за книга, която да ми даде обяснение (и решение) за стресиращите периоди, в които двете ми слънчица се превръщаха в буреносни облачета. Оказа се, че дори наспаното, нахранено и всячески обгрижено бебе може да капризничи и да плаче безутешно. Това е знак, че детето се развива нормално и преминава през един от десетте ключови скока (или кризи) на растежа. Книгата е истинска благословия, защото дава безценни съвети как да се справим с тези екстремни ситуации. Препоръчвам я на всеки родител с дете до 2-годишна възраст – четете, приложете и се наспете!

„Щастливата къща“ се превърна в любимата ни семейна книжка. Децата произнесоха първите си думички, докато я четяхме, а аз вече я знам наизуст. И на никого не му омръзва! Точно това се иска от хубавата детска книжка: пъстри и ярки илюстрации, забавна и мъдра история, въздействащи послания. Дори двегодишните ми дечица схванаха логиката на къщата беглец: губим важните за нас неща, ако не проявяваме внимание, обич и уважение. А щастието се постига с взаимност и грижа. Чудесно намигане към възрастните и прекрасен урок за децата, нали?

„Звездната пустиня“ ме изненада с комбинация на вълшебство и трезвомислие. Платонов явно може всичко: да ни отнесе висоооко с неземно красиви истории и да ни върне безмилостно на земята с абсурдни разкази за живота в СССР. Особено много ми харесаха притчите – мъдри и толкова многопластови, че с приятели и близки се дивихме на тотално различните си интерпретации. Едно обаче е сигурно: брилянтният ум на Платонов лети над ограниченията на времето и гледката, която предлага, несъмнено си струва.

„Кажи сбогом на вятъра“ за мен беше откритието на годината. Недоумявам как е възможно да съм пропуснала Балард досега – разказите му отговарят на всичките ми книгомански критерии: мощно въображение, оригинално развити идеи, разкошен изказ, провокативен смисъл. Хареса ми в колко посоки се вихри този огромен талант – в сборника са включени всякакви истории – от фантастични до криминални и психологически. Различни, но все увлекателни, наситени, запомнящи се. Неслучайно част от творбите на Балард са екранизирани – още докато четем, сюжетът оживява пред очите ни. Истинско удоволствие, което препоръчвам на всички.


Препоръките на Калоян Томов, предпечатна подготовка

Отново дойде това време, когато броим дните до най-светлите празници и нямаме търпение да се отпуснем край камината с чаша горещ шоколад, кафе или чай в ръка, да отворим любимата книга и да се насладим на добре заслужен отдих след поредната изминала като в миг година. Време е обаче и за равносметка – личностна, професионална, духовна.

Като си давам равносметка за изминалите 365 дни, да препоръчам само няколко от нашите книги ми се струва не трудно, а направо невъзможно. Разбира се, вроденият ми инат не познава тази дума и аз все пак успях да огранича избора си до три заглавия.

„Светът за македонските българи“ е най-новата книга на Димитър Димитров, който (въпреки че не живее в България от години) се е доказал през годините като истински патриот, който не може да бъде спрян при издирването на източници, статии и материали за българската военна история в чуждестранния печат и прославя героизма и подвизите на българина през XX в. Най-новото многоезично издание разглежда моментите преди, след и по време на Илинденско-Преображенското въстание през погледа на Европа и света. За пореден път дълбочината на неговото проучване ни дава достъп и до огромен брой снимки и илюстрации. Книгата е изключително ценна и ще бъде великолепен подарък за всеки любител на българската история.

Втората ми препоръка е в тон с първата. „Български дневник. Том 1“ на Константин Иречек е може би най-любопитният дневник, на който съм попадал. За тези, които не са запознати с автора – К. Иречек е чешки учен, който прекарва в България пет години (1879–1884), в които участва активно в политическия живот като министър на народното просвещение и като депутат. В този „български“ период от своя живот той си води изключително подробен дневник, в който описва манталитета, привичките, странностите, добрите качества и користните цели на политическия елит от онова следосвобожденско време. Без да издавам твърде много, ще кажа само, че пропитите с (понякога не чак толкова) тънък хумор описания на българските политици от тогава ще оставят читателите с леко недоумение и бързо в главите им ще изникне въпросът: „Че той, Иречек, преди век и половина ли е писал, или сега?!“ Очаквайте том 2 скоро!

На последно място реших да се спра на „Непознатият до мен“. Книгата е своеобразна автобиография на Ан Рул, която е работила като оператор на гореща линия за кризисни ситуации заедно с ако не най-злия, то поне най-популярния сериен убиец на всички времена – Тед Бънди. Неговата история е широкоизвестна. Знаем, че е природно надарен с изключителен чар, излъчване и интелект. Знаем, че избира сам да се защитава в съда. Знаем как почти до последния си миг Бънди отрича да е виновен за което и да е от десетките убийства и издевателства, в които е обвинен. Знаем, че успява да убеди немалко хора, основно жени, в своята невинност и дори се жени за една от своите „фенки“, докато е в затвора. Все още обаче у нас остава въпросът: как успява да заблуди толкова много хора? В този свой труд Ан Рул ще отговори на този и още много други въпроси около енигмата „Тед Бънди“.


Препоръките на Стефания Терзиева, технически асистент

През последната година ние, екипът на „Изток-Запад“, имахме прекрасната възможност да подберем няколко детски книжки, с които зарадвахме както малките ни читатели, така и детето в самите нас.

Едно от тези заглавия е „Отново заедно“ – разкошно илюстрована книжка за кокер шпаньола Сладък и неговото семейство. След като получават Сладък като подарък от баба си, Цезар, Барнаби и Ани не спират да го глезят, да си играят с него и да го обсипват с внимание, както подобава на един домашен любимец. Идилията обаче приключва, когато децата получават различни технологични джаджи и изведнъж Сладък остава на заден план – абсолютно недопустимо! Напълно в правото си той им се ядосва и си отива. Цялото семейство започва трескаво да го търси, докато баба им не го връща отново у дома. След тази случка те разбират, че макар и новите играчки да са интересни, те никога не могат да заменят времето, прекарано с близките, защото истинското щастие се крие не в екраните, а в реалния свят около нас.

Няма как да не препоръчам и поредицата за Трола Сърдитко. Четири книжки, които ще покажат на децата как да се справят с негативните емоции и да избегнат ненужните конфликти. Малкото тролче все попада в ситуации, които толкова го ядосват, че то започва да се тръшка, да вика и да се сърди... Едва след като се успокои, разбира, че с неконтролируемия си гняв наранява както приятелите си, така и себе си. Когато малките разгърнат тези книги, ще се запознаят с бандата на Трола Сърдитко и ще открият, благодарение на красиви илюстрации и забавни истории, значението на емоционалната интелигентност.Препоръките на Кремена Христова, асистент офис

Коледа е перфектното време за четене и повод да се насладим на истории за велики приключения и далечни светове. Книгите „Викингски сказания“ от Джени Хол и „Метрополис“ от Бен Уилсън са идеалните телепортиращи средства.

Чудили ли сте се какъв е бил животът на викингите? Как са строили корабите си? Как са ставали храбри воини и са си осигурявали място във Валхала? Ако отговорът на тези въпроси е „да“, то „Викингски сказания“ е вашата книга. В това кратко издание са побрани исландски предания за прочути викинги като крал Харалд и Ерик Червения. Написани с много чувство за хумор, „Викингски сказания“ ще ви разкажат за най-добрия начин да се пие медовина, как се плячкосват земи, защо викингите нямат фамилни имена и какво означава „викингско гостоприемство“.

От исландските саги се пренасяме в Месопотамия, за да разберем как древните селища се превръщат в „бетонната джунгла“, която обитаваме днес. В „Метрополис“ историкът Бен Уилсън описва интригуващата история на зараждането и развитието на градовете – от Урук и Вавилон до Лос Анджелес и Лагос. Оказва се, че мегаполисите не са творение на модерния човек и желанието за прогрес е неизменен спътник на човечеството. Как са създадени римските бани, първите кафенета и улици, първите небостъргачи? Защо градовете са смятани за „дар от боговете“ и какво е бъдещето на мегаполисите? Сред страниците на „Метрополис“ ще откриете отговорите на тези въпроси и още много интересни факти.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Тролът Сърдитко
Тролът Сърдитко-foto2
-20%
ТОП

Тролът Сърдитко

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Оно и Онче. Неочаквано добри приятели
Оно и Онче. Неочаквано добри приятели-foto2
-20%
ТОП

Оно и Онче. Неочаквано добри приятели...

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Викингски сказания
-20%
ТОП

Викингски сказания

10.40 лв. 13.00 лв. Без данък: 9.54 лв.

Как да говорим, когато детето не слуша
-20%
ТОП

Как да говорим, когато детето не слуша...

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.15 лв.

Геополитика и геостратегия
-20%
ТОП

Геополитика и геостратегия...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Вода за цветята
-20%
ТОП

Вода за цветята

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.15 лв.

Метрополис
-20%
ТОП

Метрополис

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Български дневник. Том 1 (1879-1881)
-20%
ТОП

Български дневник. Том 1 (1879-1881)...

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Щастливата къща
Щастливата къща-foto2
Щастливата къща-foto3
-20%
ТОП

Щастливата къща

13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

Непознатият до мен
-20%
ТОП

Непознатият до мен

28.00 лв. 35.00 лв. Без данък: 25.69 лв.

Няма лоши деца
-20%
ТОП

Няма лоши деца

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.94 лв.

Белият вирак
-20%
ТОП

Белият вирак

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Уроци по химия
-20%
ТОП

Уроци по химия

17.60 лв. 22.00 лв. Без данък: 16.15 лв.

Най-добрите хумористични разкази на прочути писатели
-20%
ТОП

Най-добрите хумористични разкази на проч...

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Отново заедно
Отново заедно-foto2
Отново заедно-foto3
Отново заедно-foto4
Отново заедно-foto5
-20%
ТОП

Отново заедно

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Паразитът и други призрачни истории
-20%
ТОП

Паразитът и други призрачни истории...

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Чудните седмици
-20%
ТОП

Чудните седмици

27.92 лв. 34.90 лв. Без данък: 25.61 лв.

Англо-американският управляващ елит
-20%
ТОП

Англо-американският управляващ елит...

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Принципи за справяне в променящия се световен ред
-20%
ТОП

Принципи за справяне в променящия се све...

39.92 лв. 49.90 лв. Без данък: 36.62 лв.

Книга за емоциите
Книга за емоциите-foto2
Книга за емоциите-foto3
Книга за емоциите-foto4
-20%
ТОП

Книга за емоциите

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Пътуването: Голямата панда и Малкия дракон
Пътуването: Голямата панда и Малкия дракон-foto2
Пътуването: Голямата панда и Малкия дракон-foto3
Пътуването: Голямата панда и Малкия дракон-foto4
-20%
ТОП

Пътуването: Голямата панда и Малкия драк...

18.32 лв. 22.90 лв. Без данък: 16.81 лв.

Демонът отвътре
-20%
ТОП

Демонът отвътре

23.92 лв. 29.90 лв. Без данък: 21.94 лв.

Светът за македонските българи. Многоезично издание
-20%
ТОП

Светът за македонските българи. Многоези...

39.20 лв. 49.00 лв. Без данък: 35.96 лв.

Звездната пустиня
-20%
ТОП

Звездната пустиня

12.72 лв. 15.90 лв. Без данък: 11.67 лв.

Истинският Антъни Фаучи
-20%
ТОП

Истинският Антъни Фаучи...

31.92 лв. 39.90 лв. Без данък: 29.28 лв.

Седемте принципа на успешния брак
-20%
ТОП

Седемте принципа на успешния брак...

17.52 лв. 21.90 лв. Без данък: 16.07 лв.

Кажи сбогом на вятъра
-20%
ТОП

Кажи сбогом на вятъра

19.20 лв. 24.00 лв. Без данък: 17.61 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.