„Наръчник за работа с тревожността и фобиите“ – еднакво полезен и за терапевти, и за пациенти

„Наръчник за работа с тревожността и фобиите“ е многообхватна, изчерпателна и практична книга. Авторът Едмънд Борн започва с изясняване на същността на тревожността и очертаване на целия спектър на нейните проявления: от умерената, почти дифузна тревожност през паническите пристъпи до натрапливостите и специфичните фобии, които може да възпрепятстват сериозно живота и функционирането ни в различни области. Много подробно са разкрити психичните и физиологичните процеси при страдащите от тревожни разстройства, характеровите черти, генетичните предразположености, когнитивните нагласи, както и всички обстоятелства и фактори, които обуславят патологичните нива на тревожността. И ако факторите и проявленията на този феномен са толкова разнообразни, то закономерно е подходът за преодоляването му да е комплексен, обхватен и холистичен.

Стратегиите за работа обхващат много нива – тяло, поведение, чувства, мисли, междуличностни отношения, самоуважение и духовност – и са обособени в раздели, някои от които са: физическа активност, хранене, работа с чувствата, грешни вярвания, вътрешен монолог, релаксация, медитация, лекарствена терапия, личен смисъл и т.н. Съдържанието на книгата покрива може би цялата съществена информация по темата и всички възможни терапевтични подстъпи към този род разстройства.

 • За кого е предназначен наръчникът? 
 • И за терапевти, и за пациенти (изключение прави само разделът за лекарствата, които изискват лекарско предписание, който за пациентите е просто информативен). За терапевтите той е ценно, обобщено и обогатяващо помагало, но по-важно е от каква полза може да е за пациентите. Всеки, който се съмнява, че страда от повишена тревожност или тревожно разстройство, има възможност да провери това с тест. С тест може да оцени също нивото на тревожността си и да конкретизира „диагнозата“ си. В книгата са включени много такива помощни тестове, сред които е и въпросникът, който помага за подреждането на жизнените приоритети и открояването на целите и смисъла в собствения живот (за много хора не така ясни). Освен тестовете има и конкретни упражнения и насоки за подбор на стратегии според индивидуалните потребности и прогресии за самостоятелна работа. Тоест наръчникът е изцяло пригоден за самопомощ (като се изключат, разбира се, най-тежките случаи, изискващи психиатрично лечение).


  Отвъд статистиката всеки от нас изпитва тревожност в една или друга степен – едва ли е нужно да се уточнява, че обстановката в света е, меко казано, благодатна за това. Нещо повече, ако всеки от нас се замисли, ще се сети поне за двама свои близки или познати, преживявали или преживяващи панически пристъпи, и за поне един с някаква фобия. Доказателство за полезността на книгата са седемте ѝ издания, преводите ѝ на множество езици и наградата „Бенджамин Франклин“ на американската Асоциация на независимите книгоиздатели за особен принос в сферата на психологията.


  За автора

  Едмънд Борн е психолог и психотерапевт, специализирал се в областта на тревожността и тревожните разстройства. Стажът му като терапевт е вече над трийсетгодишен, а зад гърба си има седем книги – всичките посветени на тревожността и тревожните разстройства. Една от тези книги е „Наръчник за работа с тревожността и фобиите“.

  Коментар

  Защитен код


  Препоръчани книги

  Да излекуваме тревожността, депресията и стреса
  -20%
  ТОП

  Да излекуваме тревожността, депресията и стре...

  10.40 лв. 13.00 лв. Без данък: 9.54 лв.

  Да се чувстваш добре
  -20%
  ТОП

  Да се чувстваш добре

  23.20 лв. 29.00 лв. Без данък: 21.29 лв.

  Да събудиш тигъра
  -20%
  ТОП

  Да събудиш тигъра

  13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

  Наръчник за работа с тревожността и фобиите
  -20%

  Наръчник за работа с тревожността и фобиите...

  31.20 лв. 39.00 лв. Без данък: 28.62 лв.


  Записване за бюлетин

  При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.