Виртуален панаир на книгата

Скъпи приятели,

Наближава времето на традиционния коледен панаир на книгата. Екипът на издателството с трепет чака това време на годината, когато може да се срещне с вас – нашите читатели, – за да си поговорим за хубави книги и за нещата от живота. За съжаление, срещата ни този декември може да се осъществи само виртуално. И въпреки че книгите ни говорят сами за себе си, не бихме искали да загубим личната връзка с вас. Ето защо решихме да се нагърбим със сизифовския труд да ви препоръчаме някои от заглавията на „Изток-Запад“, за да ви улесним в избора на добра книга за празниците. Това е безкрайно трудна задача, защото всяка книга е наша рожба – изработена с внимание и любов, тя трябва да извърви пътя към правилния човек и да стане част от неговото литературно семейство. Когато се срещнем лице в лице, можем да направим препоръка въз основата на личните ви предпочитания, да чуем кои са любимите ви автори, какви са нуждите и желанията ви. Така всеки панаир си сверяваме часовниците, за да ви зарадваме на следващата година с още по-добър подбор от заглавия. Вие, читателите, сте нашата движеща сила и вдъхновение. Затова нека се срещнем, пък макар и само виртуално, за да спазим традицията и да поддържаме огъня. Ако имате нужда от допълнителна информация, не се колебайте да ни пишете на нашата фейсбук страница или да се обадите в издателството. За нас е чест и удоволствие да бъдем с вас в делник и празник. Заедно сме по-силни.


Препоръките на Гергана Козарева, управител на „Изток-Запад“

Да препоръчам една-две книги от „Изток-Запад“ – абсурд, не мога да се огранича в толкова. Това е така, защото за времето, в което съм част от издателството (вече 17 години),  се докоснах до множество ценни книги, които са ме спасявали и окуражавали в критични за мен ситуации. И до днес в стремежа си да бъда добър родител въпреки прекомерната заетост и липсата на време съм се уповавала на ключови заглавия за възпитание на децата (и на родителите :)), както и на книги в областта на популярната психология. Заглавията от поредицата „Как да говорим така, че детето да слуша“ са именно за родители като мен. Това са книги наръчници, които дават простички решения в уж безизходни ситуации. Написани на достъпен и увлекателен език, те се превърнаха в незаменими учители не само за мен, но и за поколения родители. 

От скромния ми опит като родител разбрах, че най-верните приятели за децата ми могат да са книгите. Не че се радвам на суперчетящи юнаци, но смея да кажа, че в тях вече е изграден вкусът към по-хубавата детска книга. Вярвам, че на децата трябва да се предлагат наистина стойностни заглавия за всяка възраст и затова ние от „Изток-Запад“ сметнахме за крайно необходимо да започнем да правим добре подбрани, красиви, полиграфически издържани и увлекателни детски книжки. Гордея се, че мога да препоръчам за децата ви заглавия от поредиците „Оно и Онче. Неочаквано добри приятели“, защото илюстрациите са невероятни, а историите – интересни и поучителни.  „Моята първа книжка...“: Вълшебните думички, Емоциите и Уча се пък са книги, които не само ще помогнат за изграждането у децата на добродетели, ценни навици и добри маниери, но и със сигурност ще развият тяхното въображение и емоционална интелигентност.


Препоръките на Вера Янчелова, главен редактор

Много е трудно да избереш в морето от прекрасни книги на „Изток-Запад“ най-добрите заглавия, още повече че всяка препоръка е лична – зависи от литературните вкусове както на онзи, който я препоръчва, така и на човека отсреща. И все пак съществуват заглавия, които биха могли да бъдат прекрасен универсален подарък, защото са доказали непреходната си стойност. Книги, превърнали се в класика в своята област. 

Такава е „Митология“ на Едит Хамилтън. Написана от истински познавач на класическата епоха, книгата е изучавана в колежи и университети и продадена в милиони екземпляри по света. Забавна и информативна, книгата ще ви разкаже за великите дела на богове и герои, за подвизи славни и любов безсмъртна. Цветните илюстрации и луксозното оформление я правят подходящ подарък както за възрастни, така и за деца. 

„Световните религии“ на Хюстън Смит е книга шедьовър. Няма друго изследване на големите духовни учения като индуизма, будизма, конфуцианството, даоизма, юдаизма, християнството, исляма и др., което да ги представя с такова разбиране и дълбочина, при това така завладяващо и просто. Само изключителен специалист може да превърне древното знание в прекрасна литература. Стойностен подарък за всеки любознателен човек.


Препоръките на Иван Атанасов, отговорен редактор

Препоръчвам „Лебедова песен“ на Робърт Маккамън, защото е един от най-добрите постапокалиптични романи, писани някога. Има епични екшън сцени и битки в стил „Лудия Макс“, има наистина страховити моменти, а описанията на ядрения апокалипсис в първите глави са просто без аналог. Не липсват и култови персонажи, а демонът, който стои зад холокоста, направо слага Флаг от „Сблъсък“ в малкия си джоб. (Стивън Кинг впрочем е голям фен на книгата и ѝ отделя няколко реда в прочутата си новела „Библиотечна полиция“.) Но черешката на тортата, разбира се, е поведението на хората в един умиращ свят без храна, вода и закони, който изважда на показ най-доброто и най-лошото в тях. Борбата за оцеляване е безмилостно жестока – мнозина губят здравия си разум, а други (в това число и децата) се превръщат в истински чудовища – и Маккамън е показал тази деградация много убедително. Именно тя – ако не броим картините на ядрения погром, разбира се – е най-плашещото нещо в романа, защото при един аналогичен апокалипсис нещата вероятно ще се развият много сходно. 

Втората ми препоръка е „Смъртоносна отдаденост“ на Кейго Хигашино.

Когато прочетох тази книга, разбрах, че трябва непременно да я препоръчам за издаване – не защото Хигашино е най-популярният съвременен криминален автор в Япония, Южна Корея и Китай, а защото успява да предложи нещо оригинално в един преексплоатиран жанр. С други думи – книгата до такава степен ме впечатли (нещо, което се случва все по-рядко), че после изгледах трите ѝ екранизации (съответно японска, корейска и китайска). Японската е супер, корейската бива, а на китайската заспивах два пъти. Но да се върнем на романа. Как е възможно едно тривиално престъпление да се превърне в привидно неразрешима загадка? Прочетете и ще разберете. ;)


Препоръките на Марио Йорданов, отговорен редактор

„Отровителят. Сидни Готлиб и ЦРУ в търсене на контрол върху съзнанието“ - Стивън Кинзър

Сидни Готлиб живее сред природата, занимава се с будизъм и се грижи за козите си рано сутрин. Именно той обаче е ръководителят на един от най-секретните проекти на ЦРУ: МК-УЛТРА. Неговата цел е една – да открие начин за контрол над човешкото съзнание. А методът? Експерименти с нищо неподозиращи хора. Наркотици, лишаване от сензорни усещания и изолация, мъчения, отрови – нищо не е отвъд лимита. Дълго време Сидни Готлиб смята, че ЛСД е веществото, което ще отключи тайните на човешкото съзнание. Надеждите му остават излъгани. Чрез разпространението на ЛСД из университетите за целите на своите експерименти обаче той неволно става един от бащите на контракултурата на 60-те… „Отровителят“ на Стивън Кинзър е отлично изследване и книга, която се загнездва в ума задълго.

„Само капитализъм“ - Бранко Миланович

Най-силната черта на Миланович е невероятното му умение да обобщава и анализира големи количества сурови данни, което прави представянето му на съвременния капитализъм особено интересно. За мен беше изключително любопитен и анализът му за мястото на комунизма в историята. Според Миланович отговорът може да се открие в Третия свят. Там победата на социализма е изиграла същата роля като буржоазните революции на Запад. Тази нова система е помогнала на изостаналите общества да загърбят феодализма, да придобият политическа и икономическа независимост, да се индустриализират, а след края на социализма – и да изградят нов, самороден капитализъм. Точно обратното на градацията, предложена от Маркс…


Препоръките на Десислава Иванова, стилов редактор и коректор 

Препоръчвам „Пътят на дзен“ на Алън Уотс, защото това е книгата, която ме научи на смирение и ми разкри напълно различен свят, в който открих едно ново мое Аз, изпълнено с любов, покой и светлина. Смятам, че в днешния свят и особено във времената, в които живеем, всеки от нас има нужда да се вгледа не навън, а навътре, в дълбините на душата си, да познае Вселената, която живее чрез него, и да усети, че всички хора сме едно, че всичко, което ни заобикаля, е неделима част от нас и ние от него. Това е книга, която притежава силата да променя човешката реалност.

Второто ми предложение за читателите е романът „Проект Истина“, в който всеки от нас може да открие частица от себе си. Това е история, която ми показа, че всички хора, колкото и различни да сме, сме свързани по най-необичайни начини и много често именно човекът, с когото смятаме, че нямаме нищо общо, се оказва този, от когото имаме нужда. Всеки, когото срещаме по пътя си, се появява с цел – да ни „преподаде“ урок, да ни даде друга гледна точка, да ни помогне да опознаем себе си, да ни вдъхне надежда. Всичко, което се иска от нас, е да бъдем истински и да приемем различията с чисто сърце и ум.


Препоръките на Флора Велчева, организатор маркетинг

На всички, изкушени от историята и любопитни да научат детайли от Втората световна война, горещо препоръчвам „Германските генерали говорят“. Книгата е дело на британския военен теоретик Базил Лидл Харт, който разговаря лично с много от офицерите от висшето командване на Хитлер след края на Втората световна война. За мен най-впечатляващо беше уважението, с което Харт говори за доскорошните си врагове, както и възможността читателят да научи повече за мотивите им да вземат едно или друго решение. Написана достъпно и информативно, „Германските генерали говорят“ ще ви помогне да разберете от първа ръка повече за овладяването на Вермахта от Хитлер, за това как отбраната се превръща в инструмент на нападението и още много други подробности.

„Библиотекарката от Аушвиц“ е от книгите, които ни напомнят, че колкото и ужасна да е реалността, колкото и обречено да ни изглежда всичко, надежда има. Светът на литературата винаги предлага спасение и ни помага да видим истински важното, да се извисим над малките ежедневни проблеми. Може би цялата мъдрост на книгата може да се прозре в следния кратичък откъс: „Книгите не лекуват болести, нито могат да послужат като оръжия срещу армия от палачи; те не пълнят стомаха, нито утоляват жаждата… Ако човек не се вълнува от красотата, ако не затвори очи и не се пренесе в света на въображението, ако не е способен да си задава въпроси и да прозре границите на невежеството си, той е мъж или жена, но не е личност. Нищо няма да го отличава от една сьомга, зебра или мускусен бик.“
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Как да говорим така, че детето да слуша - и да го слушаме така, че да говори
-20%
ТОП

Как да говорим така, че детето да слуша - и д...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Лебедова песен
-20%
ТОП

Лебедова песен

28.00 лв. 35.00 лв. Без данък: 25.69 лв.

Отровителят
-20%
ТОП

Отровителят

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Германските генерали говорят
-20%
ТОП

Германските генерали говорят...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Пътят на дзен
-20%
ТОП

Пътят на дзен

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.94 лв.

Митология
Митология-foto2
Митология-foto3
Митология-foto4
-20%
ТОП

Митология

23.20 лв. 29.00 лв. Без данък: 21.28 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.