Депресията като сигнал за промяна

Стресът, предизвикан от социалното дистанциране заради COVID-19, може да има негативни последици върху психиката ни.  Сериозната несигурност, пред която сме изправени, благоприятства за появата на депресия и тревожност.

Ето защо сме ви подготвили едно полезно четиво, което да ви даде нова перспектива.

Многократно награждавания журналист Йохан Хари страда от депресия повече от десетилетие. След като разбира, че медикаментите не му помагат, решава сам да намери изход от проблема. Така се ражда книгата  „Изгубените връзки“. Тя е плод на стотиците му срещи с психолози, невролози, пациенти, страдащи от депресия, и на личния му опит. Изградил собствена теория за произхода и същността на депресията, Хари акцентира много повече на въпроса „защо“, отколкото на въпроса „как“.  Той формира една от най-хуманните и същевременно точни концепции за депресията. 

Ти не си машина, в която нещо се е повредило. Ти си животно, чиито потребности не са удовлетворени. Имаш нужда от общност. Имаш нужда от смислени ценности, не от онези заместители, с които те тъпчат през целия ти живот, обяснявайки ти, че щастието е в парите и купуването на разни неща. Имаш нужда от смислена работа. Имаш нужда да бъдеш сред природата. Имаш нужда да се чувстваш уважаван. Имаш нужда от сигурно бъдеще. Имаш нужда от връзка с всички тези неща. Имаш нужда да се освободиш от срама, който може да изпитваш заради това, че с теб са се отнасяли зле... Тъй като са ти предлагали погрешно обяснение за твоята депресия и тревожност, ти търсиш погрешно решение. Казали са ти, че проблемът е в секрецията на химически вещества в мозъка, затова не търсиш проблеми в живота, в душата и в средата си, не се стремиш да ги промениш. Станал си пленник на една приказка, в която главен герой е серотонинът. Опитваш се да се отървеш от чувството на потиснатост, което извира отвътре. Това обаче няма да стане, освен ако не се опиташ да се отървеш от онова, което те потиска в живота ти.

„Изгубените връзки“ няма претенцията да бъде строго научна книга, но именно затова е и толкова ценна. Авторът проявява смелост да види депресията отвъд клишетата и стереотипите на традиционната психология. Депресията – смята той – е само проявление на дълбока дисхармония между вътрешния и външния свят на човека.

В „Изгубени връзки“ авторът определя 9 причини за депресия и тревожност:

 • работа, в която не виждаме смисъл;

 • загуба на връзката с други хора;
 • загуба на смислени ценности;
 • травма от детството;
 • загуба на положение и престиж;
 • загуба на надежда  и сигурност в бъдещето;
 • промени в мозъка;
 • генетичният аспект, който увеличава чувствителността ни. 
 • Според журналиста положителният ефект на антидепресантите и другите медикаменти е краткотраен, а вредите – за цял живот. Депресията е не просто липса на достатъчно серотонин (често наричан и хормон на щастието), а сигнал, че трябва да предприемете стъпки към по-пълноценен живот.

  Йохан Хари смята, че нашите антидепресанти трябва да бъдат не лекарства, а онова, което ни прави щастливи, пълноценни и уверени. Не се концентрирайте твърде много върху себе си, съветва той. Постоянното самоанализиране и сравняване с околните води до нереалистична и често неприятна оценка на нас самите като вечните губещи.

  Възстановяването на връзката с околните е възможност да се почувстваме значително по-добре. Ако вярваме, че другите държат на нас по-малко, отколкото ние на тях, тогава е много вероятно да се почувстваме самотни и нещастни. 

  Още за депресията вижте в книгата „Изгубени връзки“.

  Коментар

  Защитен код


  Препоръчани книги

  Да излекуваме тревожността, депресията и стреса
  -20%
  ТОП

  Да излекуваме тревожността, депресията и стре...

  10.40 лв. 13.00 лв. Без данък: 9.54 лв.

  Да се чувстваш добре
  -20%
  ТОП

  Да се чувстваш добре

  23.20 лв. 29.00 лв. Без данък: 21.29 лв.

  Смисълът на тревожността

  Смисълът на тревожността...

  17.49 лв.Без данък: 16.05 лв.

  Изгубени връзки
  -20%
  ТОП

  Изгубени връзки

  16.80 лв. 21.00 лв. Без данък: 15.42 лв.


  Записване за бюлетин

  При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.