„Откривателят на природата“ от Андреа Улф

Откривателят на природата от Андреа Улф

Водопад Хумболт в Нова Зеландия. Залив Хумболт в Нова Гвинея. Връх Хумболт в Китай. Планина Хумболт в Антарктида. Река Хумболт в Невада, САЩ. Знаете ли на кого са кръстени тези географски обекти и още много училища, кораби и улици по света? На Александър фон Хумболт – безстрашният изследовател на XVIII и XIX век. Човекът с неуморими крака и голямо сърце, туптящо в ритъм с природата. Ученият, който революционизира начина, по който виждаме естествения свят. Мъжът, който винаги носи в джоба си цианометър, за да може да определи синьостта на небето.

Андреа Улф пише книгата „Откривателят на природата“, за да запълни научната история и да възстанови мястото на Хумболт в нея. Място, което той неоспоримо заслужава като един от бащите на екологията, географията и натурализма. Хумболт създава изотермите на картите и открива магнитния екватор. Пръв пророкува, че човешки дейности като обезлесяването ще доведат до катастрофални екологични последици. Прилага нова теория за изменение на климата и прокарва идеята за растителните и климатичните пояси. Пише различно и провокативно, защото не гледа на природата само научно, но и дълбоко емоционално. В своето време той е най-известният човек на света след Наполеон Бонапарт.

Александър фон Хумболт се ражда в аристократично пруско семейство и е обучен от най-добрите учители на Просвещението. От малък мечтае да преплете приключението и науката, да пътува и да изследва земята. След смъртта на майка му получава голямо наследство, което позволява на най-смелите му мечти да се сбъднат. Още много млад той пътува из Северна и Южна Америка, прекосява джунгли и покорява някои от най-високите върхове в Андите. Улф казва: „Това пътешествие предначертало живота му, оформило мисленето му и го превърнало в легендарна личност (...). Негов пристан били градове като Париж и Берлин, ала се чувствал също толкова у дома си и в лодка, плаваща по най-затънтените ръкави на Ориноко, както и из простора на Казахската степ, на границата между Русия и Монголия.” Хумболт описва подробно всичко, което вижда, и измерва онова, което може да бъде измерено. Вълнува човечеството и променя света.

От една страна, „Откривателят на природата“ е романтична приключенска история, в която Александър фон Хумболт се спуска с кану по реки, пълни с крокодили, и изкачва планини с кръвясали заради височинната болест очи. Но това е и книга за ценността на идеите му, които оказват влияние на личности като Томас Джеферсън, Симон Боливар, Чарлс Дарвин, Ралф Уолдо Емерсън и Гьоте.

Историята, разказана от Андреа Улф, е преведена на 25 езика и отличена с над 20 престижни награди, между които наградата „Коста“, наградата „Нес“ на Кралското географско дружество, „Джеймс Райт“ за природна литература и много други. Книгата е приветствана както от критици, така и от широката публика като едно от най-значимите литературни постижения през последните години.

Откривателят на природата от Андреа УлфКоментар

Защитен код


Препоръчани книги

Откривателят на природата
-20%
ТОП

Откривателят на природата...

22.40 лв. 28.00 лв. Без данък: 20.55 лв.


Подобни статии

24/02/2019

Да събудиш тигъра: лекуване на травмата от д-р Питър Левин

Тялото е просторът, на който виси миналото ни и на който сушим доброто и лошото. Тялото е ..

Прочети повече

26/07/2019

Знаете ли какво е пълна ремисия?

Как бихте продължили изречението: „Да се излекуваш от рак е...?“ Може би бихте използвали думи..

Прочети повече

24/07/2019

Загубата на същността и опустошаваща промяна, наречена Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е единствената от десетте най-разпространени причини за смърт в Америка, за..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.