Знаете ли какво е пълна ремисия?

Знаете ли какво е пълна ремисия?

Как бихте продължили изречението: „Да се излекуваш от рак е...?“ Може би бихте използвали думите: невъзможно, болезнено, изтощаващо. Всички думи, които някога сте чули от телевизията и лекарите. Съществува обаче книга, която не се съгласява с вашите предложения!

„Пълна ремисия“ твърди, че ракът е лечим и го доказва чрез историите на хора, които не са се примирили с мрачните прогнози и са успели да се излекуват. Победили са това, което всички мислим за непобедимо.

Знаете ли какво е пълна ремисия? Може да бъде описано като статистически неочаквано изцеление, получено без никакво традиционно лечение или след като то се е провалило. Това не означава обаче, че пациентът е стоял и е чакал ракът сам да си отиде. Той е опитвал – промяна в начина на живот, промяна в хранителния режим или прибягване към алтернативната медицина, – докато накрая не е прогонил нежелания гост. С над хиляда пациенти, които са се противопоставили на съдбата и не са спрели да опитват, ще ви срещне д-р Кели Търнър в нейната книга, станала бестселър и преведена на 20 езика.

Как започва всичко? Д-р Търнър е американски учен, онколог и изследовател. Тя се среща с болестта едва тригодишна, когато чичо й е диагностициран с рак. Промените в него я плашат до смърт. Но точно както детето пораства и спира да се страхува от тъмното, така и тя съзрява и започва да се интересува от темата. Един ден попада на случай на пълно възстановяване от рак без помощта на традиционната медицина (хирургическа намеса, химиотерапия, лъчетерапия). Шокираща и научно неоправдана, тази информация повежда д-р Търнър по един дълъг път, резултат от който е „Пълна ремисия“. Тя се среща с множество излекувани пациенти и им задава един обикновен въпрос: „Как мислите, че се излекувахте?“

Какво отговарят те? Всеки, с когото тя разговаря, е имал различен стадий на рак и различен начин на живот. Независимо от това, във всяка история се повтарят девет ключови фактора, които според пациентите са довели до изцеление. Ще откриете всички тях в книгата, описани подробно и съпътствани от инструкции как да ги приложите. Това не са универсални съвети, които ще излекуват или предпазят всекиго от рака. Това са стъпки към промяна на живота, която води до удовлетворение, изцеление и щастие. Именно тези стъпки са обратният път на много хора, били в последния стадий на рак, към здравето.

Как да победим рака напук на всички прогнози? Конвенционалната медицина предлага еднакво лечение на всички пациенти. Дали е вярно твърдението, че лекарите са единствените „механици“, които могат да излекуват „машината“ на тялото? Д-р Кели Търнър ще даде отговор на тази въпрос в „Пълна ремисия“ и ще докаже, че тялото може да се самолекува. Нужно е само да отключим това негово свойство!

Пълна ремисия

Интервю с д-р Кели Търнър

Д-р Търнър, книгата Ви е бестселър на Ню Йорк Таймс. Защо според вас пожъна такъв успех?

Успехът й ми показа, че има и други като мен, които искат да научат повече за историите на изцеление, защото те не са измислени. Хората, за които разказвам в книгата, наистина са имали рак, не се преструват. И наистина са се излекували.

Най-вълнуващо е, че докторите не могат да го обяснят. Те просто нямат научни хипотези. Аз също не мога да го обясня напълно, но да предам думите на толкова оздравели хора е повече от добра начална точка за разбирането на феномена.

Как направихте проучването за книгата?

Знаете ли, когато антрополозите отидат в амазонските джунгли и срещнат ново, непознато племе, което никога не е имало контакт с останалия свят, те прилагат своите антропологични методи. Стават „местни“. Обличат се като местните. Учат езика им, обичаите им. Печелят уважението и доверието им и след това наблюдават и задават въпроси.

Когато наистина не можеш да обясниш нещо и нямаш дори най-малка представа защо то съществува, единственият логичен подход е антропологичният. Аз спечелих доверието на тези хора, постигнали пълна ремисия, и ги попитах какво се случи.

Колко време Ви отне да я напишете?

Много време ми отнеха интервютата. Предполагах, че всяко ще продължи около час, но всъщност с повечето хора говорих от два до три часа. Оказа се, че никой не ги беше изслушал преди това, никой не ги беше попитал „как се излекувахте“. Повечето ми казаха, че аз съм първият доктор или учен, който се среща с тях. Казаха: „Дори моят онколог не ме попита как оздравях.“

В книгата на места се срещат абстрактни понятия. Какво мисли науката за интуицията например?

Първоначално исках да преведа всичко, за което говоря в книгата на език, разбираем за западната медицина. Като „социална подкрепа“. Не исках да го нарека „да бъдеш отворен и да получаваш любов“, както моите герои го описаха, защото терминът „социална подкрепа“ е разпознаваем за изследователите. „Липса на желание за живот“ за тях се превежда като депресия.

С думата интуиция не знаех как да подходя. Тя е използвана в много проучвания за поведението на потребителя, но не толкова в медицината. После осъзнах, че именно затова е страхотно да използваш антопологичен подход – не зависи от теб какво ще запишеш. Зависи от хората. Аз си затворих устата и ги слушах.

Всичко, което сте чули и написали, е прекрасно и вдъхновяващо. Чух, че сега готвите сценарий за филм?

Да, върху това съм се фокусирала в момента. Това е друг начин да разкажа тези истории. Някои хора четат книги за рака, но други дори не биха ги доближили. Вярвам, че тези хора биха отишли на кино да гледат филм с любимите си актьори. Надявам се това да бъде друг път, по който феноменът пълна ремисия да стигне до хората.

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Пълна ремисия. Как да победим рака напук на всичко
-20%
ТОП

Пълна ремисия. Как да победим рака напук на в...

13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

Пълна ремисия. Как да победим рака напук на всичко

Пълна ремисия. Как да победим рака напук на в...

9.00 лв.Без данък: 8.26 лв.


Подобни статии

24/02/2019

Да събудиш тигъра: лекуване на травмата от д-р Питър Левин

Тялото е просторът, на който виси миналото ни и на който сушим доброто и лошото. Тялото е ..

Прочети повече

24/07/2019

Загубата на същността и опустошаваща промяна, наречена Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е единствената от десетте най-разпространени причини за смърт в Америка, за..

Прочети повече

20/06/2019

"Код затлъстяване" изяжда всички останали книги за отслабване без да наддаде и грам

Позната ли ви е безсилната мантра за перфектно тяло „трябва да ям по-малко и да спо..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.