“Бъди тук сега“ на Рам Дас или наръчник за съзнателно съществуване

Бъди тук сега на Рам Дас или наръчник за съзнателно съществуване

Кой е Рам Дас?

1960 г. Рам Дас все още не съществува. В неговото тяло живее д-р Ричард Алпърт – преподавател в Харвард и собственик на автомобил „Мерцедес Бенц“, мотоциклет „Триумф“ – 500 кубика, самолет „Чесна“ 172, спортна кола „Ем Джи“, яхта и велосипед. Носи костюм и пише научни трудове. Макар да е материално задоволен и интелектуално реализиран, Ричард чувства празнота. През 60-те години в Америка е лесно да се справиш с духовната пустош. Поне привидно. Хипи културата набира популярност, а заедно с нея и употребата на психеделични вещества. Ричард и неговият колега от университета Тим Лиъри започват да организират духовни пиршества, където най-важният гост е ЛСД-то. Под негово влияние д-р Алпърт започва да се пробужда, да наднича плахо в непознатите досега кътчета на съзнанието, да търси отговори на въпросите за смисъла – личностния и вселенския.

Това обаче не е книга за наркотични зависимости, както започвате да си мислите. Това е книга, която ще ви убеди, че нямате нужда от тях.

За да сте щастливи, трябва просто да бъдете тук и сега.

Здравей, Индия! Довиждане, его!

Скоро след като Ричард се среща с психеделиците и започва да изследва ефекта им, е уволнен от Харвард. Вместо да го натъжи, това го освобождава и силно изостря духовния му глад. И така, един бял, невротичен и успял (според обществото) човек се отправя към Индия (земята на боговете), без да подозира, че животът му ще се преобърне на 180 градуса. Поредица от „случайни“ срещи и първични решения го отвеждат при Неем Кароли Баба – неговият бъдещ духовен водач. Гуру, свръхчовек, магьосник или просто човек, който знае. Той запознава Ричард с източната философия и йога и малко по малко го превръща в Рам Дас („слуга на Бога”). Ученият, професорът, богаташът Ричард Алпърт остава в миналото. Защото разбира, че човек не е имената, с които се определя. Не е купчина стереотипи и социални етикети. Не е минало и бъдеще. Той просто е.

Бъди тук сега на Рам Дас или наръчник за съзнателно съществуване


Kакво има да каже Рам Дас?

„Бъди тук сега“ започва с една човешка трансформация. Следват метафизични илюстрации и практически съвети как да живеем съзнателно и щастливо, да се освободим от усещането за неудовлетвореност и да се вслушаме във вибрациите. Малко по малко, страница по страница неясните и неловки чувства ще ни напуснат. Ще вдигнем щорите на душата си и ще отворим очите си, за да се подготвим за последната част на книгата, в която Рам Дас споделя своята рецепта за свещен живот.

„Когато вътрешният ви център е стабилен, а вярата ви – непоклатима, тогава няма значение с какви хора се обграждате. Защото ще сте осъзнали, че всички създания крачат по пътя на еволюцията на съзнанието и се различават само по степента, до която воалът на илюзията замъглява тяхното зрение. А колкото до вас... вие ще виждате през воала – там, където всички сме ЕДНО.“
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Бъди тук сега
-20%
ТОП

Бъди тук сега

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.


Подобни статии

05/08/2019

Мозъкът, умът и тялото в лечението на травмата

Наричаме я травма. Онази безсрамница, която застрашава нашата емоционална и телесна цялост. Он..

Прочети повече

05/08/2019

Безумно щастливи: смешна книга за ужасни неща

„Безумно щастливи“ е състояние, в което тъжното е толкова много, че се налага да го трансформир..

Прочети повече

24/02/2019

Да събудиш тигъра: лекуване на травмата от д-р Питър Левин

Тялото е просторът, на който виси миналото ни и на който сушим доброто и лошото. Тялото е ..

Прочети повече

26/07/2019

Знаете ли какво е пълна ремисия?

Как бихте продължили изречението: „Да се излекуваш от рак е...?“ Може би бихте използвали думи..

Прочети повече

24/07/2019

Загубата на същността и опустошаваща промяна, наречена Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е единствената от десетте най-разпространени причини за смърт в Америка, за..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.