Честит рожден ден на носителката на „Пулицър“ и на Нобелова награда за литература – Пърл Бък

„По-добре хората да бъдат гладни и свободни, отколкото сити и с окови“ –  твърди Пърл Бък,  носителка на „Пулицър“ и на Нобелова награда за литература. Тя е един от най-известните и обичани американски писатели, успяла да хвърли мост между Изтока и Запада и да направи достъпна и разбираема китайската култура за милиони хора от Европа и САЩ. Пърл Бък е сред най-големите застъпници за човешки права. Прочута е с благотворителната си дейност.


Пърл Бък е родена на 26 юни 1892 г. Макар родителите ѝ да са американци, Бък израства в Китай. В периода 1925–1930 г. преподава английска литература в различни университети в страната.

Едва след като се омъжва за втори път окончателно се установява в САЩ, но до края на живота си (1973) остава свързана с азиатската страна.

Първите си стъпки в писането прави със статии за китайския начин на живот, публикувани в различни американски списания. През 1930 г. се появява първият ѝ роман – „Източен вятър, западен вятър“. Книгата разказва историята на Гуейлан – млада китайка, която цял живот е възпитавана да бъде покорна съпруга, а бракът ѝ е уреден още преди раждането ѝ. Съпругът на Гуейлан е учил в чужбина, където възприема много от западните порядки. Постепенно тя започва да осъзнава, че не всичко непознато трябва да се отхвърля с лека ръка.

Когато обаче се срещнат източният и западният вятър, традиционното и модерното светоусещане, резултатът непременно е буря. Творбата предлага един вечно актуален поглед за сблъсъка между различните култури.

На следващата година е публикувана втората книга на Пърл Бък –„Благословена земя“. Китайското правителство не одобрява обрисуването на селската бедност в нея и забранява на Бък да влиза в страната. Авторката обаче остава емоционално свързана с Китай до края на живота си.


През 1956 г. се появява „Императрицата“ – исторически роман, разказващ за живота на последната китайска императрица – Цъси. Тя е една от стотиците наложници на императора, но благодарение на изключителната си красота, остър ум и умения за манипулация успява да се превърне във фактическа предводителка на управляващата династия Цин до смъртта си.

Мнозина в двора се страхуват от нея, докато други я боготворят. Съдбата ѝ изключително напомня на тази на Хюрем султан – една от най-влиятелните жени в Османската империя.

„Императрицата“ е история за силната воля и непреклонността на една необикновена жена, оставила неизличима следа в историята.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Императрицата
-20%
ТОП

Императрицата

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Източен вятър, западен вятър
-20%
ТОП

Източен вятър, западен вятър...

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.