Нов поглед към човешките възможности

Игра

Нийл Деграс Тайсън: „Ако се отдръпнем от нещата, по които се отличаваме, може да открием обща, обединяваща ни гледна точка към нашия свят. Ако опитате да го направите, то гледайте къде стъпвате. Тази нова позиция не е на север, юг, запад или изток от мястото, където се намирате. Къде е тя, не можем да се ориентираме по компаса. За да стигнем до нея, трябва да се изкачим над земната повърхност – да видим Земята и всички на нея, което ще ни имунизира срещу провинциални интерпретации. Тази трансформация може да бъде наречена „обзорен ефект“ – астронавтите често преживяват нещо подобно, щом се издигнат на околоземна орбита. Добавим ли към това откритията на съвременната астрофизика, както и тези на математиката, науката и технологиите, които са направили възможно изследването на Космоса, то наистина космическата гледна точка превъзхожда всички останали. 

Погледът от Космоса към нашия свят обуздава егоистичната ни самонадеяност – посланията от звездите принуждават хората да преосмислят отношението си един към друг, към Земята и Космоса. В противен случай рискуваме да повярваме, че светът се върти около нас и нашите мнения. „Звезден пратеник“ е антидот срещу това – той ни предлага начини, по които да пренасочим нашата емоционална и интелектуална енергия, да я помирим с биологията, химията и физиката, и с това, което те ни казват за познатата ни вселена.“

ТЯЛО И УМ

(Откъс от „Звезден пратеник“)

Колко важна е физиологията ни за нашия поминък и за благосъстоянието ни? Ще се окажете ли в неблагоприятна позиция, ако част от физиологията ви не функционира правилно или изобщо не е функционирала? Какво изобщо означава да имаш недъг или увреждане? Според речниците случаят е такъв, когато състоянието ви отчетливо ограничава способността ви да функционирате – телесно, психически, социално. Може би някъде има образцови хора – подобно на образцовите домове, – при които всичко работи перфектно. Можем да се строим в редица и последователно да проверим дали някой от нас се отклонява от този идеал. Ще търсим екземпляри с функциониращи пръсти, длани, ръце, крака, стъпала, както и с изострени сетива. Те ще бъдат средни на ръст, а органите им ще функционират точно както предписват учебниците по медицина. Нищо няма да хвърля сянка върху психиката им. Този мисловен експеримент понамирисва на сетивен и физиологически шовинизъм. Какъвто и да е идеалът, никой не го постига. Цяла индустрия съществува единствено за да ви накара да преживеете своята непълноценност, налагайки ви да инвестирате неограничени количества време, пари или и двете, за да постигнете нормата. Корените ѝ са дълбоки. Толкова дълбоки, че трудно можем да мислим по друг начин. Така или иначе, нека опитаме.

Може да се твърди, че най-прочутото произведение в класическата музика е Деветата симфония на Лудвиг ван Бетховен, завършена през 1824 г., когато той е бил напълно глух. Дали Бетховен е имал увреждане? Той е можел да чува през по-голямата част от живота си – чак до четирийсетте си години, – така че примерът вероятно не е особено подходящ.

Да вземем тогава едно писмо, написано на 10 април 1930 г. и адресирано до капитан Фон Бек от американския лайнер „Президент Рузвелт“. Капитанът разходил по мостика пътник, който по-късно през същия ден описва подробно своите преживявания:

И отново аз стоях с капитана на мостика и той беше мълчалив и съсредоточен в присъствието на „милион вселени“ – човек, разполагащ със силата на бог... Във въображението си виждах капитана да стои на мостика, взрян в небесния балдахин, съзиращ в тъмата пръснатите по небесния свод звезди, системи и галактики.

Този пътник е Хелън Келър, която завършва през 1904 г. колежа „Радклиф“ и от 19-месечна възраст е глуха и сляпа.

Имала ли е увреждане Хелън Келър?

Мат Стуцман е състезател по стрелба с лък, който може да победи повечето от хората, участвали някога в подобен тип надпревари. Освен това той е запален по автомобилите. Щях да забравя да спомена – роден е без ръце. Той стреля (и поправя автомобилите си) единствено с помощта на необичайно сръчните си крака, стъпала и пръсти.

Има ли увреждане Мат Стуцман?

Джамани Суонсън обича баскетбола, но не е достатъчно висок, за да играе в НБА, където средният ръст на играчите е 198 сантиметра. Въпреки това Джамани тренира упорито и става все по-добър. През 2017 г. той е открит от прочутия отбор на „Харлем Глоубтротърс“ и оттогава играе за него. Прякорът му е Спеца Суонсън. Спеца е възрастен мъж с ръст 135 сантиметра, роден с ахондроплазия, която възпрепятства развитието на костите. Той е един от най-популярните играчи в отбора на „Харлем Глоубтротърс“.

Има ли увреждане Спеца?

Темпъл Грандин не мисли като повечето други хора. Всъщност тя мисли по-скоро по начина, по който мислят животните във фермите, а не като техните стопани. Тази любопитна особеност прави така, че тя отдава живота си на животновъдството и защитава докторска степен в Университета на Илинойс. Автор е на повече от 60 научни статии и десетина книги, а през 2010 г. е обявена за един от стоте най-влиятелни хора в света в класацията на списание „Тайм“. Поради забавеното ѝ развитие, когато е на две години получава официална диагноза „мозъчно увредена“. Темпъл Грандин има аутизъм – неврологично състояние, което – поне в нейния случай – ѝ позволява да постигне неповторими прозрения за начина, по който мислят животните във фермите.

Има ли увреждане Темпъл Грандин?

През по-голямата част от кариерата си физикът Стивън Хокинг не разполага истински с тялото си. Постепенно се парализира в резултат от бавно напредваща и рано проявила се разновидност на амиотрофична латерална склероза, известна още като болест на Лу Гериг. Същевременно мозъкът му продължава да функционира и той прави значими открития в областта на квантовата физика на черните дупки и космологията. През 1988 г. той пише „Кратка история на времето“ – най-продаваната научнопопулярна книга за всички времена. Четейки и пишейки с помощта на машини, Хокинг продължава да публикува и запазва чувството си за хумор през целия си живот, чак до смъртта си през 2018 г.

Има ли увреждане Стивън Хокинг?

Оливър Сакс е изявен невролог, основоположник на цели дялове от своята научна специалност. В добавка той е популярен писател, описващ човешкия мозък като „най-забележителното нещо във Вселената“. Води изключително пълноценен живот, въпреки че страда от неврологично смущение, известно като прозопагнозия, или лицева агнозия. Това го прави изключително срамежлив – той не е способен да разпознава лица, въпреки че не среща трудности в разпознаването на всичко останало. Понякога е неспособен да идентифицира дори собственото си лице в огледалото. През 2012 г., след лекцията му за халюцинациите, изнесена в колежа „Купър Юниън“ в Ню Йорк, аз го попитах: „Ако можеше да се върнеш назад във времето, би ли изпил вълшебно лекарство, което би излекувало неврологичното ти смущение?“ Без никакво колебание той отговори отрицателно. Целият му професионален интерес към човешкия ум е провокиран от смущенията в собствения му ум. Той не би искал да изживее живота си по различен начин.

Има ли увреждане Оливър Сакс?

Джим Абът цял живот е искал да бъде професионален бейзболист – мечта, споделяна от много американски момчета. Джим искал да играе като питчър в някоя от големите лиги. Успял да го постигне и играл в много различни отбори с променлив успех. На 4 септември 1993 г. обаче, докато играел за легендарните „Янки“ от Ню Йорк, постигнал нещо рядко – нито един батър не успял да удари хвърлената от него топка през целия мач. Това се е случвало около 320 пъти в историята на големите лиги от общо 220 000 изиграни мача. По рождение Джим Абът няма дясна ръка.

Има ли увреждане Джим Абът?

Лудвиг ван Бетховен, Хелън Келър, Темпъл Грандин, Стивън Хокинг и Оливър Сакс са герои на филми, в които ролята им изпълняват известни актьори. Мат Стуцман, Спеца и Джим Абът със сигурност ще ги последват. Всеки един от тях е (или е бил) по-добър в това, с което се занимава професионално, от почти всички останали хора на Земята.

Може би всичките им постижения не са въпреки, а заради увреждането им.

Този начин на мислене не знае граници. Например, ако не ви е необходим скосен тротоар, за да пресечете улицата, а на човек в инвалидна количка му е необходим, но пък той може да изчислява с вектори, а вие не можете, трябва ли вашето математическо невежество да бъде определено като увреждане? Нима хората, които не могат да рисуват, имат увреждане? Когато не се справяш добре с нещо, обикновено се захващаш с нещо друго. В едно свободно общество има цял куп други възможности. Още по-добре е да правиш това, което обичаш, пренебрегвайки опитите на другите да те разубедят. Може да отбележиш бляскав успех напук на отрицателите, които се стремят да определят предварително кой трябва и кой не трябва да постига успехи. А това ми напомня за една популярна в наши дни поговорка:

„Тези, които не чуват музиката, смятат тези, които танцуват под нейните звуци, за луди“.
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Звезден пратеник. Цивилизацията, погледната от Космоса
ТОП

Звезден пратеник. Цивилизацията, погледн...

19.90 лв.Без данък: 18.26 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.