Десетте вълшебни скока на растежа

Да станеш родител е най-прекрасното преживяване на света. Благословен си с най-красивото малко същество и изпитваш нов вид любов, който никога досега не си изпитвал или дарявал. Отговорен си за живота, който държиш в прегръдките си, и ще трябва да му помагаш и да го насочваш, докато расте, през цялото му детство, а и много след това. Благословени сте. Но промените винаги вървят ръка за ръка с някакъв вид стрес, без значение колко е чудесен животът. Да имаш бебе е сериозно нещо, меко казано. Животът с новородено е като спускане със скоростно влакче, което препуска от #благословен към #стресиран. Което всъщност си е съвсем нормално.

Плачещото бебе не е забавно за никого. Човек иска да вижда едно здраво и щастливо бебе. Родителите често се чувстват несигурни, уплашени, отчаяни или раздразнени, когато бебето им създава проблеми и не може да се успокои. Обикновено изпитват смесица от тревога, изтощение, разочарование, вина, а понякога дори и неудобното чувство на гняв към безутешното си бебе. Плачът му може също така да създаде напрежение в семейството – особено когато няма единомислие за изход от ситуацията.

Авторите на „Чудните седмици“ установяват, че от време на време всички родители са тормозени от бебе, което не спира да плаче. Нещо повече: горе-долу на една и съща възраст всички нормални, здрави бебета стават по-страхливи, досадни, взискателни и кисели и когато това се случи, те може да доведат родителите си до отчаяние. За щастие, ритъмът на тези възходи и падения е предвидим и можем да предскажем с точност почти до седмица кога едно бебе ще навлезе в следващия тежък етап. До втората си година детето преминава през десет ключови етапа в развитието си, наречени скокове на растежа.календар

В тези екстремни периоди бебетата да плачат, защото са разстроени. Мозъкът им преминава през внезапни и драматични промени, а това от своя страна променя начина, по който бебето възприема околния свят. Тези промени позволяват на бебето да усвои много нови умения и затова би трябвало да са повод за празник. Все пак това е знак, че то постига невероятен прогрес. Но що се отнася до бебето, тези промени са объркващи. Те го хващат неподготвено – всичко се променя за една нощ. Сякаш попада в един напълно нов свят.

Скокът се състои от три части – промяна в мозъка и две фази, след които следва „лесен“ период.

скокове
Промяна в мозъка. Изведнъж ето я: нова умствена способност! И единственият, който я забелязва, е вашето бебе. Мозъкът му внезапно се сдобива със способността да възприема нови неща. Почти нищо не е както преди.

Фаза 1: Киселата фаза. Когато едно бебе преминава през скок в менталното си развитие, това за него е напрегнато преживяване, тъй като толкова много неща се променят! Ето защо първото нещо, което забелязвате в даден скок, е киселата фаза. Тази фаза е началото на скока. Характерните особености в поведението при тази фаза са: плач, прилепчивост и раздразнителност. Бебето ви плаче по-често, виси (буквално) за вас и не прилича на себе си. Това се случва при всеки скок. Като родител, щом забележите, че „нещо не е наред“, започвате да се притеснявате. Някои родители се тревожат дали бебето им не е болно или се дразнят от това, че не разбират защо е толкова „кисело“. Тази фаза бележи и лека „регресия“. Изглежда така, сякаш развитието на бебето ви се е върнало стъпка назад... сякаш поведението му е станало по-бебешко – вече не може да прави определени неща, не е толкова самостоятелно както преди. Прибавете към това и ППР и ще разберете защо наричаме тази фаза от скока трудна. Трудна е за бебето ви, трудна е и за вас.

Фаза 2: Вълшебният скок напред. Когато бебето ви изведнъж стане кисело, отначало е възможно да се притесните, а после дори малко да се подразните от поведението му. Но ако следите календара на скоковете, ще осъзнаете какво се случва. Може да забележите, че се опитва да прави неща, които никога не сте го виждали да прави преди. Това е фазата, която очакваме: вълшебният скок напред! Тя започва в края на киселия период или точно след върховия му момент.

Лесният период: след скока. След периода, в който е обстрелвано с всички тези нови възприятия и реакциите, които следват от тях, се установява период на относително спокойствие, по-приятно време. Бебето ви все още ще е ангажирано с това да прилага на практика новите си знания, да усвоява и да пробва нови умения. Ще забележите, че вече не е толкова прилепчиво и че част от натиска, който сте изпитвали да му обръщате постоянно внимание, е изчезнал. То ще може да си играе самo, когато ви се налага да правите други неща. Бебето ви отново е слънцето в дома ви. За жалост, този период на относително спокойствие и тишина не продължава дълго – той е просто затишие преди следващата буря. Тежка работа е да растеш! 

Родителите по целия свят ще се съгласят, че да си подготвен за едно кисело бебе може и да не е толкова хубаво като да прескочиш изцяло киселата фаза, но определено помага. Използвайте информацията за скоковете в развитието на своето бебе, за да го напътствате в тези объркващи моменти в неговия нов живот. Разберете по-добре начина, по който мисли бебето ви, и защо се държи по-определен начин в конкретни ситуации. Изберете правилния начин да му помогнете, когато има нужда от помощ, и подходящата среда, за да извлече максимума от всеки скок в развитието си. Почерпете идеи за стимулиращи игри и отмора за цялото семейство. И помнете: след „бурните седмици“ винаги изгряват слънчевите!
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Чудните седмици
-20%

Чудните седмици

27.92 лв. 34.90 лв. Без данък: 25.61 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.