Чингис хан, какъвто не сте си го представяли

Чингис хан – такъв, какъвто съществува в представите на повечето от нас – е не човек от плът и кръв, а карикатура на азиатски варварин. Още от епохата на Просвещението той е представян от западните интелектуалци като неук и жесток злодей, а тази представа само е затвърдена от популярната култура в книги и филми. 


„Чингис хан и формирането на модерността“ е ревизионистична книга, чийто основен принос е преосмислянето на историята и образа на Чингис хан. Джак Уедърфорд, професор по антропология, е един от първите учени, които посещават Монголия веднага след края на комунистическия режим. В тясно сътрудничество с местни археолози той провежда така наречената от него археология на движението. Групата посещава местата, описани в „Тайната история на монголите“, ценен ръкопис, който разказва за живота на Чингис хан, наричан Темуджин, преди да се превърне в световен завоевател. Уедърфорд преминава по стъпките на бъдещия владетел, среща монголите, които пазят спомена за него над осем столетия, и се възползва от опита им на ездачи и номади. Резултатът е забележително увлекателна книга, която след излизането си се задържа с години сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

Въпреки че произхожда от наглед примитивна племенна култура на номади, Чингис хан е тласнал развитието на търговията, комуникациите и разделението на власт и религия повече от всяка друга личност. Уедърфорд изследва неговия живот, както и този на наследниците му, управлявали Монголската империя през следващото столетие. Основен фокус в книгата са не войните и битките, а влиянието, което Чингис хан и наследниците му оказват върху хода на историята. Изградената от монголския хан обширна империя разкъсва изолацията на средновековните цивилизации и отваря Пътя на коприната за нов поток от стоки, хора и идеи между Запада и Изтока. Според Уедърфорд именно с това монголите допринасят за разцъфтяването на Ренесанса. Благодарение на тях до Европа достигат хартията и печатът, хартиените пари, компасът, барутът, музикални инструменти…

Освен това Монголската империя, каквато я създава Чингис хан, е секуларна държава. Разпространението на религиите е свободно, доколкото признават властта на монголския хан. Показателна за религиозната толерантност в империята е широко известната история за дебата между християни, мюсюлмани и будисти, организиран от монголите, който преминава на рундове, подобно на състезанията по борба, които си устройват. След всеки „рунд“ участниците пият ферментирало мляко и в края всички са прекалено пияни, за да продължат.

Активното общуване между Изтока и Запада, направено възможно от Pax Mongolica – монголския мир, продължил над век, – няма прецедент дотогава в историята. След времето на завоеванието наследниците на Чингис хан и най-вече Кубилай, негов внук и основател на китайската императорска династия Юен, все повече разчитат на силата на свещениците, учените, дипломатите, за да упражняват властта си и да разпространяват своето влияние. Монголската транспортна и съобщителна система прави възможно например пътуването на изток на Марко Поло, който описва почивните станции край пътя не просто като „красиви палати“, но също с „копринени чаршафи и всяко друго удобство, достойно за крал“.

В крайна сметка обаче чумата, дошла от Изтока, става причина за рухването на системата, като прекъсва търговията, а с това и данъчните постъпления. Монголската империя зависела от бързото и непрекъснато движение на хора, стоки и информация из огромната си територия. Без тези връзки нейното съществуване било невъзможно. Империята на Чингис хан била разкъсана, но дори отцепниците сякаш не били готови да се откажат от наследството ѝ напълно. Подобно на Римската империя, и Монголската била извор на легитимност за новите владетели. 

„Чингис хан и формирането на модерността“ от Джак Уедърфорд разказва за всичко това и за още много с неочаквана лекота. Книгата е преведена на множество езици и е продадена в стотици хиляди екземпляри. През 2007 г. Джак Уедърфорд е награден от президента на Монголия с най-високото отличие за популяризирането на монголската история и култура по света.


С моята работа ми остава много малко време за четене. Но от малкото книги, които съм прочел, любимата ми е „Чингис хан и формирането на модерността“ от Джак Уедърфорд. Това е забележителна книга, която показва Чингис хан в напълно нова светлина. Показва, че преди всичко е бил секуларен лидер.

Манмохан Сингх, министър-председател на Индия

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Чингис хан
НОВО
ТОП

Чингис хан

22.90 лв.Без данък: 21.01 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.