5 въпроса към Йоана Буковска

5 въпроса към Йоана Буковска

Автор: Iztok-Zapad Публикувано на: 13/03/2020 Прочитания: 877 Коментари: 0

Защо четете?

Буквата е знак. Думата е код. Четенето е дешифриране. Дешифриране на опита, описан от всички хора и цивилизации преди нас. Четенето е единственият начин да се потопиш в емоционалната, интелектуалната и творческа памет на Човечеството, откакто е измислен писменият знак. Четенето е пресечната точка в съвместяването на две възможни реалности в едно и също физическо време. Чета, следователно мога да съм всеки и да бъда навсякъде по света, във всяка епоха... Аз чета, за да разбера коя съм.


Какво четете? 

Обезсърчаващ е фактът, че човек не би могъл да изчете всички книги на Земяте, дори да посвети живота си на това... Но още по-обезсърчаващо за мен е, ако човек не се опита да изчете поне онези книги, които събуждат любопитството му. Чета всичко,за което ми остава време, но обикновено е свързано с работата ми и изграждането на ролите ми - художествена и специализирана литература, автобиографии, пиеси, сценарии... А покрай появата на моите близнаци напоследък чета и книги за възпитанието на децата, наръчници за недоспали родители... Но сега най-много чета на глас приказки и детски романи.Четенето прави осезаемо за децата едновременното преживяване на няколко реалности. А и аз възприемам работата си като актриса именно така, както се случва с четенето - за малко съм друга личност, без да спирам да бъда Йоана. Благодарение на драматургичния текст, аз и дадената героиня или персонаж от приказките за големи - каквито за мен са представленията в театъра и филмите в киното - ставаме едно, за даден отрязък от времето тук и сега.


Защо децата трябва да четат?

За децата, във формулата им на осъзнато съществуване: „Аз съм ...”, нивото на фантазиране и измисляне се определя от стремежа им да откриват себе си през призмата на общуване и припознаване в други същества. А четенето винаги пренася децата отвъд черните чертички върху белия лист - там, където формулата „Аз съм...” може да допълнят и пират, и принцеса, и сирак, и великан, и рибка, и пате, и русалка, и воден дух или пък дракон... Всички онези възможни АЗ, които детето съпреживява, докато чете. Това са първите му рационални опити да се постави на мястото на друго същество. Четенето е най-неусетното усвояване на един от важните уроци за хората - емпатията. Четенето създава и изгражда у детето усета и стремежа му към състрадание и съпричастност. Така четенето помага значително в емоционалното ограмотяване и съзряване на децата. И тогава думите добиват друга плътност и многопластовост, в едно различно измерение от просто подредени в редичка букви. Четенето зарежда значението на думите със съпреживян и емоционален опит. Тогава децата обогатяват личния си речников запас с обемни и могъщи думи, които набират емоционален заряд в съзнанието им с всеки следващ автор и история. А дума, която е добила емоционална, освен смислова плътност, те прави отговорен за нейната употреба.


Какво мислите за „Чета, следователно съм.?

Четенето е творчески акт, достъпен за всеки грамотен човек. Всеки има свободата да открие своите разказвачи - онези автори, които се доближават до светогледа ти, имат увлекателен словоред и вдъхновяваща гледна точка за живота. И така всяка книга се превръща в пространство, където умът и въображението ти се развихрят, докато се потапяш заедно с героите в тяхната реалност, докато не почувстваш, че и в твоята реалност имаш възможност за друг живот, различен от този досега... Докато чете, човек винаги се отъждествява с даден персонаж - с разказвача, наблюдателя, главния герой и сам избира дали да е на страната на добрите или лошите... Но в същото време е и режисьор, и оператор - от своята субективна гледна точка към сюжета. Авторът се явява само водач, който предлага сценарий за добра история, но всеки читател гледа различен филм на екрана в собственото си съзнание, формирано от личната му житейска, ценностна и емоционална опитност. Затова чрез книгата всеки читател си прожектира различен филм, макар и с едни и същи думи. В това за мен се крие магията на четенето - то завинаги ще си остане най-личният и интимен творчески акт на човека - читател, провокиран и задвижен от човека - писател. Четенето разбива представите ти, че Животът е само онова, което ти се случва на теб, тук и сега. Четенето те държи отворен към другите. Четенето е калейдоскопът на реалността, в който Животът се превръща от съществително име в мъжки род, единствено число, в събирателно определение за съвкупност от всевъзможни паралелни реалности и дори различни вселени и галактики...


Довършете изречението: „Чети повече,  ...”.

„ЧЕТИ ПОВЕЧЕ, ЗА ДА ОТКРИЕШ КОЙ СИ.”
Свързани книги

Коментари

Напишете коментар


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.