Нямаме никаква представа (но не сме само ние!)

Нямаме никаква представа - ревю

Има хора, които четат първите или последните изречения от някоя книга, за да решат дали да си струва да я прочетат. Е, чуйте това начало. „Иска ли ви се да знаете как е започнала Вселената, от какво е изградена и как ще свърши тя? Да разберете откъде са се взели времето и пространството? Да научите дали сме сами във Вселената? Лошо! Тази книга няма да ви даде ни един от тези отговори.”

Технологичният напредък и научните постижения създават впечатлението, че сме разбрали всичко за Вселената. Но дали това е вярно? Разбира се, че не. Хорхе Чам и Даниел Уайтсън любезно ни канят в черната дупка на физиката, за да изследваме заедно КАКВО не знаем, но и ЗАЩО не го знаем. Ще се почувстваме малко объркани, че можем да обясним само 5% от Вселената и истински съкрушени, че тя не се върти около нас. Ще се изплашим, че сме заобиколени от 95% „тъмна материя” и „тъмна енергия”, които тепърва ни предстои да изучаваме. Но не е ли това най-вълнуващото? Незнанието чертае пред нас дълъг път, пълен с интересни открития, за които е важно да сме готови. Тази книга прави точно това – подготвя ни за бъдещето.

Хорхе Чам, изследовател и илюстратор, и Даниел Уайтсън, професор по физика, събират куража да признаят, че нямат никаква представа защо гравитацията привлича, без да отблъсква? Защо времето се движи напред? Възможно ли е да има повече от три измерения? Вселената има ли край? „Нямаме никаква представа” показва докъде са стигнали учените в търсенето на отговори на тези и други въпроси. Книгата с лекота ни учи и разсмива – като любим учител, който освен тебешир, винаги носи чувството си за хумор. Ако сега съжалявате, че не сте внимавали в часовете по физика в училище, не се тревожете! Задоволете вашето любопитство с това издание, пълно със смешни илюстрации и фундаментално знание. За нас самите и заобикалящото ни. Каквото и да е то.

Чам и Уайтсън представят хипотези, предположения, експерименти, но и с усмивка заявяват: „Понякога не можете да отведете една теория чак до логичното й заключение. Представете си, че измервате колко бързо растат котките ви, а после се опитате да екстраполирате растежа им назад във времето. Ако се водите само по размера, накрая може да стигнете до предвиждане, че някога вашите любимци са били безкрайно малки сингулярности или дори (ако пренебрегнете напълно физическите ограничения) че някога са били с отрицателен размер. Това би било... коткострофално.”

„Нямаме никаква представа” е обяснение в любов на науката, която чаровно и с малки стъпки върви напред към тъмната Индия на съществуването ни. Това е книга за търсачите, откривателите и всички онези, на които им е трудно да останат безразлични към света.

Нямаме никаква предства - Хорхе Чам и Даниел УайтсънКоментар

Защитен код


Препоръчани книги

Нямаме никаква представа. Пътеводител в непознатата Вселена
-20%
ТОП

Нямаме никаква представа. Пътеводител в непоз...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.


Подобни статии

05/08/2019

Мозъкът, умът и тялото в лечението на травмата

Наричаме я травма. Онази безсрамница, която застрашава нашата емоционална и телесна цялост. Он..

Прочети повече

07/08/2019

Механизмите на ума: приятелство, променил мисленето ни

„Механизмите на ума“ е книга, която ни потапя в бурните води на науката. Прави го елегантно, ..

Прочети повече

24/07/2019

Загубата на същността и опустошаваща промяна, наречена Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е единствената от десетте най-разпространени причини за смърт в Америка, за..

Прочети повече

26/07/2019

Знаете ли какво е пълна ремисия?

Как бихте продължили изречението: „Да се излекуваш от рак е...?“ Може би бихте използвали думи..

Прочети повече


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.