Свободата ви очаква!

Беллур Кришнамачар Съндарараджа Айенгар (1918–2014), познат още като Б. К. С. Айенгар, основател на „Айенгар йога“, е едно от най-големите имена в света на йога. Автор е на много книги, свързани с философията и практиката на йога, сред които са и „Светлина върху йога“ и „Светлина върху пранаяма“. Той запознава читателите си из цял свят с древната практика по един разбираем и достъпен начин, изпълнен с лекота и носещ сигурност, че всеки един от нас може да достигне неговите висини, стига само да прояви отдаденост и постоянство. 

Б. К. С. Айенгар е роден в бедно семейство в Беллур, Индия. Той е десетото от тринайсет деца, изключително болнав и слаб през цялото си детство. Бори се с най-различни тежки болести, като малария, туберкулоза, коремен тиф, както и с недохранване поради недоимъка в семейството му. Противно на очакванията, той оцелява. 

В своята книга „Светлина върху живота“ Б. К. С. Айенгар споделя, че именно древната практика спасява живота му, когато започва да се занимава с нея на 16-годишна възраст. Той отдава душата си на йога, а в замяна тя го дарява с дълъг, щастлив и изпълнен с хармония земен път.

Айенгар отправя към нас, читателите, едно основно послание в „Светлина върху живота“:

…всеки човек, без изключение, с упорита и постоянна практика може да поеме по пътя на йога и да постигне просветление и свобода. Кришна, Буда и Исус са в сърцата на всеки един от нас. Те не са филмови звезди или просто идоли, на които се кланяме. Те са велики, вдъхновяващи личности, чиито примери са пред нас, за да бъдат следвани. Днес те са се превърнали в модели за подражание. Точно както те са успели да постигнат Себеосъществяването, така можем и ние.

„Светлина върху живота“ не е просто книга, която ни учи на правилното практикуване на йога, не се ограничава дори в рамките на нейната философия. Веднъж разгърнали страниците, ние се оказваме хванати за ръка и поведени на пътешествие към собствената ни душа, към светлината, която изпълва всеки един от нас, но често бива потискана и приглушавана от забързания ни начин на живот. 

В един свят, в който хората все повече губим себе си в рутината и се спускаме все по-стремглаво по спиралата на удобното, но безсмислено съществуване, тази книга ни връща към нашето тяло и сетива, кара ни да излезем от оковите на аналитичния ум и ни напомня кое в крайна сметка е най-ценното. А именно – истината и свободата, която идва заедно с нея.

В книгата си Айенгар често се обръща към мъдростта на древноиндийския мъдрец и философ Патанджали, който казва: „С тази светлина, носеща истината, ще започне нов живот. С нея захвърляме старите нежелани отпечатъци и се предпазваме от вредните въздействия на новите преживявания.“

Може би много от нас ще сметнат, че не са готови за това пътешествие, а други вероятно ще решат, че достигането на просветлението е невъзможно. 

Искам да ви уверя, че можете да го направите. Аз съм човек, започнал от нищото, и в много отношения бях в неравностойно положение. Буквално изплувах от мрака към светлината, от смъртоносните болести към здравето и от грубото невежество се потопих в океана на познанието благодарение на едно-единствено средство, а именно моето постоянство и усърдие в изкуството и науката на йога практиката. Това, което помогна на мен, ще помогне и на вас, казва Айенгар.

В тази на моменти дълбоко емоционална и лична книга Айенгар споделя своите болки, битките, които е водил през дългия си живот, препятствията, които са се изпречвали пред него, но и ни вдъхва надежда, че всеки от нас има силата да посрещне всичко, което го очаква. А йога е наш приятел, учител, който има способността да преобърне безсмисленото ни съществуване в път, изпълнен с цел.

„Бъдете вдъхновени, но не се възгордявайте. Не се целете ниско; така ще пропуснете целта. Целете се високо и ще застанете на прага на блаженството.“

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Светлина върху Йога
ТОП

Светлина върху Йога

39.00 лв.Без данък: 35.78 лв.

Светлина върху пранаяма
ТОП

Светлина върху пранаяма...

20.99 лв.Без данък: 19.26 лв.

Светлина върху живота
ТОП

Светлина върху живота...

19.00 лв.Без данък: 17.43 лв.

Светлина върху живота

Светлина върху живота...

25.00 лв.Без данък: 22.94 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.