Време и нищо

ТОП

24.99 лв.
  • Без данък: 22.93 лв.
   


Доставка

До офис на куриер 4,00 лв.

До личен адрес 6,00 лв.

Провери своята поръчка

Обади ни се: 0888 465 635

Е-книги

За да изтеглите и четете е-книги от сайта на "Изток-Запад", се нуждаете от програмата Adobe Digital Editions, както и от регистрация в сайта на Adobe.

Електронните книги в нашия сайт не са съвместими с Kindle устройства и не подлежат на конвертиране.

Повече информация за е-книгите на „Изток-Запад“

Описание

Хората вечно правят опити да разгадаят ‘какво е живот’. Но успяват само когато намират невидими допреди структури. За да си обяснят ‘топлина’, дълго търсят  някакво специално вещество, което телата около нас да обменят. Но и ‘температура’ се оказва характеристика на недостъпна за окото динамика.

На каква обаче ‘структура’ би могло да бъде израз времето? Централна за нашия подход е идеята, че ‘социално време’ може да се анализира чрез разглеждане на възникването и устройството на социалните предмети (строго казано: на посреднически структури). ‘Време’ е последица от това устройство, бидейки негова неразбираема и сякаш вълшебна сянка. Времето – ще се опитаме да ви убедим – е обективно валидна илюзия: точно  както е ‘практически вярно’, че Слънцето се върти около Земята или че парите са вещ.

Наричаме този подход ‘огледална философия’, като тук ‘огледално’ е просто превод от Хегеловото „спекулативно“, което – често и неточно! – бива наричано и „диалектическо“. По-важно е, че настояваме на думата ‘философия’ в най-първоначалното нейно звучене: тя не е наука, не е задължение, не е властова активност, не е участие в разделението на труда. Затова казваме, че тези наши разкази са адресирани не към специален кръг жреци, учени, властници. Обратно: обръщаме се към всеки търпелив и свободен човек. Philosophia medetur animis.


За автора

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев

Андрей Райчев, Кънчо Стойчев

Андрей Райчев (68 г.) и Кънчо Стойчев (63 г.) завършват Философския факултет на Софийския университет. Двамата работят заедно близо 40 години. За цялото това време упорито отказват да участват в разде... Виж повече

Свързани книги

Сами заедно. Човешкият отпечатък. Том 2
ТОП

Сами заедно. Човешкият отпечатък. Том 2...

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Генеалогия на модерността
ТОП

Генеалогия на модерността...

18.00 лв.Без данък: 16.51 лв.

Homo deus. Кратка история на бъдещето
ТОП

Homo deus. Кратка история на бъдещето...

35.00 лв.Без данък: 32.11 лв.

Между предмета и следата
ТОП

Между предмета и следата...

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Кратка история на всичко
ТОП

Кратка история на всичко...

20.00 лв.Без данък: 18.35 лв.

Разговор по време на пандемия
ТОП

Разговор по време на пандемия...

10.00 лв.Без данък: 9.17 лв.

Ние и другите. Френската мисъл за човешкото многообразие
ТОП

Ние и другите. Френската мисъл за човешк...

29.00 лв.Без данък: 26.61 лв.

Тагове: Логика, Мисленето и умът, Социална психология, Съвременна философия

Спецификация
Година 02-03-2023
Страници 352
Размери 140/215
Тегло 0.500 кг
Подвързия Твърда корица
Жанр Логика, Мисленето и умът, Социална психология, Съвременна философия
Георги Вълков, д-р инж. 14/06/2023

Книгата е много добра и интересна (за тези, които се интересуват от философски проблеми). При все това не мога да се въздържа да не посоча една логическа неточност, типична за „хуманитари”, боравещи с инженерно-технически (физически) понятия. В примера на авторите за лоста (в раздела „Композиция на ‘процес’ от ‘нищо’ и ‘битие’, в Разказ IV), не се уточнява за какъв род лост става дума – от първи род (двустранен) или от втори род (едностранен), както и коя дължина трябва да се „скъси” – тази от опората до тежестта или от опората до удържащата/повдигаща сила? Ако се има предвид дължината от опората до тежестта, то примерът е верен – при удвояване на тежестта, отстоянието ѝ до опората може да се скъси двойно. Ако обаче под „дължина” се разбира разстоянието от опората до удържащата/повдигащата сила, то тази дължина трябва да се удължи два пъти (НЕ да се скъси) за да запази равновесието на лоста при удвояване на тежестта (за да изравним моментите на силите, както са дообяснили и авторите).

Предимства: Една книга с дълбок философски анализ, нещо рядко в нашето повърхностно консуматорско съвремие с манталитет тип „социалната мрежа”. Лично за мен открива непозната философска същност у Андрей Райчев, когото смятах само за оригинален (и правдив!) социолог, анализиращ преимуществено щуротиите на Бойко ;-) А той се оказа и философ, познаващ Аристотел, Платон, Кант, Хегел. Колкото до Кънчо Стойчев – не го познавах отпреди… Моите суперлативи за книгата!

Недостатъци: Единичните кавички като ‘нищо’, напр. биха могли да бъдат заменени с курсив или удебеляване, а прекалената употреба на тире за отделяне на сричките (напр., о-предел-я) не внася допълнително пояснение към думата, а по-скоро обърква читателя какво точно се акцентира с това накъсване на срички).

Радостин Стайков 18/03/2023

Изключителна книга! Прочита за времето е изключително полезен!

Напишете отзив
Защитен код

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Напусна ни един от последните големи – проф. Петър-Емил Митев

12/09/2023

Проф. Петър-Емил Митев ни напусна: за всички нас ‒ макар и да беше над 85-годишен ‒ това бе неочаквано: неговия..

Тайната на „Малкият принц“ (ревю)

23/08/2023

Все съм се чудила що за въображение може да измисли такова чудо като „Малкият принц“. Какво е това вълшебно светоус..

„Забравените в неделя“ – шансони, любов и война (ревю на Мария Донева)

23/08/2023

Ако вече сте прочели „Вода за цветята“, едва ли ще се изненадате, че следващата книга на Валери Перен (всъщност..

Сбогом на памперсите и гърнетата!

16/08/2023

Омръзна ли ви вече от пълни памперси и разнасяне на гърнета? Чудите ли се кога детето ви най-после ще е готово да с..