Принципите на айкидо

ТОП
  • Мицуги Саотоме
  • Автор:  Мицуги Саотоме
  • Година: 13-01-2005
  • Превод от английски: Мария Цветанова
  • Наличност:  Изчерпано
  • Код на продукта:  78-01
  • SKU: 16.0064
  • ISBN: 978-954-321-093-0

15.00 лв.
  • Без данък: 13.76 лв.
   


Доставка

До офис на куриер 4,00 лв.

До личен адрес 6,00 лв.

Поръчка по телефон

Поръчайте книги на телефон 0888 465 635

Е-книги

За да изтеглите и четете е-книги от сайта на "Изток-Запад", се нуждаете от програмата Adobe Digital Editions, както и от регистрация в сайта на Adobe.

Електронните книги в нашия сайт не са съвместими с Kindle устройства и не подлежат на конвертиране.

Повече информация за е-книгите на „Изток-Запад“

Описание

Айкидо ни учи на следната проста истина: за да направим живота си по-добър, трябва да направим по-добри себе си. Айкидо не предлага чудеса, освен чудото на собственото ви съществуване и човешкия потенциал. Помнете, че сте част от Вселената. Да разрушите живота си или да го пропилеете, означава да разрушите част от Вселената. В момента на раждането си вие получавате ключа, който отваря небесните порти. Най-важният дълг в живота на всеки човек е да използва този ключ и да направи живота си израз на рая, който се намира в нашата сила да съзидаваме."

 - Мицуги Саотоме

УПРАЖНЯВАНЕТО НА ОСНОВНА ТЕХНИКА: РАЗВИВАНЕ НА ВЪТРЕШНА НАГЛАСА И ПРОНИЦАТЕЛНОСТ

 

 Когато по време урок показвам някоя техника, а след това наблюдавам изпълнението на учениците, в повечето случаи движенията им напълно се различават от показаните. Те не виждат тънката, но съществена разлика между това, което вече знаят, и това, което им се показва в момента. Да се научиш да виждаш ясно и точно не е толкова лесно, колкото изглежда. Предубежденията на ученика могат да ограничат начина му на възприятие дори на чисто физическо ниво. Ако хората изпитват трудности само докато гледат това, което става пред очите им, представете си колко по-трудно ще им бъде да схванат много по-тънките и неуловими движения, които ни подсказват предстоящото физическо действие. Първата задача за един начинаещ ученик по айкидо е да се научи да вижда – да отвори съзнанието си за това, което виждат очите, да отвори духа си за по-дълбокия смисъл на техниката.

Вярвам, че упражняването в изкуството на възприятието помага успешно да се справим с основните техники. Вие трябва да се стремите да развивате не само способността ясно да виждате физическото движение, но също и своята умствена и духовна проницателност. Вие трябва да се опитвате да развивате интуитивното си чувство, за да видите намерението и смисъла на показваната техника, да проникнете в нейните умствени и духовни стойности. Не мога да не подчертая колко е важно да следвате точно наставленията на своя учител.

Това, което сте видели, трябва да усъвършенствате чрез много повторения. Повторението е велик учител и ще ви посочи грешките. Например, ако упражнявате субури, или многократни удари с меча, не е задължително добре да си служите с меча, за да го направите само пет пъти. Но да изпълните лошо хиляда удара е невъзможно; тялото ви ще се умори много, преди да успеете да ги завършите. В същото време, ако твърдо сте решили да направите хиляда удара наведнъж, накрая ще откриете правилния и ефикасен метод да си служите с меча, тъй като единствения начин да завършите толкова много повторения, е да изпълнявате правилно движението. Бързината, с която схващате техниките, ще нарасне, само ако се упражнявате. Учителят не може да отговори на въпросите, които тялото ви задава чрез вашия ум. За да научите айкидо, вие трябва да изпълнявате показаните ви движения отново и отново, докато собственото ви тяло не открие естествената мъдрост на движението и не ви позволи да попиете знанията, предложени от вашия инструктор.

Целта на практикуването на айкидо не е натрупване на педантични знания и технически умения. Вие трябва да се стремите да усъвършенствате характера си и да издигнете съзнанието си на по-високо ниво. Изучаването на айкидо не може да бъде егоистичен акт. Трябва да развиете чувствителност и загриженост към останалите в ежедневните си взаимоотношения, както по време на тренировка, така и в живота. Подобен начин на мислене трябва да съпътства развитието на техниката ви. Ако не се интересувате как влияят действията ви върху мисълта и тялото на партньора, никога няма да достигнете до истинското значение на практиката, камо ли до резултатна техника. Ето защо е толкова важно никога да не работите по начин, по който бихте причинили болка или нараняване на партньорите си. Това е морална отговорност. Причинената травма може да попречи на човек да изкарва прехраната си. Представете си например какви последици ще има за хирурга едно счупване на пръстите.

"

За автора

Мицуги Саотоме

Мицуги Саотоме

Мицуги Саотоме е роден през 1937 г. Айкикай Шихан. Започва да тренира айкидо през 1954 г. в Куамори доджо. Продължава да тренира като учидеши в Хомбу доджо през 1961 г. Мицуги Сатоме е майстор в бойно... Виж повече

Още от автора

Айкидо и природната хармония

Айкидо и природната хармония...

16.00 лв.Без данък: 14.68 лв.

Свързани книги

Класическо буджуцу
ТОП

Класическо буджуцу

14.00 лв.Без данък: 12.84 лв.

Тагове: Айкидо, Бойни изкуства, Източна мъдрост и философия, Практически ръководства, Япония

Спецификация
Година 13-01-2005
Превод от английски: Мария Цветанова
Страници 220
Размери голям формат, А4
Тегло 0.49 кг
Подвързия Мека корица
Жанр Айкидо, Бойни изкуства, Източна мъдрост и философия, Практически ръководства, Япония

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив
Защитен код

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Историята на Бетовен: величие в слабостта

27/01/2023

Бетовен разкри един нов свят в музиката – смята френският маестро Хектор Берлиоз. Изумителното е, че той успява да ..

Десетте вълшебни скока на растежа

16/01/2023

Да станеш родител е най-прекрасното преживяване на света. Благословен си с най-красивото малко същество и изпитваш ..

Топ 10 за деца и възрастни

20/12/2022

Скъпи читатели и почитатели на „Изток-Запад“,Благодарим ви, че отново бяхме заедно на панаира на книгата – поговори..

За книгите и хората (на „Изток-Запад“)

20/12/2022

Вече стана традиция в края на годината да споделяме с вас заглавията, които превръщат нас, издателите, в заклети кн..