Списание „Хайку свят”. Брой 5 и 6 - представяне

На 23 ноември от 18:00 часа ви каним на представянето на новия 5 и 6 брой на сп. „Хайку свят”. Очакваме ви в Заседателната зала, клуб „Писмена” на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

„Хайку свят“ продължава своето пътешествие в богатата и разностранна панорама на хайку поезията и съпътстващите я сродни форми в полето на естетиката, философията и източните изкуства. Тема на настоящия двоен брой е поетичната форма ренга, за чиято история и съвременни вариации ще узнаете от статиите в списанието на доц. д-р С. Филипова, проф. д-р Д. Ланю, В. Савова и Ил. Стоянова. 

От статията на М. Леринска „Пътят на Танеда Сантока“ читателите ще научат повече за един от най-интересните хайку поети на Запад през XX век, а материалът на А. Съмърс ще хвърли светлина върху особеностите на едноредното хайку моноку. 

Почитателите на далекоизточното изкуство ще се срещнат с М. Кеменчеджиева – основател и председател на Школата за икебана „Кагецу“, с художника Силви Велев – преподавател по китайска живопис и калиграфия, с поетиката на японската сакура и фестивала Ханами – тема на материала на З. Харизанова. Ще се запознаят още с изследването на Д. Дамянова на игровите форми, свързани с далекоизточната култура – коаните в Дзен, поетичните съревнования, картинния лабиринт, илюстрованите литературни карти, хайку и т.н., с материала на доц. А. Николова „Хайку – да влезеш в пълнотата на мига”, разгърнат във философията на даоизма и по-специално в разбирането за постигане на оста на Дао или извора на пустотата в сърцевината на всеки процес.

Както винаги ще ви запознаем и с най-добрите постижения на българските хайку творци и техните нови хайку книги. Гостите ще имат възможност да чуят три рецитала: „Хайку за хайку“, „Ренгей” и „Хайбуни” от български автори, както и да се насладят на богата музикална програма по случай 20-годишния юбилей на Българския хайку съюз. 


Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Хайку: Есен
-20%
ТОП

Хайку: Есен

8.00 лв. 10.00 лв. Без данък: 7.34 лв.

сп. Хайку свят бр.1
-20%
ТОП

сп. Хайку свят бр.1

7.20 лв. 9.00 лв. Без данък: 6.61 лв.

сп. Хайку свят бр.2
-20%
ТОП

сп. Хайку свят бр.2

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

сп. Хайку свят. Брой 3 и 4 | 2017
-20%
ТОП

сп. Хайку свят. Брой 3 и 4 | 2017...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Честит празник на всички малки и пораснали деца!

26/05/2022

С вълнение и трепет ви представяме новите ни детски книжки, които избрахме специално за Деня на детето. Ярки и заба..

Да преоткрием града

11/05/2022

Най-добрата психологическа защита за градския човек е да не допуска да възприеме позата на „дистанцираност“ или „пр..

КНИЖКИ КОЙТО НЕ ЧЕТЕ, ТОЙ „ГОЛЯМ“ НЕ ЩЕ ДА ПОРАСТЕ

05/04/2022

В месеца на книгата ние от „Изток-Запад“ сме подготвили специална селекция за най-малките ни читатели. Първо като р..

Равносметка: как помогнахте на семейството на Петко Хинов

17/02/2022

Скъпи приятели, Кампанията по продажба на книги в превод на Петко Хинов в подкрепа на семейството му приключи и дой..