Представяне на книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама"

На 29 ноември /петък/ от 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет ще бъде представен проектът СВОБОДАТА НА СЛОВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ САМА, който се изпълнява от БХК с подкрепата на Институт „Отворено общество" в партньорство със Сдружение „ЛИБЕ", Арт движение КРЪГ, Гражданска интернет медия „ТерминалНО", Институт за критически теории на свръхмодерността и др.

В рамките на проекта издателство ИЗТОК-ЗАПАД публикува книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама", която ще бъде представена по време на събитието. В предговора към изданието е отбелязано: „Тази книга не съществува като ръкопис преди смъртта на своя автор. Нещо повече – авторът никога не е имал достатъчно самолюбие, което да мотивира публикуването на размислите и есетата му в книга. Социологът и правозащитник Емил Коен беше от хората, които мислят жизнената си задача главно като лична енергия в името на общностни каузи, защото проблемът за властта, държавата и свободата е не само въпрос на познание, но и на практическо и фактическо лично усилие и избор. Той следваше правилото: най-важното е да се изпълним със съзнанието, че свободата ни зависи от нас и да превръщаме това съзнание във всекидневни практически действия, защото свободата е конститутивен признак на прогресиращите социални системи и връзката между свобода на мисленето и на изразяването, на споделянето на мисълта и вярата е решаващото условие за постигане както на материално, така и на духовно благоденствие на хората." Изложба с уникални кадри от граждански протести 2013-2018 със снимки на участниците в тях ще може да се види като своеобразен фон на събитието, посветено на правозащитника Емил Коен, на името на който партньорите обмислят стартирането на награда за правозащитна публицистика от 2020 г.

Представяне на книгата на Емил Коен Свободата на словото не може да се защити сама
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Свободата на словото не може да се защити сама
-20%
ТОП

Свободата на словото не може да се защити сам...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

10-дневна програма за очистване на тялото и ума

07/07/2020

„Изисква се смелост да кажеш „да“ на почивката и играта, в култура, в която изтощението се определя символ на висок..

Най-продаваните книги на „Изток-Запад“ на ПроЛетния базар на книгата 2020 г.

03/07/2020

Макар и позакъснял, ПроЛетният базар на книгата пред НДК постави вълнуващо начало на лятото за мнозина читатели.&nb..

Честит рожден ден на носителката на „Пулицър“ и на Нобелова награда за литература – Пърл Бък

26/06/2020

„По-добре хората да бъдат гладни и свободни, отколкото сити и с окови“ –  твърди Пърл Бък,  носителка на ..

„Третият райх отвътре“ – спомените на главния архитект на Хитлер

23/06/2020

Докато излежава присъда за военни престъпления, издадена от Нюрнбергския трибунал, Алберт Шпеер пише своите мемоари..