Представяне на книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама"

На 29 ноември /петък/ от 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет ще бъде представен проектът СВОБОДАТА НА СЛОВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ САМА, който се изпълнява от БХК с подкрепата на Институт „Отворено общество" в партньорство със Сдружение „ЛИБЕ", Арт движение КРЪГ, Гражданска интернет медия „ТерминалНО", Институт за критически теории на свръхмодерността и др.

В рамките на проекта издателство ИЗТОК-ЗАПАД публикува книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама", която ще бъде представена по време на събитието. В предговора към изданието е отбелязано: „Тази книга не съществува като ръкопис преди смъртта на своя автор. Нещо повече – авторът никога не е имал достатъчно самолюбие, което да мотивира публикуването на размислите и есетата му в книга. Социологът и правозащитник Емил Коен беше от хората, които мислят жизнената си задача главно като лична енергия в името на общностни каузи, защото проблемът за властта, държавата и свободата е не само въпрос на познание, но и на практическо и фактическо лично усилие и избор. Той следваше правилото: най-важното е да се изпълним със съзнанието, че свободата ни зависи от нас и да превръщаме това съзнание във всекидневни практически действия, защото свободата е конститутивен признак на прогресиращите социални системи и връзката между свобода на мисленето и на изразяването, на споделянето на мисълта и вярата е решаващото условие за постигане както на материално, така и на духовно благоденствие на хората." Изложба с уникални кадри от граждански протести 2013-2018 със снимки на участниците в тях ще може да се види като своеобразен фон на събитието, посветено на правозащитника Емил Коен, на името на който партньорите обмислят стартирането на награда за правозащитна публицистика от 2020 г.

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Свободата на словото не може да се защити сама
-20%
ТОП

Свободата на словото не може да се защити сам...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 13.33 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Депресията като сигнал за промяна

06/04/2020

Стресът, предизвикан от социалното дистанциране заради COVID-19, може да има негативни последици върху психиката ни..

Вечният сблъсък на идеи

03/04/2020

Сблъскат ли се източният и западният вятър, резултатът непременно е буря. Сражение между нравите, между традицията ..

Купете 1 книга. За да има книги утре!

02/04/2020

Скъпи, приятели!Днес книгите са изправени пред истинско предизвикателство. И спасяването им е в наши ръце. Само зае..

„Хитлер“ от Иън Кършоу – истината отвъд историческите митове

31/03/2020

„Хитлер“ на британския историк Иън Кършоу представя както историята на германския диктатор, така и механизмите, чре..