Представяне на книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама"

На 29 ноември /петък/ от 18:00 ч. в Аулата на Софийския университет ще бъде представен проектът СВОБОДАТА НА СЛОВОТО НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАЩИТИ САМА, който се изпълнява от БХК с подкрепата на Институт „Отворено общество" в партньорство със Сдружение „ЛИБЕ", Арт движение КРЪГ, Гражданска интернет медия „ТерминалНО", Институт за критически теории на свръхмодерността и др.

В рамките на проекта издателство ИЗТОК-ЗАПАД публикува книгата на Емил Коен „Свободата на словото не може да се защити сама", която ще бъде представена по време на събитието. В предговора към изданието е отбелязано: „Тази книга не съществува като ръкопис преди смъртта на своя автор. Нещо повече – авторът никога не е имал достатъчно самолюбие, което да мотивира публикуването на размислите и есетата му в книга. Социологът и правозащитник Емил Коен беше от хората, които мислят жизнената си задача главно като лична енергия в името на общностни каузи, защото проблемът за властта, държавата и свободата е не само въпрос на познание, но и на практическо и фактическо лично усилие и избор. Той следваше правилото: най-важното е да се изпълним със съзнанието, че свободата ни зависи от нас и да превръщаме това съзнание във всекидневни практически действия, защото свободата е конститутивен признак на прогресиращите социални системи и връзката между свобода на мисленето и на изразяването, на споделянето на мисълта и вярата е решаващото условие за постигане както на материално, така и на духовно благоденствие на хората." Изложба с уникални кадри от граждански протести 2013-2018 със снимки на участниците в тях ще може да се види като своеобразен фон на събитието, посветено на правозащитника Емил Коен, на името на който партньорите обмислят стартирането на награда за правозащитна публицистика от 2020 г.

Представяне на книгата на Емил Коен Свободата на словото не може да се защити сама
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Свободата на словото не може да се защити сама
-20%
ТОП

Свободата на словото не може да се защити сам...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Най-продавани заглавия на „Изток-Запад“, излезли през 2020 г.

08/01/2021

Скъпи приятели и съмишленици, знаем, че книгите не лекуват болести, нито могат да послужат като оръжия срещу армия ..

Книжка за Коледа

12/12/2020

Помните ли някоя от детските си книжки, която сте препрочитали отново и отново, докато не се разпадне? От която вся..

Виртуален панаир на книгата

03/12/2020

Скъпи приятели,Наближава времето на традиционния коледен панаир на книгата. Екипът на издателството с трепет чака т..

Невероятно, но факт:  Sapiens за деца

01/12/2020

Ювал Ноа Харари е изявен специалист по средновековна и военна история, защитил докторат в университета в Оксфорд. ..