Д-р Дейвид Бърнс

Д-р Дейвид Бърнс

Дейвид Д. Бърнс (роден на 19 септември 1942 г.) е заместник-професор в катедрата по психиатрия и поведенчески науки в Университетската гимназия на Станфордския университет и e автор на бестселъра "Да се чувстваш добре". Бърнс популяризира когнитивната поведенческа терапия на Аарон Т. Бек (CBT).

Бърнс получава своята бакалавърска степен от Американския колеж през 1964 г. и докторска степен от Медицинската гимназия в Станфордския университет през 1970 г. Завършва обучението си по психиатрия през 1974 г. в Университета на Пенсилвания и е сертифициран от Американския съвет по психиатрия и неврология през 1976 г. Бърнс е автор на многобройни научни изследвания, научни статии и книги. Той също така води лекции и провежда много семинари за обучение по психотерапия за професионалисти в областта на психичното здраве в САЩ и Канада всяка година. Той печели много награди за своите изследвания и преподаване и е провъзгласен за "учител на годината" три пъти от дипломиращи се класове по психиатрия в Медицинската гимназия на университета в Пенсилвания.

Бърнс е ранен ученик на Аарон Т. Бек, който развива когнитивна терапия през 60-те и 70-те години. Когнитивната терапия се основава и на пионерската работа на покойния д-р Албърт Елис, който популяризира идеята, че нашите мисли и убеждения създават настроението ни. Основната концепция, която стои зад когнитивната терапия обаче, върви обратно към гръцкия философ Епицей. Преди почти 2000 години той пише, че хората не са разтревожени от нещата, а от гледните точки, които имаме за тях. С други думи, нашите мисли (или "познания") създават всички наши чувства. Така, когато правим здравословни промени в начина по който мислим, ние изпитваме промяна и в начина по който се чувстваме.


Да се чувстваш добре
ТОП

Да се чувстваш добре

29.00 лв.Без данък: 26.61 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.