Жорж Санд

Жорж Санд

Жорж Санд (1804-1876) е литературният псевдоним на френската писателка Амандин Орор Люсил Дюпен.

Автор на многобройни романи, разкази, повести, пиеси и журналистически текстове. Нейният първи роман, Rose et Blanche, е публикуван през 1831 г.

Сред любимите на Жорж Санд са композиторите Франц Лист и Фредерик Шопен (14-годишната им връзка е описана в книгата ѝ „Зима на Майорка“), както и писателите Алфред дьо Мюсе и Проспер Мериме.

Родена е на 1 юли 1804 г. в Париж, Франция. Баща й е незаконен пра-правнук на полския крал Августус II, а майка й е обикновена “жена от народа”, но пее добре, рисува, шие прекрасни рокли и се справя с всичко, с което се захване. Бащата почива при инцидент, когато Аврора е съвсем малка. По-голямата част от детството си детето прекарва при баба си Мари-Аврора дьо Сакс (Дюпен дьо Франкьой по мъж) в имението Ноан, провинция Бери. На 14 години е дадена за обучение в манастир и на 18 отново се връща в имението, което през почти целия й живот си остава нейна сигурна опора и крепост. Умира там на 8 юни 1876 г.

Нейното творчество оказва влияние върху имена в световната литература като Достоевски, Лев Толстой, Гюстав Флобер и Марсел Пруст. Санд оставя след себе си многобройни романи, разкази, повести, пиеси и журналистически текстове, но най-голяма популярност й носят провинциалните романи като “Малката Фадет”. В противoвес на славата си на бунтар и скандална личност, Санд създава изключително нежни и лирични героини. В повечето й любовни връзки, обикновено с по-млади от нея мъже, но винаги изявени личности, обикновено присъства елементът на майчина грижа и покровителстване, освен силното интелектуално привличане.

“Чувството за нежно покровителство предхожда всяко друго чувство у нея. Да учи някого – това е истинското й призвание”

– Андре Мороа, един от нейните биографиКонсуело. Том 1
-20%
ТОП

Консуело. Том 1

19.20 лв. 24.00 лв. Без данък: 17.62 лв.

Консуело. Том 2
-20%
ТОП

Консуело. Том 2

19.20 лв. 24.00 лв. Без данък: 17.62 лв.

Консуело. Том 3
-20%
ТОП

Консуело. Том 3

20.80 лв. 26.00 лв. Без данък: 19.08 лв.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.