Зденек Кланица

Зденек Кланица

Проф. Зденек Кланица (19382014) е популярен чешки археолог, историк и политик.

Той учи в университета в Бърно (дн. Масариков университет), където се дипломира през 1960 г. Работи като преподавател в археологически институт на Чехословашката академия на науките. Между 1960 - 1990 работи като археолог за различни научни изследвания. Той е участвал в подготовката на изложби на Великоморавия и публикува няколко монографии за този исторически период.

На изборите през 1996 г. е избран за член на Камарата на депутатите на чешкия парламент на комунистическата партия и защитава своя парламентарен мандат до 1998 г. Работи за известно време като заместник-председател на Централния комитет на Комунистическата партия.

Преди три десетилетия по време на разкопки в ранносредновековното градище при с. Микулчице в района на Бърно, където се е намирал средновековният моравски град Велехрад, е открит гроб на висш духовник. Кланица защитава идеята, че там е погребан св. Методий. Днес на мястото е издигнат монумент на Светите братя.


Тайната на гроба на Методий, моравски архиепископ
-20%
ТОП

Тайната на гроба на Методий, моравски архиепи...

8.00 лв. 10.00 лв. Без данък: 7.34 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.