Йон Айвиде Линдквист

Йон Айвиде Линдквист

Йон Айвиде Линдквист е шведски драматург, сценарист и писател на бестселъри в жанра хорър.

Роден е на 2 декември 1968 г. в Блакберг, предградие на Стокхолм, Швеция. Баща му работи в дъскорезница и в корабостроителниците, преди да се пенсионира по болест, а майка му работи в ресторант.

Отраства в Блакберг, където е тормозен и травмиран в началното училище. На 13 години се записва в „Шведски магически кръг”, за да изучава тънкостите на илюзионизма. В гимназията е редактор на училищния вестник. След завършване на гимназията работи в продължение на 12 години като уличен артист в Стария град на Стокхолм – илюзионист и комедиант.

През 1992 г. се жени за Миа Айвида, учителка и поетеса, с която имат син.

В края на 90-те започва да пише за телевизията като автор и сценарист на сериали.

През 2004 г. е издаден първият му хорър роман „Покани ме да вляза”, който е на тема вампири, но в рамките на класическия хорър. Романът става международен бестселър и го прави известен. През 2008 г. е екранизиран в едноименния шведски филм с участието на Коре Хедербрант и Лина Леандършон, а през 2010 г. в американския римейк с участието на Коди Смит-Макфий, Клоуи Грейс Морец и Ричард Дженкинс.

Втората му книга от 2008 г. „Когато мъртвите се пробудят” е на тема зомбита.

През 2008 г. е удостоен с литературната награда „Селма Лагерльоф”.

Йон Айвиде Линдквист живее със семейството си в Стокхолм.


Малка звезда
-20%
ТОП

Малка звезда

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.