Книга, която бързо ще да ви измъкне от „книжна криза“

Дори най-ревностните книголюбители понякога изпадат в така нареченото състояние на книжна криза, от което може да ги изкара само едно истински добро четиво.  Ето 5 причини, които ще ви убедят, че тази книга е именно „Войната на Хана“.


1. Истинската история, която стои в основата на книгата

В основата на „Войната на Хана“ стоят два важни въпроса от историята на създаването на атомната бомба:

 • В статия от 7 август 1945 г. „Ню Йорк Таймс“ пише: „Най-важният компонент, позволил на Съюзниците да разработят бомбата, им е предоставен от жена от неарийски произход, физик.“ Джан Елайъсбърг прочита това изречение години по-късно и дълго време не може да се отърве от натрапчивата мисъл коя е била тази жена и защо официалната история я е пренебрегнала по този начин.
 • Защо германците така и не разработват атомно оръжие – това е въпросът, чийто отговор търси авторката. Множество са теориите и още повече спекулациите по темата. В своята книга Елайъсбърг опитва да намери правдоподобно обяснение, опирайки се на фактите и надскачайки границите им с помощта на художествената литература на местата, където те не са достатъчни.

 • 2. Добре написан разказ, който неусетно ще обогати познанията ви

  Действието във „Войната на Хана“ се развива в две паралелни сюжетни линии.

  Едната е от 1938 г., когато облаците на бъдещия кървав военен конфликт вече са надвиснали над света. Антисемитизмът на нацистите още не се проявил с пълна сила, но ред дискриминиращи политики вече са в ход. 

  Имаше закон, с който се забраняваше на евреите да купуват хляб от неевреи след пет и трийсет следобед; закон, с който се забраняваше евреи да продават хляб на неевреи независимо по кое време; закон, с който се забраняваше неевреи да купуват хляб за евреи; закон, с който се забраняваше безвъзмездното осигуряване на съставки за приготвяне на хляб от неевреи на евреи, от евреи на неевреи, които биха могли да приготвят хляб за евреи, както и от евреи на други евреи.

  В такава обстановка една еврейка в Германия – Хана Вайс – е на ръба на важно откритие – разделянето на атома. Но като учен и човек Хана разбира, че откритието може да даде най-унищожителното оръжие в ръцете на един безскрупулен диктатор. 

  Втората сюжетна линия ни пренася в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос през 1945 г., където малцина посветени работят по създаването на атомна бомба, за да предопределят хода на войната.

  Освен че книгата е вдъхновена от реалната история на жената, която Айнщайн нарича Майката на атомната бомба, тя е изпъстрена с множество детайли от живота преди и по време на Втората световна война. 

  Богатата библиография, която авторката използва, за да изгради автентично разказа си, включва книги за действителния ръководител на проекта „Манхатън“  – Робърт Опенхаймер (включен като персонаж в книгата), – както и множество издания за историята на създаването на атомната бомба. 


  3. Книгата помага да си отговорим на някои общочовешки въпроси

  „Или свобода, или смърт!“ Така лесно изричате тези думи просто защото никога не ви се е налагало да избирате между достойнство и смърт. Нито между любов и хляб...

  Захор са положителните неща: хлябът, виното, молитвите и песните, всичко, което празнуваме, всичко, с което се храним и поим, всичко, което ни радва. Шамор са забранените неща – работата и играта, които отлагаме, удоволствията, от които се въздържаме. Но не става въпрос за добро и зло. Нито за правилно и грешно. По-скоро за вдишване и издишване. За това, което решаваме да запазим, и това, което оставяме да си отиде. И двете са свещени.

  История за силата на човешкия дух, за вярата в доброто, за важността на това да виждаш човека отвъд религия, националност и пол. За собствените битки, в които светлината се бори срещу мрака. За нуждата от морал и хуманизъм в науката – за всичко това разказва „Войната на Хана“.


  4. Можете да очаквате вълнуващ сюжет, наситен с динамика

  Харесвате или дори обожавате някой от следните сериали, изпълнени с напрежение и неочаквани обрати: „Маями Вайс“ , „Тринайсет причини защо“, „Бул“, „Нашвил“, „Магьосниците“, „Синя кръв“, „Военни престъпления: Лос Анджелес“, „Свръхестествено“ ? В такъв случай „Войната на Хана“ е точната книга за вас, тъй като авторката ѝ Джан Елайъсбърг е режисирала много от техните епизоди. 


  5. Доверете се на отзивите на професионалистите 

  Интелигентният изказ и стремителното развитие на героите добавя съществена интрига към сюжета. Триумфалната история за Хана, надхвърляща антисемитизма и клопките на романтиката на работното място, ще удовлетвори напълно читателите.

  „Пъблишърс Уийкли“


  Вълнуващ военен трилър, „Войната на Хана“ се движи с невероятни темпове между Берлин от 30-те  и Ню Мексико от 40-те години на миналия век…  Това е завладяващ портрет на жена, която съчетава жив ум със силна лична етика...

  „Хисторикъл Новъл Сосайъти“ 


  Зашеметяваща художествена възстановка на последните месеци от Втората световна война.

  Кейт Куин, автор на „Мрежата на Алис“

  Коментар

  Защитен код


  Препоръчани книги

  Люляковите момичета
  ТОП

  Люляковите момичета

  22.00 лв.Без данък: 20.18 лв.

  Жените в замъка
  ТОП

  Жените в замъка

  22.00 лв.Без данък: 20.18 лв.

  Библиотекарката от „Аушвиц“
  ТОП

  Библиотекарката от „Аушвиц“ ...

  22.00 лв.Без данък: 20.18 лв.

  Войната на Хана
  ТОП

  Войната на Хана

  19.00 лв.Без данък: 17.43 лв.


  Записване за бюлетин

  При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.