Волфрам Еберхард

Волфрам Еберхард

Волфрам Еберхард (19091989) е професор по социология в Калифорнийския университет, Бъркли. Изследванията му в областта са съсредоточен върху обществата в Западна, Централна и Източна Азия.

Роден в Потсдам, Германия, той има силен семеен произход на астрофизици и астрономи.

Преподава различни курсове, специализирани в обществата и популярните култури на Западна, Централна и Източна Азия. Той особено се интересува от китайския фолклор, популярната литература, турската история, малцинствата и местните култури в Китай и отношенията между китайците и народите в Централна Азия. Еберхард учи в Берлинския университет през 1927 г., където фокусира вниманието си върху класическата китайска и социална антропология. Тъй като Берлинският университет, където Еберхард учи, не предлага указания за разговорен китайски, Еберхард се записва тайно едновременно и в семинара за ориенталски езици. На семинара за ориенталски езици той учи с Фердинанд Лесинг. Записва се тайно, защото по това време неговите професори в Берлинския университет и учители на класически китайски не одобряват неговите интереси в разговорните езици. По ирония на съдбата, неговите учители в семинара за ориенталски езици не одобряват интересите му в класическия китайски. Той получава дипломата си от семинара през 1929 г., а след това работи за дългогодишния си приятел Лесинг в Берлинския антропологичен музей.

Еберхард прави първото си пътуване до Китай през 1934 г. Събира фолклор, изучава храмове и дисектира китайската култура. Целта на пътуването му е да събере етнографски обекти за музея. После заминава за Пекин и намира работа като преподавател по немски и латински в Пекинския национален университет, Общинския университет Пепинг и Медицинското училище в Баодин.


Лексикон на китайските символи
ТОП

19.00 лв.Без данък: 17.43 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.