Виолета Дечева, Георги Каприев

Виолета Дечева, Георги Каприев

Виолета Атанасова Дечева e професор по театрознание, изследовател, историк и критик.

Виолета Дечева е доктор (Ph. D.) и доктор на изкуствознанието (Sc. D.). Професор по театрознание в НБУ. Следва българска филология в СУ „Св.Кл.Охридски“ и театрознание в НАТФИЗ „Кр.Сарафов“. Специализира в Freie Universität-Berlin.

От 1994 е изследовател в Институт за изкуствознание БАН и гост-преподавател в НАТФИЗ (до 2001), както и в няколко Магистърски програми на СУ „Св. Климент Охридски“ и в Европейска магистърска програма Медии Култура Комуникации - Университет „Виадрина“-Франкфурт, Одер-Университет-Ница. Гост-професор в Чехия, Германия, Полша и др. През 2007 защитава докторат за режисурата между двете световни войни. От 2011 г. – професор в Институт за изследване на изкуствата – БАН, а от 2012 г. е професор в НБУ.

Автор на множество индивидуални и участник в колективни научни проекти в Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Полша, Швейцария и др. Многократен стипендиант на DAAD. Стипендиант на RSS (CEU), CAS-Sofia, Landis & Gyr Stiftung и др. Участник в национални и международни научни конференции. Официален гост и жури на национални и международни театрални фестивали в Полша, Германия, Австрия, Франция, Чехия и мн. др. Член на редколегии на специализирани издания за изкуства, култура и театър.

Научни интереси: театрознание, история на модерността, история на културата на 20 век, рецепция на немскоезична драматургия, исторически изследвания с фокус върху театър и национализъм, театър и комунизъм, театър и политическо. Пише театрална критика. Автор е на редица книги и множество публикации в България, Германия, Полша, Франция, Италия, САЩ, Щвейцария и др..


Проф. дфн Георги Каприев (Бургас, 1960) е завършил философия в СУ „Св. Климент Охридски”, специализирал е в Кьолн и Париж с подкрепата на фондациите DAAD, Александър фон Хумолт, Андрю Мелън. Преподавател по история на философията в СУ. Президент на комисията „Византийска философия“ на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M.). Член на Обществото за философия на Средновековието и Ренесанса (GPMR) в Германия. Член на Института за средновековна философия и култура (София). Член на Американското семиотично общество. Съосновател на Европейския висш колеж за антична и средновековна философия (EGSAMP). Гост-професор в Кьолнския университет 2005/6 г. Гост-лекторати в университетите на Амстердам, Бари, Берлин, Бон, Бохум, Вюрцбург, Карлсруе, Кьолн, Лече, Хановер, Цюрих и др. Автор е на 17 книги, между които „Максим Изповедник. Въведение в мисловната му система“, Изток-Запад, София, 2010; Philosophie in Byzanz, Königshausen & Neumann, Würzburg, 2005; ...ipsa vita et veritas. Der "ontologische Gottesbeweis" und die Ideenwelt Anselms von Canterbury, Leiden - Boston - Köln, Brill, 1998. Съиздател на „Архив за средновековна философия и култура“ и „Bibliotheca christiana“. Преводач от латински, старогръцки, немски и руски.


На фокус: Dimiter Gotscheff + DVD
-20%
ТОП

На фокус: Dimiter Gotscheff + DVD

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.