Уилям Питър Блати

Уилям Питър Блати

Уилям Питър Блати (1928–2017) е американски режисьор, сценарист и писател на бестселъри в жанра хорър, трилър, драма и хумористичен роман.

Уилям Питър Блати е роден на 7 януари 1928 г. в Ню Йорк, САЩ, в семейството на емигранти. Когато е на 3 години, баща му напуска семейството и той израства в нищета с майка си, която е много религиозна католичка. Учи в католически училища и завършва с отличие йезуитска подготвителна гимназия през 1946 г. Получава стипендия и учи в Джорджтаунския университет, който завършва с бакалавърска степен през 1950 г.

В периода 1950–1952 г. работи като пътуващ продавач на прахосмукачки и като шофьор на камион за бира. През 1952–1953 г. служи във Военновъздушните сили на САЩ в частите за психологическа война, където достига чин лейтенант.

През 1954 г. получава магистърска степен по английска литература от Университета „Джордж Вашингтон“. След дипломирането си в работи като кореспондент на Американската информационна агенция в Бейрут, Ливан, и като редактор на седмичното списание „Нюз Ривю“.

В края на 50-те участва в хумористичното състезание викторина „Ти залагаш живота си“ на Граучо Маркс, от което печели награда в размер на 10 000 долара. Това му позволява да напусне работа през 1960 г. и да се посвети на писателската си кариера.

От средата на 60-те години започва да пише сценарии за филми в сътрудничество с режисьора Блейк Едуардс.

В края на 60-те се връща към писането на романи, променяйки жанра. Първият му хорър трилър „Заклинателят“ от поредицата „Екзорсистът“ е публикуван през 1971 г. Той става международен бестселър и прави писателя истински известен. През 1973 г. романът е екранизиран в едноименния филм с участието на Елън Бърстин, Макс фон Сюдов и Линда Блеър. Филмът печели „Оскар“ за най-добър адаптиран сценарий, награда „Сатурн“, и награди „Златен глобус“ за най-добър филм и най-добър сценарий.

Член е на Асоциацията на писателите на Америка и на Асоциацията на режисьорите на Америка.

Уилям Питър Блати умира от множествена миелома на 12 януари 2017 г. в Ню Йорк.


Заклинателят
-20%
ТОП

Заклинателят

12.80 лв. 16.00 лв. Без данък: 11.74 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.