Уилки Колинс

Уилки Колинс

Уилям Уилки Колинс (1824-1889) е английски писател, автор на 27 социални и криминални романа, 15 пиеси и около 50 разказа. Най-известните му творби са "Жената в бяло" (1859), "Без име" (1862) "Лунният камък " (1868) и др. Последният се смята за първият съвременен английски детективски роман.

Роден в семейството на художника Уилям Колинс в Лондон, той живее със семейството си в Италия и Франция като дете и научава френски и италиански език. Работил е като чиновник за търговец на чай. След първия му роман „Антонина“., той се среща с Чарлз Дикенс, който станал негов близък приятел, ментор и сътрудник. Някои от произведенията на Колинс са публикувани за пръв път в списанията на Дикенс, а отделно двамата са работили заедно в жанровете драма и фантастика.

Колинс публикува най-известните си творби през 60-те години на 19 век, постига финансова стабилност и международна репутация. През това време той започва да страда от подагра. Развива пристасяване към опиума, който е взимал за да потуши болките си. През 70-те и 80-те години на 20-ти век качеството на писането му се променя заедно със здравето му.

Колинс е бил критичен към институцията на брака и никога не се жени. Прекарва живота си между две жени, една от които официално законна съпруга с която има три деца и друга, която винаги държи наблизо.

Колинс умира на 23 септември 1889 в Лондон след паралитичен инсулт. Погребан е в Кенсийското зелено гробище, Западен Лондон.


Жената в бяло
Жената в бяло-foto2
Жената в бяло-foto3
Жената в бяло-foto4
ТОП

30.00 лв.Без данък: 27.52 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин
При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.