Цветана Кьосева

Цветана Кьосева

Проф. д-р Цветана Кьосева историк и изследовател, зам. директор на Националния исторически музей, преподавател по музеология в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. Темите на нейните изследвания са свързани с Нова история: Третото българско царство, културното наследство, българо-руските и българо-съветските отношения, история, теория и практика на музейното дело. Автор е на над десет книги сред които „България и руската емиграция (20-те – 50-те години на ХХ в.)” (2002 г.), „Тайните на третата българска държава“ (2006 г.), „Първите дами на царска България“ (2010 г.), „Красивите лица на терора (малки истории от полицейските архиви)” (2013 г.), „50-те най-влиятелни жени в българската история“ (2014 г.), „Истински истории от Третото българско царство” (2016 г.) и други. Съставител и един от авторите в сборника „Царските колекции в българските музеи, архиви и библиотеки” ( 2004 г.).

Цветана Кьосева е свързани и със Стара Загора. През 2000 година, заедно с изследователя Недю Александров издават в Стара Загора книгата „С Христос и Македония в сърцето : Страници от живота на митрополит Методий Кусев (1838-1922)”. През годините проф. Кьосева участва в конференции, чествания, в откриване на изложби, свързани с личности и събития от историята на нашия регион и националната ни история. Няколко пъти представя свои книги в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески”.


Истински истории от Третото българско царство
ТОП
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.