Торстайн Веблен

Торстайн Веблен

Tорстайн Веблен (1857–1929) e известен американски социолог и икономист от норвежки произход, останал в историята като един от най-острите критици на капитализма. „Теория на безделната класа“ (1899) е първото му публикувано произведение, на което той дължи своята заслужена слава. Основните аналитични инструменти, които Веблен виртуозно използва в това свое изследване, са понятията за показно безделие и показно потребление. С безпощадна проницателност той показва как пилеенето на усилия, време и средства постепенно е станало задължаваща социална норма и пример за подражание, с което поставя на изпитание икономическите устои на социалната ни система.

Историците на икономическото мислене разглеждат Веблен като лидер на институционалното икономическо движение. Съвременните икономисти все още наричат разграничението на Веблен между "институциите" и "технологията" вебленска дихотомия.

Като водещ интелектуалец на прогресивната епоха в Съединените американски щати, Веблен критикува производството за печалба. Неговите разсъждения върху показното потребление силно повлияват социалистическите мислители, които се занимават с немарксистка критика на капитализма и технологичния детерминизъм.


Теория на безделната класа
-20%
ТОП

Теория на безделната класа...

13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.