Томас Кун

Томас Кун

Томас Самюъл Кун (1922–1996) е американски философ на науката и нейн историк, известен в широк интелектуален кръг. Той добива световна известност след издаването през 1962 г. на своята книга Структурата на научните революции. Като въвежда разбирането за „парадигма“ той представя и по нов начин развитието на научните дисциплини.

Кун прави няколко важни приноса в нашето разбиране за процеса на знанието:

  • науката не прогресира по линейно и непрекъснато, а претърпява резки „смени на парадигмата“;
  • разбиранията, датиращи от преди смяната на парадигмата, и тези след нея са „несъизмерими“, т.е. заедно са несъвместими;
  • учените, израсли в различни парадигми, не споделят обща перспектива и в този смисъл възприятието в науката никога не постига пълна „обективност“.

Кун е роден в Синсинати, Охайо. Получава бакалавърска степен по физика в Харвардския университет през 1943 г., магистърска през 1946 г. и докторска през 1949 г.

От 1948 до 1956 г. преподава там „История на науката“ по предложение на президента на университета Джеймс Брайънт Конант. След като напуска Харвард, Кун преподава в Калифорнийския университет в Бъркли както в Катедрата по философия, така и в катедрата по история, като получава титлата „професор по история на науката“ през 1961 г. През 1964 г. се мести в Принстънския университет, като „М. Тейлър Пайн професор по философия и история на науката“. През 1979 г. отива в Масачузетския технологичен институт (MIT) като „Лоурънс С. Рокфелер професор по философия“ и остава там до 1991 г.

Кун получава Гугенхаймова стипендия през 1954 г. През 1982 г. е награден с медала Джордж Сартън по история на науката. Получил е и много почетни докторски степени.

Разболява се от рак на бронхите през последните две години от живота си и почива на 17 юни 1996 г.


Структурата на научните революции
-20%
ТОП

Структурата на научните революции

12.80 лв. 16.00 лв. Без данък: 11.74 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.