Томас Харди

Томас Харди

Томас Харди (1840–1928) е английски писател и поет. Викториански реалист в традицията на Джордж Елиът, той е бил повлиян както от романите, така и от поезията му, а също и от романтизма на Уилям Уърдсуърт. Въпреки това е бил много критичен към викторианското общество, особено върху отпадащия статут на селяните във Великобритания, като тези от родната му Югозападна Англия.

Докато Харди пише поезия през целия си живот и се смята за поет, първит му сборник не е публикуван до 1898 г. Първоначално той печели слава като автор на романи като „Тес от рода Д’ърбървил”(1891 г.), „Далеч от безумната тълпа”(1874), Кметът на Кастелбридж (1886 г.) и др. По време на живота си, поезията на Харди е била приветствана от по-младите поети (особено от грузинците), които го смятали за ментор. След смъртта му стиховете му са похвалени от Езра Паунд, У. Х. Одън и Филип Ларкин.

Много от романите му се отнасят до трагичните съдби на неговите герои, които се борят със страстите си и социалните обстоятелства и често обитават в полуфантастичния район на Уесекс.

Два от романите му - „Тес от рода Д’ърбървил” и "Далеч от безумната тълпа" са включени в топ 50 на изследването на BBC The Big Read.


Уесекски истории и други разкази
Уесекски истории и други разкази-foto2
Уесекски истории и други разкази-foto3
Уесекски истории и други разкази-foto4
-20%
ТОП

Уесекски истории и други разкази

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.