Светлин Кираджиев

Светлин Кираджиев

Светлин Кираджиев е роден на 5 февруари 1930 г. в град Берковица, но израства и живее в София, където през 1947 г. завършва Втора Софийска мъжка гимназия, а през 1951 г. география в Софийския университет „Св. Кл. Охридски”. От 1952 г. до 1967 г. работи като учител по география в София и е базов учител към университета и Педагогическия институт при БАН. Дълго време сътрудничи на Института по картография при изработването на учебни географски карти и атласи.

През 1984 г. защитава докторска дисертация на тема „Географски особености на миграциите на населението в НР България”. През 1987 г. се хабилитира и става старши научен сътрудник ІІ степен. През 1996-2004 г. е доцент в катедра география в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски” и хоноруван доцент в Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград.

Светлин Кираджиев е един от най-заслужилите популяризатори на географията и на научните географски знания в България. Има стотици публикации в периодични издания и е автор или съавтор но редица научнопопулярни книги за страната. В творческото наследство на Св. Кираджиев досега са включени 37 научни и научно-популярни книги и над 350 студии и статии.


Енциклопедичен географски речник на България
ТОП
Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..