Стивън Кинг, Джордж Ромеро

Стивън Кинг, Джордж Ромеро

Стивън Едуин Кинг (роден на 21 септември 1947 г.) е американски автор, който твори в жанровете на хоръра, свръхестествената фикция, съспенса, научната фантастика и фентъзито. Неговите книги са продадени в повече от 350 милиона екземпляра, много от които са адаптирани към игрални филми, минисериали, телевизионни сериали и комикси. Кинг е публикувал 58 романа, включително седем под името "Ричард Бахман", както и шест книги, които са различни от обичайния му фантастичен жанр. Написал е около 200 кратки разказа, повечето от които са събрани в колекции от книги.

Историите на Стивън Кинг обикновено разказват за обикновени хора – семейства от средната класа, деца, писатели, – замесени в зловещи и често пъти свръхестествени преживявания.

Кинг е носител на награди като "Брам Стокър", "Световни фентъзи награди" и наградата на "Британското фентъзи общество". Има и награди за приноса си в литературата за цялостно творчество (2004) и голямата награда на майсторските писатели на Америка (2007). Кинг получава Националния медал на изкуствата за 2014 г. на церемония в Белия дом на 10 септември 2015. Той е признат като "Кралят на ужасите".


Джордж Андрю Ромеро (1940–2017) е американско-канадски режисьор, сценарист и редактор, най-известен със своята серия ужасяващи и сатирични филми на ужасите, описаващи настъпването на зомби апокалипсис, сред които класиката "Нощта на живите мъртви" (1968). Други филми в поредицата включват "Зората на мъртвите" (1978) и "Денят на мъртвите" (1985). На 16 юли 2017 г. Ромеро почина в съня си след кратка, но агресивна битка с рак на белите дробове. Той се смята за пионер в жанра на ужасите и е наречен "икона" и "баща на зомби филма".

Роден е в квартала на Ню Йорк - Бронкс, а родителите му са емигранти от Европа. Посещава университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг. След като завършва колежа през 1960 г., започва кариерата си в областта на късометражните филми и телевизионните реклами. Заедно с девет свои приятели, включително сценариста Джон Русо, Ромеро създава "Имидж Тен Продъкшънс" (Image Ten Productions) в края на 60-те години и продуцира "Нощта на живите мъртви" (1968), филмът моментално става култова класика и определящ момент за модерното хорър кино.


Шоу на ужаса
-20%
ТОП

Шоу на ужаса

13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.