Стивън Хокинг

Стивън Хокинг

Стивън Уилям Хокинг (1942–2018) е английски теоретичен физик, космолог, автор и директор на изследванията в Центъра за теоретична космология в университета в Кеймбридж. Неговите научни разработки включват сътрудничество с Роджър Пенроуз върху теореми за гравитационна сингулярност в рамките на общата относителност и теоретичното прогнозиране, че черните дупки излъчват лъчение, често наричано Хокинг лъчение. Хокинг беше първият, който представи теория за космологията, обяснена от обединението на общата теория на относителността и квантовата механика. Той е енергичен поддръжник на интерпретацията на квантовата механика в много светове.

Хокинг е почетен член на Кралското дружество на изкуствата, член на Асоциацията на науките за целия свят, и е получил президентския медал на свободата - най-голямата гражданска награда в САЩ. През 2002 г. Хокинг бе класиран на номер 25 в проучването на 100-те най-велики британци на BBC. Той е бил почетен професор по математика в Университета в Кеймбридж между 1979 и 2009 г. и постига огромен успех с научнопулярните си книги, в които обсъжда собствените си теории и космологията изобщо;

Хокинг има рядко заболяване - бавно прогресираща се форма на амиотрофична латерална склероза (ALS), която постепенно го парализира в продължение на десетилетия. През голяма часр от живота си той комуникира, използвайки един мускул, прикрепен към устройство за генериране на реч.


Вселената в орехова черупка
ТОП

Вселената в орехова черупка

50.00 лв.Без данък: 45.87 лв.

Върху раменете на гиганти
ТОП

Върху раменете на гиганти

50.00 лв.Без данък: 45.87 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.