За всички, които биха искали да разберат Сталин и неговата епоха

„Сталин. Нова биография на един диктатор“ е книга за всички, които биха искали да разберат Сталин и неговата епоха, характера и логиката на действията на съветския диктатор, оказал решително влияние върху развитието на света и на България.

В последните години не само на българския, но и на световния книжен пазар се появиха редица книги за Сталин. В океана от мисли и безсмислици мирно съжителстват и почти не се засичат сериозните, строго документални изследвания и евтините еднодневки, съшити на бърза ръка от анекдоти, слухове и измислени сензации. Двата лагера – на научната историография и на сензационната публицистика – отдавна не си обръщат внимание. Само от време на време някой сериозен учен ще се възмути публично от поредната фантасмагория. Читателят все по-трудно се ориентира в купищата фалшификации, свободни интерпретации и фантазии, родени от превъзбудени умове.

„Сталин. Нова биография на един диктатор“  е, от една страна, своеобразно обобщение на десетилетния труд на един от водещите световни историци на периода, но и книга, която се ползва от най-новите изследвания на съветските архиви. Привилегия, която много историци доскоро нямаха.

Авторът Олег Хлевнюк е доктор на историческите науки, главен специалист на Държавния архив на Руската федерация, както и водещ научен сътрудник в Международния център за история и социология на Втората световна война и нейните последици.

В „Сталин. Нова биография на един диктатор“ Хлевнюк се концентрира върху важните събития от живота на Сталин и ключовите аспекти на неговата личност и власт. За разлика от Стивън Коткин например, който пише колкото биография на Сталин, толкова и история на Русия през първата половина на века, Хлевнюк е свил обхвата на книгата си и резултатът е далеч по-концентриран и красноречив, а заедно с това и невероятно интересен за изкушените от личността на съветския лидер. Авторът е подходил на две нива, като наред с хронологичния разказ, в кратки интерлюдии той се връща към онези страшни часове в Близката дача, когато Сталин бавно умира, а сковани от страх хора влизат и излизат от стаята му, незнаейки какво да сторят. Именно тези мигове Хлевнюк използва, за да вникне в личния живот на вожда и неговата личност.

Хлевнюк е свободен от оковите на миналото, към които мнозина остават и до днес приковани в опитите си да оневинят Сталин или да омаловажат престъпленията му. Като специалист, един от най-добрите познавачи на архивите, Хлевнюк има трезва и хладна преценка за него. В същото време много добре знае къде са границите на познанието ни за миналото и те са добре очертани в неговото изследване. Това е още една черта, която го отличава от онези, които опитват да запълват белите полета със слухове и спекулации. 

„Сталин. Нова биография на един диктатор“ е книга, която обобщава десетилетните изследователски усилия на един от най-добрите историци на Русия. Хлевнюк е впрегнал всичките си познания и опит, за да изгради убедителен портрет на маниакален, параноичен и страховит деспот. Неговата книга дава ново, по-задълбочено разбиране за Сталин – една от определящите личности на XX век.


Отзиви

…Сега се появява великолепната книга на Хлевнюк, дълбоко информативна и напълно убедителна биография, написана от старателен руски историк, който познава съответните архивни материали по-добре от всеки друг учен. Филтърът на Хлевнюк пропуска само най-важното; това, което той осветлява, е толкова ново и съдържателно, че портретът в крайна сметка изглежда по-точен и завършен от всичко преди.

„Форин Афеърс“


Олег Хлевнюк е един от застрашените сега видове: руски историк, който си сътрудничи със западни учени… за да изготви обективни изследвания въз основа на новопубликувани документи. Прецизен и балансиран при използването на източници, „Сталин. Нова биография на диктатор“ има много предимства пред други издания, не на последно място и заради краткостта ѝ: Хлевнюк обхваща на малко повече от 400 страници както живота на Сталин, така и характера на диктатурата му…

„Таймс Литъръри Съплемънт“ 

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Призракът на Сталин
-20%
ТОП

Призракът на Сталин

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Аз бях секретар на Сталин
-20%
ТОП

Аз бях секретар на Сталин...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Дъщерята на Сталин
-20%
ТОП

Дъщерята на Сталин

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto2
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto3
Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943-foto4
-20%
ТОП

Сталинград. Съдбовната обсада 1942-1943...

22.40 лв. 28.00 лв. Без данък: 20.55 лв.

Червен глад
-20%
ТОП

Червен глад

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Сталин
-20%
ТОП

Сталин

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.