Шри Ауробиндо

Шри Ауробиндо

Шри Ауробиндо (1872–1950) е индийски революционер, философ, писател и духовен учител. В периода 1902–1910 г. се занимава активно с революционна дейност, прекарва година в затвора, където в килията получава поредица от духовни преживявания, променили посоката на живота му. След кратък политически устрем, в който става един от лидерите на ранното движение за Независимост на Индия от Британско господство, Шри Ауробиндо се обръща към изследването на фините сфери на човешкото съществувание. През 1910 г. той се установява в Пондичери и около него се заформя ашрам (духовна обител).

Наричан е първопроходец в плановете на съзнанието. Пътят за ускорена еволюция на съзнанието, прокаран от него, е известен като Интегрална йога. Шри Ауробиндо разпознава в своя духовен съратник Мира Алфаса (1878–1973) въплъщение на динамичния експресивен аспект на еволюционната, съзидателна сила, наричана в Индия традиционно „Майката“; именно така се обръщали към нея.


Майката
-20%
ТОП

Майката

9.52 лв. 11.90 лв. Без данък: 8.74 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.