Шон Карол

Шон Карол

Шон Майкъл Карол (роден на 5 октомври 1966 г.) е космолог и професор по физика, специализиран в тъмната енергия и общата теория на относителността. Той е научен професор в катедрата по физика в Калифорнийския технологичен институт. Бил е сътрудник в блога за физика "Космически вариации" и е публикувал статии в научни списания и други издания сред които"Нейчър", "Ню Йорк Таймс", "Скай енд Телескоп" и "Ню Сайънтис".

Карол е автор на учебник по обща теория на относителността и е записал серия от лекции, озаглавени "Великите курсове по космология, физика на времето и Хигс-бозона". Той също така е автор на бестселъри в областа на физиката и астронимията.

Карол получава докторска степен по астрономия и астрофизика през 1993 г. от Харвардския университет, където научен ръководител му е Джордж Б. Фийлд. Заглавието на дисертацията му е "Космологични последствия от топологични и геометрични феномени". Работил е като постдокторантски изследовател в Масачузетския технологичен институт и Институт за теоретична физика в Кали, Санта Барбара и като асистент в Чикагския университет до 2006 г.. Сега е професор в Калтек.

През 2010 г. Карол е избран за член на Американското физическо дружество за "принос към широк кръг от теми в космологията, теорията на относителността и квантовата теория, особено идеите за космическо ускоряване".

През 2014 г. е награден с наградата "Андрю Гемант", награда от Американския физичен институт за "значим принос към културното, художествено и хуманистично измерение на физиката". През 2015 г. получава и стипендия "Гугенхайм".Частица на края на Вселената
ТОП

Частица на края на Вселената...

23.00 лв.Без данък: 19.17 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..