Ши Юкун

Ши Юкун (вероятно ХIХ в), познат с името Женджи, е много популярен разказвач в Пекин по време на династията Цин. На него е приписвано създаването на романа "Ухиа" от 1879 г. както и "Приказката за лоялните герои и праведните галанти" (по-известни днес като "Седемте герои" и "Пет галанта" или "Тримата герои" и "Пет галанта").

Докато едноименните стихотворения и zidishu само маркитат (или може би само подценяват) славата на Ши Юкун и уменията за разказване на истории, малко е всъщност известно за живота му, освен че е живял и творил в националната столица Пекин през 19 век, вероятно около 1817. Някои учени първоначално са го бъркали с Тиендзин, което в последствие се оказв грешка, причинена от бъкането на Shi Yukun и Shi Duo. Предложението, че Ши Юкун е етнически Манчу, на базата на фамилното му име (често срещана теория в Манчус) също не разполага с убедителни доказателства.

Неприсъщо за народен разказвач, той е грамотен и се смята, че е писал и под женския псевдоним Уенджу Журен.


Чудните дела на съдията Бао. Том 1
-20%
ТОП

Чудните дела на съдията Бао. Том 1...

20.00 лв. 25.00 лв. Без данък: 18.35 лв.

Чудните дела на съдията Бао. Том 2
-20%
ТОП

Чудните дела на съдията Бао. Том 2...

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.