Шарлот Бронте

Шарлот Бронте

Шарлот Бронте (1816 - 1855) е английска писателка и поетеса, най-голямата от три сестри, също писателки (Ан и Емили Бронте). Творбите ѝ се превръщат в класика в английската литература, като най-популярната от тях е романът „Джейн Еър“.


Шарлот Бронте се ражда през 1816 г. в Англия в семейството на беден пастор. Има 4 сестри и един брат. Всички деца в семейството притежават талант за писане, който проявяват от малки. За съжаление двете й най-големи сестри умират от туберкулоза, докато учат в благотворителното училище Ковън Бридж. Това е и причината Шарлот да бъде изпратена в частен пансион, в който тя започва да преподава след като завършва.
През 1847 година Шарлот изпраща на издателите Смит и Елдър ръкописа на “Джейн Еър” и на 16 октомври романът е отпечатан. Съчинението, написано с искреност и страст, покорява читателите и донася на автора му шумен успех. То обаче е подписано с псевдонима братя Бел. Слуховете, че това не е истинският автор на романа се разпространяват и скоро става ясно кой стои зад съчинението.

От туберкулоза умират и другите й две сестри, както й брат й. След кратък брак с младия помощник свещеник, същата участ сполетява и Шарлот. Едва на 38 години и то бременна.


Няма налични продукти.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.