Шърли Джаксън

Шърли Джаксън

Шърли Харди Джаксън (19161965) е американска писателка, известна предимно с произведенията си в жанра мистерия и хорър. В хода на писателската си кариера, която продължава повече от две десетилетия, тя създава шест романа, две мемоарни книги и над 200 разказа.

Родом от Сан Франциско, Калифорния, Джаксън по-късно посещава Сиракюския университет в Ню Йорк, където се занимава с литературното списание на университета и се среща с бъдещия си съпруг Стенли Едгар Хюман. Двойката се установява в Северен Бенингтън, Върмонт, през 1940 г., след което Хюман стартира кариера на литературен критик, а Джаксън започва да пише.

След публикуването на дебютния си роман "Път през стената" (1948) и полубиографична справка за своето детство в Калифорния, Джаксън спечелва общественото внимание със своя кратък разказ "Лотарията", който разкрива тайната зловеща страна на пасторално американско село. Тя продължава да публикува многобройни кратки разкази в литературни списания през 50-те години, някои от които са събрани и преиздадени в нейния мемоар от 1953 г. "Живот сред диваци" (Life Among Savges). През 1959 г. публикува "Свърталище на духове" (The Haunting of Hill House), свръхестествен роман на ужасите, който се смята за една от най-добрите истории за призраци, писани някога.

През последните години от живота Джаксън остава в Северен Бенингтън и не иска да обсъжда работата си с обществеността. През 60-те години на миналия век здравето й започва да се влошава значително в резултат на увеличаване на теглото и тютюнопушене, което в крайна сметка води до смъртта й на 48-годишна възраст, причинена от сърдечна недостатъчност.

Джаксън е оказала силно влияние върху различни съвременни автори, сред които Нийл Гаймън, Стивън Кинг, Сара Уотърс, Ричард Матисън, Джоан Харис и др.
Свърталище на духове
ТОП

Свърталище на духове

12.00 лв.Без данък: 10.00 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..